Turkse geestelijke preekt aan begin vastenmaand tegen holebi's.Ali Erbaş, een hoge geestelijke in Turkije, gebruikte een preek aan het begin van de ramadan om mensen op te roepen zich te verzetten tegen het 'kwaad' van homoseksualiteit. Erbaş, hoofd van de Turkse directie van religieuze aangelegenheden, maakte de opruiende opmerkingen in een preek aan het begin van de religieuze vastenmaand van moslims wereldwijd.

De geestelijke zei: 'De islam vervloekt homoseksualiteit. Homoseksualiteit brengt ziekten en verval met zich mee. Laten we samenwerken om mensen tegen dit kwaad te beschermen." De opmerkingen van de geestelijke en de suggestie dat homoseksuelen in een of andere vorm verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van ziekten, zijn veroordeeld door mensenrechtenorganisaties en de Ankara Bar Association.

Maar, ambtenaren binnen de rechtse Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling van president Erdoğan hebben Erbaş echter krachtig verdedigd. In een Twitter-thread prees regeringsfunctionaris Ömer Çelik de geestelijke voor "het verdedigen van islamitische waarden" en veroordeelde hij de "fascistische mentaliteit" van degenen die volgens hem "het meest natuurlijke recht van mensen om te spreken volgens het waardesysteem dat zij geloven" aanvallen.

Het is technisch legaal om homo te zijn in Turkije, maar holebi en transgender+ personen in het land hebben weinig wettelijke rechten en worden geconfronteerd met extreem stigma met Pride-parades die nog steeds vaak brutaal onderdrukt worden door de politie. Anderzijds, is er toch ook steeds meer steun voor gelijkheid in het land. Uit een enquête vorige maand bleek dat 45 procent van de Turken van mening is dat holebi's & transgender+ personen gelijke rechten moeten hebben, een stijging ten opzichte van 36 procent een jaar eerder.
LEES OOK
TURKSE TRANS VROUW ZET IN MAROKKO AAN TOT VERVOLGING VAN HOMO'S
TEGENSTRIJDIGE MAAR TOCH NOG EERDER POSITIEVE CIJFERS OVER GELIJKHEID HOLEBI & TRANS IN TURKIJE

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - April 2020.

Dit bericht is gepost op 28 April, 2020 en 3295 keer gelezen.Reageer op dit bericht: