26 April - Lesbian Visibility Day, enkele Belgische lesbische rolmodellen in de kijker.Zondag (26 april) is het weer tijd voor de jaarlijkse Lesbian Visibility Day, de dag waarop lesbische meisjes en vrouwen in de kijker worden gezet. Er zijn ook gelijkaardige dagen namelijk; Bisexual Visibility Day en Transgender Visibility Day en anderen.

Anno 2020 zijn lesbische rolmodellen helaas nog schaars. In maart kon je bij holebi info nog lezen over het feit dat lesbiennes nog steeds relatief onzichtbaar zijn in het Vlaamse journaal. En afgelopen 22 april kon je bij holebi info in een artikel met als titel: 'Holebi & transgender+ personen te weinig zelf aanbod bij holebi & trans+ thema's in Vlaamse media,' lesbiennes het minst aanbod komen in de algemene media.

In het Belgische online holebi & trans+ magazine Zizo besprak men zopas enkele Belgische lesbische vrouwen binnen verschillende domeinen naar aanleiding van de Lesbian Visibility Day. Hier onder een verslag van dat bericht met enkele toevoegingen door holebi info.

Het begin
In de lijst van Belgische lesbische rolmodellen mag Suzan Daniel (1918 - 2007) niet ontbreken. Ze kwam meermaals in het holebi info nieuws, in 2007 naar aanleiding van haar dood, en in april van vorig jaar nadat presentatrice Sofie Lemaire een oproep deed naar meer vrouwen namen voor Belgische straten, waarna ze in het nieuws kwam omdat ze bijna vergeten was. En in juli toen bekend werd dat een brug in Brussel haar naam zou gaan krijgen wat ondertussen is geschied. Je kan meer over haar te weten komen via een link bij lees ook onderaan dit nieuws bericht.

Andere lesbische pioniers
Vanaf de jaren tachtig is Marian Lens een van de luide stemmen binen de lesbische en feministische beweging in Belgie. De Brusselse baatte tussen 1985 en 2001 Artemys uit, de eerste boekhandel in Europa waar lesbische en feministische literatuur werd verkocht. Vanaf 2014 organiseerde ze de L-tours in Brussel, waarbij ze je mee nam naar het verleden en heden van de holebi gemeenschap, als reactie op de onzichtbaarheid van lesbiennes.

Afrikaanse lesbiennes
Nyiragasigwa, of kortweg Nyira, richtte met Jaouad Alloul BeHuman op, een vereniging die rond het thema identiteit werkt. Zij organiseerden de eerste People of Color Pride in Antwerpen om de holebi & transgender+ gemeenschap inclusiever te maken. In een interview met De Standaard zei ze destijds dat ze op een POC Pride “als Afrikaanse en lesbische vrouw niet de vreemde eend in de bijt is en zichzelf in anderen wil kunnen herkennen”.

Lesbische ouderen
Maggy Doumen is coördinator van de Regenboogambassadeurs, een vereniging onder de koepel van de holebi & transgender federatie & koepel van organisaties çavaria, die zich inzet voor holebi en transgender ouderen. Ouderen die holebi of transgender zijn, vormen een groep die helaas maar al te vaak onzichtbaar blijven. De Regenboogambassadeurs helpen roze ouderen die intrek nemen in een woonzorgcentrum of gebruik maken van externe zorg.

Yasmine
Zangeres Yasmine (1972 - 2009), pseudoniem voor Hilde Rens, was een van de eerste lesbische-iconen die Vlaanderen gekend heeft. Op haar 24ste deed ze haar coming-out. In 2005 werd ze door de holebi jongeren organisatie Wel Jong Niet Hetero (WJNH) uitgeroepen tot de Grootste Holebibelg.

Auteur, journaliste
Saskia De Coster, auteur en journalist, heeft samen met haar vrouw een zoontje. In haar roman 'Nachtouders', schrijft ze openlijk over haar meemoederschap. Daarnaast heeft Saskia ook nog een lesbische zus, Tanja, met wie ze ooit een dubbel interview gaf voor de krant De Morgen waarin de zussen spraken over hun ouders die nooit aanvaard hebben dat twee van hun kinderen lesbisch zijn.

Lesbische moslima
De Antwerpse Hind Eljadid is een grote naam in de Vlaamse slam poetry. In 2017 won ze de Van Dale Spoken Award en een jaar later de Bill Award tijdens de Ultimas, de belangrijkste cultuurprijzen van Vlaanderen. Haar werk is maatschappijkritisch en viert diversiteit. Zizo online zine interviewde haar en haar zus Zahra vorig jaar (2019).

Tweede ambassadrice van Lumi
Recent kon je bij holebi info lezen over kunstenaar, activiste en auteur Fleur Pierets. Ze werd het nieuwse gezicht van Lumi (opvang en info lijn voor holebi & trans/). Pierets startte eerder samen met haar vrouw Julian een kunstproject, de opzet was om in elk land waar het homohuwelijk legaal is te trouwen, maar helaas stierf Julian na het vierde ja-woord. Fleur schreef hierover de roman 'Julian'.

Wetenschapster
Hoewel het domein van de wetenschappen overwegend mannelijk is, is er ook Hetty Helsmoortel, moleculair bioloog, doctor in de gezondheidswetenschappen. Ze werkte acht jaar lang als kankeronderzoeker aan de UGent. Daarnaast is ze freelance wetenschapscommunicator. Ze is openlijk lesbisch en bedankte fertiliteitsonderzoekers met een filmpje op Twitter. Voor Zizo schreef ze op een bevattelijke manier over het homo-gen.

Sport
In 2018 deed tennisster Alison Van Uytvanck haar coming-out op Sporza toen ze haar relatie met medetennisster Greet Minnen bekendmaakte. De Vilvoordse stond in 2015 in de kwartfinale van Roland Garros.

Basketbaltopper Ann Wauters woonde met haar vrouw en kinderen al in Turkije en Zuid-Korea, landen waar het als lesbische vrouw niet even evident is. Met de Belgian Cats, de nationale vrouwenbasketbalploeg, won ze brons in 2017 op het EK en haalde ze de vierde plaats op het WK in 2017. De ploeg plaatste zich voor de Olympische Spelen van dit jaar, maar wegens de coronacrisis gaat dat niet door. Haar plan was om na de Spelen definitief afscheid te nemen van de topsport.

Media
Televisie- en radiopresentatrice Karolien Debecker is al van bij het begin van haar carrière openlijk lesbisch en zet zich in om een rolmodel te zijn voor lesbische vrouwen. In 2005 presenteerde zij op JIM het programma ‘shOut!’ in samenwerking met de holebi en transgender jongeren organisatie Wel Jong Niet Hetero (WJNH), het eerste programma in Vlaanderen dat zich specifiek richtte op jonge holebi’s. Sinds 2014 is ze ambassadrice van WJNH.

Toen Karolien stopte met ‘Generation M’, nam Vlaams radiopresentator Dorianne Aussems de fakkel van haar over. In mei 2019 outte ze zich als lesbisch in de hoop dat jonge, lesbische vrouwen ook voor hun geaardheid zouden uitkomen.

Ook radiopresentatrices Alexandra Potvin (JOE) en Natalie Delporte (NRJ) zijn openlijk lesbisch.

Ook auteur en scenarist Gaea Schoeters, bekend van haar roman Meisjes, Moslims & Motoren, en dichteres Maud Vanhauwaert zijn uit de kast als lesbisch.

Deze lijst kwam tot stand via een nieuws bericht op online zine Zizo. De lijst omvat enkel degene die zich opwierpen als rolmodel, enkele andere openlijke Belgische lesbiennes vind je terug in een lijstje in een nieuws bericht bij lees ook hier onder:

LEES OOK
LESBIENNES ONDERVERTEGENWOORDIGD IN VLAAMS JOURNAAL + LIJSTJE BEKENDE LESBIENNES - 2020
BIJNA VERGETEN: VROUW DIE AAN WIEG STOND VAN BELG HOLEBI BEWEGING - Susan Daniel - 2020
FLEUR PIERETS NIEUW GEZICHT VAN LUMI - 2020
HOLEBI & TRANS TE WEINIG AANBOD BIJ AANVERWANTE THEMA'S - LESBI & TRANS HET MINSTE - 2020
GESCHIEDENIS: LESBIENNES IN DE VLAAMSE MIDDELEEUWEN - 2019

Bron: Nena Langloh @ zizomag.be én holebi info - April 2020.

Dit bericht is gepost op 25 April, 2020 en 3745 keer gelezen.