15-jarige Vlaamse Lucas ziet eerste afspraak rond transitie door coronacrisis in het water vallen.De coronacrisis stuurt heel wat plannen van heel veel mensen in de war. Zo ook de plannen van Lucas Thibaut (foto) uit Poperinge. De 15-jarige werd geboren als Emma, maar het had eigenlijk Lucas moeten zijn. Op 6 mei stond zijn eerste afspraak in UZ Gent op de agenda om te praten over zijn transitie, maar die werd uitgesteld tot 15 juli. “Ik keek er zo naar uit. Het is een klap in mijn gezicht”, zegt Lucas.

Hoewel Lucas door zo goed als iedereen aanvaard wordt zoals hij is, voelt hij zich toch teleurgesteld dat het praten over zijn transitie is uitgesteld. Zijn traject zal later starten met pubertijd blokkers, pas vanaf zijn 18e verjaardag kan hij eventueel over gaan tot een geslachtsveranderende operatie. Ondertussen gaat Lucas wel al geruime tijd naar een psycholoog, een verplicht onderdeel van de transitie voor elke transgender persoon.

Al lange tijd voelde Lucas zich anders. Rond de leeftijd van 12 begon het meer te spelen. "Ik voelde toen dat er iets niet volledig juist was bij mij. Dieper ben ik daar niet toen op ingegaan. Langzaamaan begon ik mijn steeds slechter en slechter te voelen. Ik zocht een uitleg voor wat ik allemaal voelde. Ik had heel veel haatgevoelens tegenover mezelf. Ik botste uiteindelijk op de term ‘transgender’ en toen vielen de puzzelstukken in elkaar. Ik was geboren in het verkeerde lichaam. Mijn naam was Emma en ik was een meisje, maar eigenlijk moest ik een jongen geweest zijn."

Lucas die samen met zijn mama en broer Milan in Poperingen woont kon in eerste instantie op 6 mei naar het UZ Gent voor een eerste gesprek. Maar de coronacrisis gooide, net zoals voor tal van andere transgender personen, roet in het eten. "Twee weken geleden kreeg ik te horen dat mijn afspraak niet meer kon doorgaan”, zucht Lucas. “Ik begrijp zeker dat mijn afspraak door de coronacrisis werd uitgesteld. Toch voel ik me er slecht over. Ik had er zo naar uitgekeken en opeens was die teleurstelling daar. Ik voelde me ook beter doordat er effectief een gesprek ingepland stond. Het verplaatsen van die afspraak voelde als een klap in mijn gezicht. Als een stap achteruit."

Sinds 2018 behoort Emma tot de verleden tijd. “Met mijn vrienden kon ik praten over mijn gevoelens. Aan mijn beste vriend heb ik als eerste gezegd dat ik als jongen door het leven wilde gaan. Hij reageerde heel positief en steunde mij. Dat geldt ook voor mijn andere vrienden.”

De quarantaine maakt het voor Lucas niet gemakkelijk. Zijn vriendin Maudi, familie en vrienden staan klaar om Lucas te steunen tijdens deze moeilijke periode. “Ik heb heel veel tijd om na te denken, waardoor ik me nog slechter voel. Dan denk ik na over de kansen die ik had kunnen krijgen als ik in mei al mijn eerste afspraak had gehad. Misschien dat ik dan ook al eerder hormonen zou gekregen hebben”, vertelt Lucas. “Ik hoop dat ik in juli een goed gesprek kan hebben in UZ Gent en met een goed vooruitzicht op mijn nieuwe toekomst weer buiten kom.”

In februari van dit jaar had Lucas al een gesprek met de krant 'Het Laatste Nieuws', daaruit bleek toen dat hij al maanden eerder via TikTok zijn liefje Maudi, 14, uit Oostende had leren kennen. Ze steunt hem voor de volle honderd procent. "Voor mij is Lucas altijd een jongen geweest." Ook broer Milan, 13, aanvaard Lucas zoals die is, en is zelfs blij dat hij nu een broer heeft.

Ook op school is Lucas aanvaard. "Ik volg het vierde jaar sociaal-technische wetenschappen in het Immaculata van Ieper. Leerlingen en leerkrachten noemen me Lucas. Tijdens de sportlessen mag ik me ook omkleden bij de jongens. Alleen op officiële documenten ben ik nog Emma." Soms krijgt Lucas wel te maken met negatieve reacties waarover hij zegt: "daar trek ik me niets van aan. Ik negeer die mensen. Ik ben niet onzeker, integendeel. Ik ben trots op wie ik ben. Ik voel me ook gelukkiger, ook dankzij mijn vriendin Maudi, zei hij in februari.

De mama van Lucas reageerde in februari ook in de krant over haar ondertussen zoon. "Ik wil dat mijn kinderen gelukkig zijn, zo simpel is het. Ik heb er geen problemen mee dat Emma nu als Lucas door het leven gaat. Hij moet doen waar hij zich goed bij voelt. Een dochter heb ik nooit echt gehad. Ik heb altijd wel gemerkt dat Lucas liever een jongen wilde zijn. Toen hij zei dat hij als jongen door het leven wilde gaan, heb ik daar niet wakker van gelegen. Het is en blijft mijn kind en ik wil dat hij gelukkig is. Het is ook duidelijk dat hij veel gelukkiger is nu hij Lucas is. Als mensen me vragen hoeveel kinderen ik heb, zeg ik altijd ‘twee zonen’, aldus mama Wendy Blanckaert in de krant het Laatste Nieuws.

Een mama die we prijzen want niet alle transgender kinderen, jongeren, en zelfs volwassenen hebben zoveel geluk dat ze door hun eigen ouders worden aanvaard zoals Lucas. Zeker wanneer je weet dat het aantal zelfmoorden en zelfmoord pogingen onder transgenders hoger liggen dan de al hoge zelfmoord pogingen en daden onder holebi's, vaak een gevolg van het zich niet aanvaard voelen.
LEES OOK
JAMES DOET VRIJWILLIGERS WERK TEGEN DEPRESSIE NA UITSTEL GESLACHTSOPERATIE DOOR CORONAVIRUS - 2020
BELGIE AAN TOP TRANSGENDERZORG MAAR MEER DAN 600 MENSEN OP WACHTLIJST - 2020
PUBERTIJDS BLOKKERS ZIJN LEVENSREDDENDE MEDICIJNEN VOOR TRANSGENDER TIENERS - 2020
MAAK KENNIS MET JONGSTE VLAAMSE TRANSGENDER MEISJE - December 2019
11-JARIG TRANS MEISJE OP COVER NATIONAL GEOGRAPHIC, MAAK KENNIS MET EMMA UIT NL - 2019

Bron: hln.be & holebi info - April 2020

Dit bericht is gepost op 23 April, 2020 en 4297 keer gelezen.