1 op 3 lesbische moeders en kinderen hebben last van homofobie.Uit een zeldzaam onderzoek onder lesbische vrouwen blijkt dat één op de drie lesbische moeders in Groot-Brittannië al homofobie heeft ervaren van heteroseksuele ouders. Erger nog, blijkt dat hetzelfde aantal aangeeft dat hun kinderen het slachtoffer waren en gepest werden door andere kinderen vanwege de seksuele geaardheid van hun ouders.

Aansluitend
Deze cijfers en het gebrek aan acceptatie sluiten aan bij een stijgend aantal haatmisdrijven tegen holebi's en transgenders in Groot-Brittannië, waarbij er een verdrievoudiging merkbaar is sinds het homohuwelijk in 2014 legaal werd in Engeland, Wales en Schotland. (Het homohuwelijk in Noord-Ierland is pas sinds dit jaar legaal).

Data
Sinds 2005 kunnen homo & lesbische koppels in Engeland & Wales kinderen adopteren, in Schotland is dat sinds 2009 en in Noord-Ierland sinds 2013, en alle koppels mogen sinds 2009 in geheel Groot-Brittannië samen op het geboortecertificaat van hun kind(eren) staan. Sinds dat zelfde jaar kunnen lesbische koppels gebruik maken van IVF.

Soorten discriminatie
De discriminatie en de belemmeringen waarmee de lesbische moeders en hun gezinnen werden geconfronteerd, werden op verschillende manieren tot uitdrukking gebracht, maar veel ervan betrof onderwijsinstellingen en mede-ouders (hetero ouders). Gaande van professionals die de toegang tot diensten weigeren, gevraagd om jongerenorganisaties te verlaten, tot zelfs weigering van toegang tot onderwijs.

Kinderen
Daarnaast bleek uit het onderzoek ook nog dat één op drie kinderen van lesbische moeders op school gepest werd omdat het twee moeders heeft. Daarbij werd aangegeven dat de school nooit ingreep.

In het geval van één lesbisch gezin werd het pesten zo erg dat de kinderen 'niet meer naar school wilden', zei een ouder. "We voelden woede, het werd niet behandeld door de school, we voelden ons ook schuldig omdat we het gevoel hadden dat we de oorzaak waren van de boosheid van de kinderen." In andere gevallen was de homofobie subtieler: "Minder voor de hand liggende pesterijen en meer dat [kinderen] zich niet op hun gemak voelen om open te zijn met hun vrienden / school over het hebben van twee moeders, ze nodigen hun vrienden nooit uit thuis, enz.", Merkte een moeder op.

Hogere cijfers verwacht
Linda Riley, een medewerkster van Diva magazine dat het online onderzoek mee voerde, zegt verbaasd te zijn dat de cijfers van gepeste kinderen vanwege lesbische moeders, en het cijfer, dat trouwens hetzelfde is, van lesbische ouders die homofobie ervaren van andere ouders, niet hoger ligt en vertelt: "Ik heb een tweeling die lang werd gepest door een groep andere kinderen. Ik herinner me dat andere ouders mijn kinderen niet toelieten te komen op het verjaardagsfeestje van hun kind. Ik heb ook al vaak meegemaakt dat ik aan de schoolpoort sta en dat ik homofobe opmerkingen hoor. Ze zeggen het niet in je gezicht, ze fluisteren het hard genoeg zodat je het toch hoort."

Uniek onderzoek
Het onderzoek werd online uitgevoerd door Diva magazine in samenwerking met onderzoeksbureau Kantar. Aan het onderzoek deden 1.400 lesbische koppels mee, en is daarmee de grootste in zijn soort. Vooral onderzoek naar lesbische moeders is ongebruikelijk. De DIVA-studie biedt een zeldzame kijk op de moeilijkheden van homo en lesbisch ouderschap in Groot-Brittannië waarbij gebieden zoals werk, veiligheid, reizen en financiën worden onderzocht. In 9 van de 10 keer onderzoekt men homo mannen, homo koppels of homo ouders, waardoor deze studie nog unieker is in zijn soort.

Algemeen
Over het algemeen stelt het onderzoek verder dat openbare ruimtes onveilig zijn voor lesbische, biseksuele en transgender vrouwen. Uit de gegevens bleek ook dat één op drie lesbisch, biseksuele en transgender vrouwen een vorm van misbruik (verbaal of fysiek) heeft ervaren. Daarbij werd 37% specifiek slachtoffer in bars, nachtclubs, cafés, terwijl 26% slachtoffer werd in de eigen buurt / woonomgeving.


holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - April 2020.

Dit bericht is gepost op 21 April, 2020 en 3921 keer gelezen.Reageer op dit bericht: