Twee rechtszaken tegen anti transgender wet in Amerikaanse staat.Begin deze maand kon je bij holebi info lezen dat de Republikeinse gouverneur van de staat Idaho twee anti transgender wetten had ondertekend. Vandaag blijkt dat deze wetten al twee keer werden aangevochten in slechts één week tijd.

De eerste wet verbiedt transgenders legaal hun gender te laten aanpassen op hun geboorte certificaat. De tweede wet verbiedt scholen transgender meisjes te laten deelnemen aan meisjes sportteams.

Eerst diende de mensenrechten organisatie American Civil Liberties Union van Idaho een rechtszaak in bij de federale rechtbank om de 'ongrondwettelijke' wet die transgender meisjes verbied te sporten in een meisjes sportteam. Daarna spande de burgerrechtenorganisatie Lambda Legel een rechtszaak aan, tegen de wet die transgenders verbied legaal hun gender te laten aanpassen om hun geboorteakte. In 2018 won Lambda een rechtszaak waarna transgenders hun gender legaal mochten laten aanpassen op hun geboorteakte, een uitspraak die begin deze maand werd terug gedraaid door de Republikeinse gouverneur.

In de zaak die Lambda aanspant verdedigd advocate Monica Cockerille twee transgender vrouwen. Cockerille zei in juridische documenten dat de federale rechter in 2018 duidelijk maakte 'dat de staatsambtenaren van Idaho transgender mensen niet categorisch kunnen verbieden hun geboorteakte te corrigeren om hun genderidentiteit te matchen'. De nieuwe wet is "in strijd met die grondwettelijke uitspraak, die werd ondersteund door de kracht van een permanent bevel van dit Hof", aldus de advocate.

Juridisch advocaat van Lambda, Peter Renn, noemde het nieuwe verbod "een naakte schending van de rechtsstaat". Hij voegde eraan toe: “Het is schokkend dat wetgevers van de staat zo brutaal wetteloos zijn dat ze een uitspraak van een federale rechtbank tegenspreken. De rechtsstaat stort in als we weigeren ons te houden aan de uitkomst van wie wint en verliest in ons rechtssysteem."
LEES OOK
AMERIKAANS GOUVERNEUR IDAHO KOMT MET TWEE ZWARE ANTI TRANSGENDER WETTEN
TRUMP ZEGT: TRANS MEISJES ZIJN GEEN ECHTE MEISJES, TRANS JONGENS ZIJN GEEN ECHTE JONGENS
TENNESSEE KOMT MET WETSVOORSTEL DAT TRANS KINDEREN EN JONGEREN VERBIED TE SPORTEN
ZUID CAROLINA WIL HOLEBI EN TRANSGENDER VRIJE ZONES INVOEREN NAAR POOLS MODEL

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - April 2020.

Dit bericht is gepost op 20 April, 2020 en 2971 keer gelezen.Reageer op dit bericht: