Australie gaat wachttijd bloed geven mannen die seks hebben met mannen verkorten, maar...Het Australische Rode Kruis donatie centrum Lifeblood, kondigde zopas aan dat men de wachttijd voor homo's, biseksuele mannen en MSM van 12 maanden gaat verkorten naar drie maanden, maar sluit daarbij nog één groep uit. De beslissing is een gevolg van het feit dat men in Australië, net als in andere landen, met een tekort aan bloed dreigt te vallen door de coronacrisis. Daardoor veranderde de VS recent zijn beleid eveneens van 12 maand naar 3 maand wachttijd voor homo's, biseksuele mannen en MSM.

Volgens het Australische Lifeblood center kan de wachttijd ook naar drie maanden gaan, nadat uit verschillende onderzoeken is gebleken dat dit mogelijk is zonder gevaar voor de volksgezondheid. De wachttijd wil trouwens zeggen dat men gedurende die tijd geen seks mag hebben, ook niet met een vaste partner, en enkel als homo, biseksuele man of MSM.

Het voorstel zal nu door politici in elke afzonderlijke Australische staat worden besproken en kan volgens experts nog voor het eind van dit jaar van kracht gaan. Maar, er is alvast één uitzondering wat betreft de aanpassing van de wet. Men sluit iedereen, inclusief hetero's, uit die het Hiv preventie medicijn PrEP neemt. Voor deze groep mensen blijft de wachttijd op 12 maanden behouden.

Holebi activisten zijn niet blij met de maatregel, en stellen dat die niet ver genoeg gaat. Liever zou men geen wachttijd meer zien, zoals reeds het geval is in een handje vol andere landen. Ook het feit dat mensen die PrEP nemen nog in een wachttijd van 12 maanden blijven vallen stoot hen voor de borst. Men zou liever zien dat men kijkt naar seksueel gedrag in plaats van naar seksuele geaardheid. Daarnaast wijst men op een recent Amerikaans onderzoek waaruit bleek dat er geen toename is in het aantal Hiv infecties na het opheffen van een bloed geef verbod voor homo's, biseksuele mannen en MSM. En omdat bloedbanken nu wereldwijd met tekorten komen te zitten zou het zinvol zijn om iedereen bloed te laten geven zonder wachttijd, waarbij men enkel kijkt naar seksueel gedrag.

Lijstje waar homo, biseksuele mannen en MSM bloed mogen geven, al dan niet onder voorwaarden. (MSM staat voor mannen die seks hebben met mannen, deze mannen zijn heteroseksueel en hebben of ooit eens seks gehad met een man of hebben sporadisch seks met een man, bv sekswerkers).

Landen zonder wachttijd of voorwaarden
Argentinië - Italië - Mexico - Portugal - Thailand - Uruguay en Zuid-Afrika.
Landen met wachttijd 3 maanden geen seks
Engeland - Wales de Verenigde Staten en weldra dus ook Australië
Landen met wachttijd 4 maanden geen seks
Nederland, Frankrijk en Denemarken.
Landen met wachttijd 12 maanden geen seks
Australië - België - Brazilië - Canada - Duitsland - Finland - Hong Kong - Ierland - Israël - Japan - Nieuw Zeeland - Noord Ierland - Portugal - Zweden en Zwitserland.
LEES OOK
GEEN TOENAME HIV NA OPHEF BLOED GEEF VERBOD MANNEN DIE SEKS HEBBEN MET MANNEN
HOMO'S KUNNEN CORONA VIRUS PATIENTEN REDDEN MAAR MOGEN NIET
NEDERLANDSE BLOEDBANK DOET ONDERZOEK NAAR CORONAVIRUS EN SLUIT DAARBIJ HOMO'S UIT

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - April 2020.

Dit bericht is gepost op 19 April, 2020 en 4793 keer gelezen.Reageer op dit bericht: