Kleine stap vooruit voor holebi's in Zuid Europees land.Bosnië en Herzegovina, een land met een slechte reputatie op het gebied van holebi & transgender rechten, heeft zijn eerste kleine stap gezet in de erkenning van relaties tussen personen van hetzelfde geslacht.

De enige gelijke rechten wet van het land betreft discriminatie van holebi's & transgenders op alle vlakken, een wet die pas in 2016 van kracht ging, in 2003 was enkel discriminatie op het werk en bij het leveren van goederen en diensten verboden. Maar het land kent desondanks nog zeer veel discriminatie en geweld tegen holebi's en transgenders.

Het invoeren van gelijke rechten wetten draagt bij tot meer aanvaarding van holebi's en transgenders. En daarom is het goed nieuws dat twee semi-autonome politieke entiteiten binnenkort wetgeving zullen opstellen om voor het eerst de rechten van koppels van gelijk geslacht te reguleren. Daarvoor keurde de federatie al een interdepartementale werkgroep goed om de wetgeving op te stellen, en Sead Lisak, voorzitter van de groep, zei dat ze deze maand haar eerste sessie zal houden. De federatie is opgericht op vraag van homo en lesbische koppels die hun partnerschap in het buitenland hebben geregistreerd. De eerste sessie omvat bijeenkomsten met holebi en transgender rechtenorganisaties, en uniek gebeuren in het land.

Hoewel het een kleine stap is, betekent het een enorme sprong vooruit voor het land, waar de publieke steun voor holebi en transgender rechten van oudsher met extreem geweld is ontvangen. Vorig jaar hield het land zijn allereerste Pride parade en werden meer dan 1.000 politieagenten ingeschakeld om het evenement te beschermen. Het evenement kreeg overweldigende kritiek van religieuze groeperingen en politici en er waren tal van anti holebi & transgender tegen protesten op de dag van het evenement en daarvoor. Afgevaardigde van de Partij voor Democratische Actie (SDA), Samra Cosovic-Hajdarevic, zei eerder dat de Pride optocht een "vreselijk" idee was gericht op "het vernietigen van de staat en zijn volk". Ze zei dat holebi's en transgenders 'geïsoleerd en zo ver mogelijk verwijderd moeten worden van onze kinderen en de samenleving'.

Het blijft afwachten of er daadwerkelijk erkenning van homo en lesbische relaties komen in het land, en of er daarvoor genoeg politieke steun is.

Bosnië en Herzegovina is een federatieve republiek in het zuidoosten van Europa, gelegen in het westen van de Balkan. Het land is bij het Verdrag van Dayton (1995) opgedeeld in twee entiteiten: de Federatie van Bosnië en Herzegovina en de deelrepubliek Servische Republiek. Het bestaat uit de landstreken Bosnië en Herzegovina.
LEES OOK
KLEINE STAP VOORUIT INZAKE GELIJKE RECHTEN IN HONGKONG
EUROPESE UNIEK TIKT HONGARIJE OP DE VINGERS OM TRANSGENDER RECHTEN

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - April 2020.

Dit bericht is gepost op 17 April, 2020 en 3200 keer gelezen.Reageer op dit bericht: