Jonge homo wiens asiel om absurde reden werd afgewezen mag misschien toch in de VS blijven.Een jonge homo man uit het Afrikaanse Ghana die door een homofobe bende onder leiding van zijn eigen vader werd mishandeld en met de dood bedreigd vanwege zijn seksuele geaardheid, mag misschien toch in de VS blijven nadat die hem eerder na een absurde uitspraak het land wilde uitzetten.

Homoseksualiteit is in Ghana, onder een wet uit het Koloniale tijdperk, strafbaar met een celstraf van drie jaar. Holebi's en transgenders hebben het erg zwaar in het land en zijn regelmatig slachtoffer van zware aanvallen door hele menigten vaak onder aanvoering van de eigen ouders of andere familieleden.

De man die anoniem blijft om zijn persoon te beschermen, en omdat hij nog altijd kan worden uitgezet, is een late twintiger uit het Afrikaanse Ghana. In 2016 ontdekte zijn vader dat hij een geheime relatie had met een school vriend. Meteen daarna werd hij door een grote homofobe bende, onder leiding van zijn eigen vader aangevallen, geslagen, met benzine overgoten en met de dood bedreigd door onthoofding. Als bij wonder kon hij ontsnappen aan zijn belagers.

De jongeman vluchtte enkele dagen later het land uit en kwam na een tijdje aan in de VS waar hij meteen asiel aanvroeg. Maar dat werd al snel afgewezen omdat de rechter oordeelde dat hij maar één keer was aangevallen, en dat hij daarom terug naar huis kon gaan en dat hij aldaar zijn geaardheid verborgen moest houden, dan zou er geen probleem zijn.

Met hulp van Amerikaanse holebi vrienden kon de jongeman in beroep gaan tegen de uitspraak. Het Hof van Beroep oordeelde uiteindelijk dat de jonge man recht heeft op asiel vanwege het geweld en zelfs de dood die hem mogelijk te wachten staat in zijn thuisland. Daarom oordeelde rechter L Felipe Restrepo van het Court of Appeals van het 3e circuit dat de immigratiedienst zijn asiel aanvraag moet heroverwegen.

De advocaat van de man, Adrian Roe, zegt hoopvol te zijn. "De regering argumenteerde dat één aanval geen significant incident veroorzaakt of geen vervolging in het verleden vormt. Maar deze rechtbank (Hof van Beroep) zei dat één incident voldoende kan zijn".

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - 2020.

Dit bericht is gepost op 13 April, 2020 en 3591 keer gelezen.Reageer op dit bericht: