'Tiger King' Joe Exotic trouwde 5 keer met een hetero man, 'hij drogeerde ze zodat ze bij hem bleven'.
Maak kennis met Joe Exotic, 57, uit de true crime-docureeks: ‘Tiger King’ die vijf keer trouwde met een hetero man en in 2018 werd veroordeeld tot een celstraf van 22 jaar, wegens het beramen van twee huurmoorden, dierenmishandeling, het overtreden van de wet op beschermde diersoorten, het doden van vijf tijgers, en handel drijven met tijgerwelpen.

Netflix serie
Het vreemde liefdesleven van Joe Exotic uit ‘Tiger King’: “Hij drogeerde zijn partners zodat ze bij hem zouden blijven” Hij mag dan wel in de gevangenis zitten, de nieuwste ster in celebland is ongetwijfeld Joe Exotic. Dat heeft de Amerikaan in de eerste plaats te danken aan de true crime-docureeks ‘Tiger King’, die nu op Netflix te bekijken is. Naast de exotische dieren, wapens en moordcomplotten blijkt ook het liefdesleven van Joe bijzonder kleurrijk te zijn. Polygamie, gedrogeerde partners en het omkopen van heteromannen om toch maar met hem te trouwen. In de wereld van Joe Exotic is dat allemaal doodnormaal.

True crime docureeks
Voor wie nog niet mee is met het waanzinnig populaire ‘Tiger King’: de reeks draait (grotendeels) om Joseph Schreibvogel-Maldonado-Passage, een echte redneck die beter bekend is als Joe Exotic. Joe - die ook een carrière als countryster en politicus ambieerde - hield twee decennia lang een kleine, armtierige privé-dierentuin in de Amerikaanse staat Oklahoma open. Bezoekers konden er zich niet alleen vergapen aan een honderdtal tijgers, want Joe bezat ook leeuwen, beren, alligators, chimpansees en tal van andere, exotische diersoorten. Al was Joe misschien wel de meest opvallende vogel van allemaal. Hij is immers een homoseksuele, polygame, gewapende libertariër met een platinablond matje en een voorliefde voor blouses met tijgerprint en pailletten. Voor Exotic veroordeeld werd, bleek die bijzondere combinatie toch een bepaalde aantrekkingskracht uit te oefenen. Hoewel het homohuwelijk pas recent legaal werd in Texas, zegt Joe zelf dat hij vijf keer in het huwelijksbootje stapte.

Eerste huwelijk
De vele relaties en huwelijken met hetero mannen begon in de jaren 80. Toen leerde hij Brian Rhyne kennen. Joe werkte toen als veiligheidsagent in een cowboybar voor homo’s in Texas, waarhij de 19-jarige Brian leerde kennen met wie hij snel een relatie kreeg. Joe woonde toen in een trailer en Brian trok bij hem in. "Na een tijdje begonnen ze steeds meer op elkaar te gelijken. Ze hadden hetzelfde kapsel, dezelfde soort snor en ze droegen altijd jeansbroeken en cowboylaarzen. Hun zaterdagen waren ook steevast hetzelfde: ze snoven roze-getinte meth, waarna ze de bars afschuimden. Op zondag luierden ze en keken ze naar westerns op tv," aldus New York Magazine. Hoewel het homohuwelijk nog niet legaal was 'trouwden' Joe en Brian niet veel later in intieme kring.

Dierentuin
Toen Garold Wayne, de broer van Joe in 1997 stierf na een auto ongeluk kregen diens ouders een flinke som geld van de verzekering. Maar ze weigerde het geld uit te geven. Wel wilde de vrouw van Garold het geld uitgeven aan een voetbalveld ter ere van Garold. Maar Joe had een ander idee. Volgens hem was het de droom van zijn broer om naar Afrika te gaan en daar wilde leeuwen te zien, en omdat zijn broer die kans niet had gekrergen wilde hij hem eren met een dierentuin. Joe kreeg zijn zin en de dierentuin was een feit. Samen met Brian ging hij in een boerderijtje wonen op het terrein. Samen runden ze de dierentuin tot 2001. Dat jaar bezweek Brian aan een ziekte gerelateerd aan HIV. Joe die kapot was van verdriet hield de begrafenis in de dierentuin om hem te eren.

Nieuwe vriend en huwelijk
Na de dood van Brian ging Joe snel op zoek naar een nieuwe man. Daarvoor ging hij vaak naar een homo bar in de buurt van Route 66. Joe was er toen niet alleen berucht omdat hij af en toe de bar binnenwandelde met een geketende tijger, ook zijn voorkeur voor jonge, ruwe en vaak heteroseksuele mannen was gekend. Een explosieve en gevaarlijke combinatie, wat ook pijnlijk duidelijk werd tijdens Joe’s volgende romance. Die beleefde hij met twintiger Jeffrey Charles Hartpence, een drank- en drugsverslaafde organisator van evenementen. Verrassend, aangezien Hartpence voortdurend zei dat hij niet op mannen viel.

Hoewel de twee ‘trouwden’ en Joe erg verliefd was, bleek dat bij J.C, zoals Hartpence genoemd werd veel minder het geval. Hij had een bijzonder agressieve relatie met Joe, en dat vertaalde zich meermaals in erg gewelddadige gedrag. “Tijdens een dronken ruzie liep het zo erg uit de hand dat J.C. een geweer tegen mijn hoofd zette en ermee dreigde om de trekker over te halen”, vertelde Exotic daarover. “Het is toen dat ik beslist heb om onze romance te beëindigen.” Een slim idee want jaren later bleek dat Hartpence een minderjarige had misbruikt. In 2014 liep het helemaal mis. Toen brak Hartpence in bij een zekere Curtis Shelton en schoot hem in koelen bloede dood. Hiervoor werd hij veroordeeld tot een levenslange celstraf. Die zit hij momenteel uit in een gevangenis in de Amerikaanse staat Kansas.

Nieuwe vriend
Nog voor de romance tussen Exotic en Hartpence echt voorbij was, was er een derde partij in het spel: John Finlay. Enkele maanden nadat de 19-jarige Finlay in 2003, Joe Exotic was toen al 40, de middelbare school had afgerond, werd hij aangenomen om in de dierentuin te komen werken. Het duurde echter niet lang voor Joe verliefd werd op John. Hoewel Finlay net als Hartpence hetero was, stapte hij, nadat het uit raakte met zijn toenmalige vriendinnetje, toch in een relatie met Joe. “Ik was een jonge kerel met een drugverslaving. Joe gaf me voortdurend meth en ander spul. Ik kreeg ook allerlei dingen van hem cadeau, waaronder verschillende luxewagens. In ruil moest ik bij Joe blijven. Dat leek me indertijd geen slechte deal”, aldus Finlay nu.

Huiselijk geweld en drugs
Onder lichte druk van Joe veranderde John zijn uiterlijk, hij liet zijn haren groeien tot hij een lange staart kon maken en begon met het slikken van steroïden omdat Joe dat vroeg. Resultaat? Finlay veranderde in een agressieve bruut. “Op een keer was ik zo buiten mezelf dat ik Joe vastpakte en hem keihard tegen de muur gooide. Hierdoor moest hij naar het ziekenhuis”, vertelde Finlay daar later over. Toch bleef het koppel een tiental jaarn samen. En Finlay bleef alles doen wat Joe hem vroeg. Zoals het aanbrengen van een tattoo boven zijn lies met daarop de zin 'Private property of Joe Exotic'. "Ik had het gevoel dat ik geen andere keuze had. Ik was voortdurend high en dronken, en daar speelde Joe op in”, aldus Finlay. “Hij zei me dat ik geen andere keuze had dan bij hem te blijven en alles te doen wat hij van me vroeg.”

Polygamie
Op een bepaald moment droomde Joe van een polygame relatie, een droom die uitkwam toen hij er in slaagde Finlay te overtuigen om zo'n relatie aan te gaan. In 2013 maken ze kennis met de toen 19-jarige drug verslaafde en skater boy Travis Maldonado die in hun dierentuin kwam werken. Ook hij is hetero en maakt daar geen geheim van, maar dat is voor de toen 50-jarige Joe geen bezwaar. Hij koopt Travis net zoals hij dat bij John deed een mooie auto, een berg geweren en genoeg drugs zodat hij voortdurend high is, waardoor de jongeman enkel nog de voordelen van een relatie met Joe ziet.

Polygaam homohuwelijk
Een maand nadat Travis, John en Joe een polygaam stel vormen, gaan ze nog een stapje verder. Op aansturen van Joe volgt er een ceremonie waarbij het drietal met mekaar in het huwelijksbootje stapt. De dierentuineigenaar is zo gelukkig dat hij een film van het hele gebeuren achteraf deelt op zijn YouTube-kanaal. Daar is onder andere te zien hoe de drie heren in een knalroze trouwkostuum genieten van een taart met tijgerstrepen.

Snel einde van trio huwelijk
Hoewel het trio eerst een probleemloos huwelijk heeft, krijgt John het na verloop van tijd steeds moeilijker met de onorthodoxe relatie. “Finlay vond dat Joe manipulatief en controlerend was geworden, en dat het park hun leven veel te hard domineerde”, schrijft het magazine Texas Monthly. “Finlay had er genoeg van en was klaar om z’n boeltje te pakken. Het werd uiteindelijk een zeer netelige breuk. Op 18 augustus 2014 viel Finlay Joe aan op een parking. Finlay werd gearresteerd en beticht van mishandeling.” Daarna loopt het mis tussen Finlay en Joe wanneer die laatste te weten komt dat zijn 'echtgenoot' een relatie had aangeknoopt met een vrouwelijke medewerkster van de zoo. “Daar kon ik niet tegenop”, aldus Joe zelf. “John had me finaal buitenspel gezet.” Uiteindelijk verlaat John Finlay de dierentuin, waarna hij met zijn nieuwe geliefde trouwt en met haar een kind krijgt. Ondertussen investeerde John ook in een nieuw gebit. Door het vele druggebruik tijdens zijn relatie met Exotic waren Finlays tanden beginnen rotten. “Ik voel me veel beter als ik nu in de spiegel kijk”, aldus John.

Ongeluk of zelfmoord?
Nadat Finlay weg is lijkt het een nieuwe start te worden voor Joe en Travis. Maar, dan loopt het fout. In 2017 schoot Travis zichzelf high van de drugs per ongeluk door het hoofd in de souvenierwinkel van hun dierentuin. Na zijn dood wilde Joe niet meer leven. Op een bepaald moment was hij zo depressief dat hij zijn revolver nam en zichzelf door het hoofd wilde schieten, maar het geweer haperde waardoor alles goed afliep. Voor Joe bleek dat een teken van God: hij moest op zoek naar een nieuwe echtgenoot. Exotic schakelde verschillende personeelsleden in om via Grindr en Twitter potentiële partners te helpen selecteren.

Nieuwe vriend en vijfde huwelijk
Enkele weken na de dood van Travis levert die zoektocht op Grindr en elders resultaat op. Joe leert Dillon Passage kennen. De twee spraken af om iets te gaan eten, en dat was meteen een schot in de roos. Joe kon Dillon die in die periode bij z’n neef op een luchtmatras sliep al na enkele dagen overtuigen om bij hem te komen wonen. Twee maanden na de zelfmoord van Travis stapte Joe een vijfde keer in het huwelijksbootje. Tijdens de plechtigheid, die in de dierentuin werd gehouden, was Travis’ mama Cheryl een van de weinige aanwezigen. “Ik denk dat Joe me er enkel bij wilde omdat hij mijn goedkeuring belangrijk vond”, zei ze achteraf.

Met Dillon lijkt Joe na zijn tumultueuze romances uit het verleden vastberaden om het beter aan te pakken. Hij knipt de banden met zijn dierentuin door en start samen met Dillon een monogaam en rustig leven in Florida waar hij als afwasser in een visrestaurant aan de slag gaat. “In hun vrije tijd speelden Joe en Dillon met hun honden, gingen ze zwemmen in de zee en keken ze naar ‘Orange Is the New Black’ op Netflix”, weet New York Magazine. Dat bleven ze doen tot Joe op 7 september 2018 werd opgepakt. Hij werd voor de rechter gebracht en veroordeeld werd tot een celstraf van 22 jaar.

Hoewel je iets anders zou kunnen vermoeden, is Dillon vandaag de dag nog steeds gehuwd met Joe Exotic. “Ze zijn inderdaad nog steeds getrouwd”, aldus ‘Tiger King’-producente Rebecca Chaiklin. Ondertussen bevestigde Dillon dat nieuws ook. “Joe is een goede man”, aldus Dillon tijdens een vragenrondje op Instagram. “We zijn nog steeds een koppel en nee, ik schaam me niet dat ik zijn echtgenoot ben. De hele wereld mag dat weten. En wat anderen over onze relatie denken, dat boeit me niet.”
EXTRA NIEUWS
Veelbesproken Netflix-reeks ‘Tiger King’ krijgt extra aflevering - Klik hier om naar het kranten artikel te gaan.

Bron: Isabelle Deridder @ hln.be

Dit bericht is gepost op 05 April, 2020 en 5483 keer gelezen.Reageer op dit bericht: