Europese Unie tikt Hongarije op de vingers inzake transgender rechten.Parlementsleden van de Europese Unie hebben Viktor Orbán (foto) en Hongarije zopas veroordeeld na pogingen om transgender rechten te ontnemen, en noemden het een "schandalige en weloverwogen" aanval.

Op dinsdag 31 maart stemde het Hongaarse parlement ermee in de macht van zijn extreemrechtse premier Viktor Orbán uit te breiden door hem het recht te geven om voor onbepaalde tijd te regeren, wat betekent dat hij niet langer andere wetgevers hoeft te raadplegen voordat hij beslissingen neemt.

Anti transgender
Op dezelfde dag, die ook Transgender-dag van zichtbaarheid was, introduceerde Orbán's vice-premier Zsolt Semjén een nieuw wetsvoorstel dat, indien aangenomen, 'gender' zou vervangen door 'geboorteseks' in alle juridische documenten die in het land worden uitgegeven. Dit zou betekenen dat Hongaarse transgenders hun gender niet meer legaal kunnen veranderen, wat een aanzienlijke terugval is inzake de rechten van transgenders in het land. Aangezien gegevens in officiële documenten zoals ID-kaarten, rijbewijzen en paspoorten uit de burgerlijke stand worden gehaald, zou de wijziging daar ook gevolgen voor hebben.

Holebi & transgender intergroep Eu parlement
Hierdoor hebben parlementsleden van de Europese unie de actie van Orbán sterk veroordeeld. Marc Angel, Europarlementariër en co-voorzitter van de holebi en transgender intergroep in het Europees Parlement, zei: "Deze aanval op de transgemeenschap is schandalig. Deze zet brengt niet alleen opzettelijk de transgemeenschap het zwijgen op, maar tracht deze uit te wissen in haar bestaan." Angel wees erop dat Orbán en zijn partij, Fidezs, transgender rechten voortdurend hebben aangevallen. Hij weer er op dat "wettelijke procedures voor gender erkenning opzettelijk zijn vastgelopen" sinds 2016.

Ook anti holebi
Sinds 2018 heeft Hongarije zijn evaluaties van de aanvragen van mensen om hun geslacht of naam te veranderen achtergehouden, wat betekende dat transgenders in het Oost-Europese land moesten bestaan met de verkeerde naam of het verkeerde geslacht. In 2015 blokkeerde Orbán een overeenkomst om discriminatie van holebi's en transgenders in Hongarije te voorkomen, en in 2017 organiseerde en sprak hij namens een anti holebi en transgender groep in Boedapest.

Schokkend, maar niet verrassend
Terry Reintke MEP, ook co-voorzitter van de holebi en transgender intergroep in het Europees Parlement, merkte op: "De laatste zet van Fidez is schokkend, maar niet verrassend. “De holebi en transgender gemeenschap is voortdurend blootgesteld aan aanvallen en het maatschappelijk middenveld is systematisch het zwijgen opgelegd. De rechtsstaat in Hongarije wordt bedreigd en deze beweging kristalliseert opnieuw een machtsmisbruik, ditmaal onder het mom van noodmaatregelen van het coronavirus. Wettelijke gender herkenning is de basis voor de bescherming van transgenders in Hongarije. Zonder er toegang toe te hebben, worden ze op grote schaal blootgesteld aan discriminatie en intimidatie. Deze stap is niets minder dan opzettelijk misbruik. De Europese gemeenschap moet ervoor zorgen dat de Hongaarse overheid niet ongestraft blijft.
LEES OOK
NOG WERK AAN DE WINKEL IN EUROPA INZAKE HOLEBI & TRANSGENDER RECHTEN + DEEL OVER BELGIE

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - April 2020.

Dit bericht is gepost op 04 April, 2020 en 4607 keer gelezen.Reageer op dit bericht: