Egypte wil geen holebi's & transgenders erkennen en mensenrechtenactivisten vrezen voor gevolgen coronavirus.De Egyptische overheid zegt dat men nooit holebi's en transgenders gaat aanvaarden, maar gaat ondertussen, nadat ze door de Verenigde Naties op de vingers werden getikt, wel verder met het arresteren van holebi's en transgenders.

Hoewel homoseksualiteit in c niet specifiek verboden is in Egypte (officieel de Arabische Republiek Egypte), riskeert men volgens de moraalwetten wel een celstraf tot zeventien jaar met of zonder dwangarbeid en boetes. Afgelopen jaar werden er honderden holebi's gearresteerd en opgesloten voor onbepaalde tijd.

Eerder deze maand raadde een aantal lidstaten van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties Egypte aan om arrestaties en discriminatie van holebi's en transgenders te beƫindigen. Het land weigerde hieraan te voldoen en gaf het volgende merkwaardige antwoord: 'we kunnen niet aan de aanbeveling voldoen omdat we de genoemde termen niet erkennen.' De genoemde termen waren seksuele geaardheid en genderidentiteit.

De mensenrechtenorganisatie het Human Rights Watch vreest dat buitensporige arrestaties van holebi's en transgenders in Egypte levens in gevaar kunnen brengen in tijden van het coronavirus. De organisatie waarschuwt dat het merkwaardige antwoord ertoe kan leiden dat het leven van holebi's en transgenders die ten onrechte gevangen worden gezet in gevaar komt als de coronavirus crisis escaleert.

De Egyptische overheid voert als sinds 2013 een schrikbewind uit tegenover holebi's en transgenders. Velen van hen worden na arrestatie mishandeld, gedwongen anale onderzoeken te ondergaan en veroordeeld zonder proces. En alsof dat nog niet genoeg is hebben Egyptische holebi's en transgenders ook problemen op het vlak van gezondheidszorg, het vinden van een woning, het vinden van werk en zelfs het volgen van onderwijs.

Desondanks beweerde Egypte onlangs in zijn derde universele periodieke evaluatie (UPR) met de Verenigde Naties dat het "de mensenrechten zonder discriminatie hooghoudt".

De Afrikaanse Commissie voor de rechten van de mens en de bevolking heeft de lidstaten, waaronder Egypte, opgeroepen om holebi's en transgenders te beschermen, maar Egypte lijkt er geen nota van te nemen en heeft er geen oren naar.

Wanneer men kijkt naar de bevolking volgt die overwegend zijn leiders. Ruim 90% van de Egyptische bevolking zegt dat homoseksualiteit fout is en niet moet worden erkend. Op zich is dit in combinatie met een holebi- en transfobe overheid niet vreemd, omdat een hetero ook gestraft kan worden omdat hij of zij bijvoorbeeld een holebi of transgender steunt of omdat men een holebi of transgender familielid of vrienden niet aangeeft bij de politie, daarbij worden er regelmatig daadwerkelijk hetero's gearresteerd en opgesloten.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Maart 2020.

Dit bericht is gepost op 28 March, 2020 en 4260 keer gelezen.Reageer op dit bericht: