Holebi's en transgenders roken meer dan hetero's en niet transgenders, maar waarom?...Uit nieuw Brits onderzoek blijkt dat 46% van de holebi (homo, lesbisch, biseksueel) & transgender populatie eerder een roker is in vergelijk met anderen. En ruim 72% van de Britse holebi's & transgenders is roker. Dat blijkt uit onderzoek door Queer Voices Heard en tabaksbedrijf Philip Morris financierde het onderzoek.

Hoewel eerder, gedurende de afgelopen tien jaar, al meermaals is bewezen dat holebi's en transgenders vaker en meer roken dan anderen, werd dit onderzoek gedaan om het hoge niveau van roken binnen de holebi & transgender gemeenschap te benadrukken, want... ondanks de gezondheidsrisico's van het roken zou er nog steeds te weinig aandacht worden geschonken aan roken binnen de holebi en transgender gemeenschap.

De onderzoekers, ook van eerdere studies en onderzoeken, zetten holebi's en transgenders apart omdat eerder bleek dat er andere motieven mee spelen in het beginnen of blijven roken dan onder hetero's en niet transgenders. Bij dit nieuwe onderzoek schreef de Britse openlijke homo Tv dokter Christian Jessen, het voorwoord van het rapport waarin hij stelt dat de vaak slechtere geestelijke gezondheid van holebi's en transgenders betekent dat men meer gebruik maakt van nicotine en andere middelen in vergelijk met hetero's en niet transgenders.

Hij zei: ‘we weten dat degenen die zich identificeren als holebi of transgender veel vaker sigaretten roken dan de algemene bevolking. Maar tot dit rapport werd opgesteld, was er een gebrek aan onderzoek naar waarom dit het geval is, en naar wat kan worden gedaan om broodnodige ondersteuning te bieden, en wie er deel moet uitmaken van het gesprek. Dit rapport suggereert dat veel holebi's en transgenders beginnen te roken onder vergelijkbare omstandigheden als de algemene bevolking. Maar het benadrukt dat rokers binnen de holebi en transgender gemeenschap veel meer triggers hebben om te blijven roken dan dat er triggers zijn om te stoppen.

De redenen hiervoor zijn complex. Maar gezien het feit dat leden van de holebi en transgender gemeenschap meer vatbaar zijn voor stress, angst en over het algemeen last hebben van een slechtere mentale gezondheid en depressie, is zelfmedicatie met nicotine of andere middelen gebruikelijk en niet verrassend. Hoewel holebi of transgender zijn volgens de onderzoekers niet meteen wil zeggen dat men rookt, is er volgens het rapport toch een link, die aantoont dat de kans groter is dat men blijft roken omdat er eerder een cultuur van acceptatie van roken is binnen de holebi en transgender gemeenschappen. Daarnaast blijkt dat ondersteuning en campagnes om te stoppen met roken meestal niet gericht is op holebi's en transgenders.

Uit het nieuwe onderzoek blijkt verder dat de helft van de holebi en transgender rokers het erover eens is dat roken een belangrijke rol speelt in de gemeenschap. En 31% van de holebi en transgender rokers ziet roken als een opstandige daad die helpt bij het afdwingen van hun holebi of transgender identiteit. Bovendien ziet bijna de helft (48%) van holebi en transgender rokers geen campagnes om te stoppen met roken die zich op hen richten. En 73% vindt dat gezondheidscampagnes voor de gemeenschap zich alleen lijken te concentreren op seksuele gezondheid. Andere hoogtepunten van het rapport tonen:

- 74% holebi's en transgenders erkennen dat roken schadelijk is voor hun lichamelijk gezondheid.
- 41% holebi's en transgenders erkennen dat roken schadelijk is voor hun mentale gezondheid
- 34% holebi's en transgenders houden het geheim dat ze roken wanneer ze zich begeven op sociale media
- 28% holebi en transgenders verzwijgt dat men rook wanneer men op zoek gaat naar een partner.
- Homo, biseksuele en transgender mannen roken eerder en meer dan lesbiennes, biseksuele en transgender vrouwen, die overwegend meer casual roken.
- Net zoals anderen geeft de helft van de holebi & transgender rokers aan te willen stoppen met roken.

Stu Hosker, mede-oprichter van Queer Voices Heard, zei: "Het feit dat roken als gezondheidsprobleem holebi's en transgenders onevenredig treft, is geen nieuwe informatie. Eerdere onderzoeken toonden al lang geleden aan dat het rookpercentage hoger is in de holebi en transgender gemeenschappen dan daarbuiten. Maar het benadrukken van prevalentie is waar het gesprek meestal eindigt, en er wordt weinig gedaan om het gesprek verder te zetten en de vraag te stellen waarom. Dit rapport, met eerste inzichten, is bedoeld om dat gesprek verder te zetten, om te luisteren naar de stemmen van degene binnen de holebi en transgender gemeenschappen, en om een zinvol gesprek te starten over hoe men deze ongelijkheid op gezondheidsgebied kunnen verminderen."
holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - 2020.

Dit bericht is gepost op 11 March, 2020 en 2515 keer gelezen.Reageer op dit bericht: