Petitie roept op om woordenboek definitie van het woord 'vrouw' (en lesbienne & transvrouw) aan te passen.Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag zondag startte de Britse vrouwen organisaties Women’s Aid en Women’s Equality Party een petitie en doen ze een oproep naar de Oxford University Press (OUP) met de vraag om dringend zijn woordenboeken aan te passen inzake de seksistische definities van het woord 'vrouw'.

Volgens de petitie van Change.org biedt het woordenboek van Oxford een reeks synoniemen voor vrouwen, waaronder "teef, wegbezemen, stuk, bit, merrie, bagage, petticoat, broos, vogel, bint, biddy en merrieveulen (vertaalt van Engels naar Nederlands)". In vergelijk, bij het woord 'man' verwijzen de voorbeelden en synoniemen naar intellect en sociale status.

Maria Beatrice Giovanardi, die de petitie startte, zei dat ze verbaasd was geweest om te beseffen dat de definitie van vrouw in het woordenboek van Oxford afwijkende synoniemen gebruikt die negatieve stereotypen over vrouwen bestendigen. "Ik vond dat ik moest wijzen op het voor de hand liggende dat het niet even respectvol beschrijven van mannen en vrouwen nadelig is voor vrouwen omdat het negatieve stereotypen bestendigt die vrouwen als mindere wezens presenteren, wat op zijn beurt de manier beïnvloedt waarop over vrouwen wordt gesproken en da manier waarop ze worden behandeld. Dit is slechts een van de vele voorbeelden van alledaags seksisme en hoe de reguliere cultuur vrouwen vaak ontmenselijkt door ze af te schilderen als seksobjecten of ondergeschikt aan mannen."

De petitie roept OUP op zich te ontdoen van alle zinnen en definities die vrouwen discrimineren of betuttelen, het woordenboek voor vrouwen vergroten en ook voorbeelden aanpassen die representatief zijn voor minderheden, bijvoorbeeld een transgender vrouw, een lesbische vrouw. Giovanardi zei dat tot dat ze begon met het onderzoeken van de campagne, ze niet wist dat de woordenboekdefinitie van de vrouw wordt gebruikt als een slogan door onder andere anti transgender actie voerders.

- PETITIE ondertekenen (en open brief lezen) => Klik hier

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - 2020.

Dit bericht is gepost op 09 March, 2020 en 5580 keer gelezen.Reageer op dit bericht: