Kleine stap vooruit inzake gelijke rechten holebi's in Hongkong.Het Hoogste Hof van Hongkong oordeelde zopas dat gehuwde homo en lesbische koppels wel toegang moeten krijgen tot het aanvragen van een sociale woning. Hoewel er geen homohuwelijk is in Hongkong oordeelde het Hof dat het verbod op het aanvragen van een sociale woning door gehuwde homo of lesbische koppels ongrondwettelijk is.

Het is een stap vooruit voor de holebi en transgender gelijke rechten in Hongkong, die door campagnevoerders word bekritiseerd omdat ze achterblijven bij gelijkheidskwesties. Nick Infinger, een permanente inwoner van Hongkong en zijn mannelijke partner die in 2018 in Canada trouwde dienden een aanvraag voor het bekomen van een sociale woning in als een gewoon gezin, maar deze werd afgewezen door de huisvestingsautoriteit van de stad. Men oordeelde dat de twee mannen niet in aanmerking kwamen voor een woning omdat die zijn voorbehouden voor gehuwde man + vrouw koppels.

Rechter Anderson Chow oordeelde in het voordeel van het homo koppel en zei dat de autoriteit het verschil in behandeling van heteroseksuele en homoseksuele koppels niet kon rechtvaardigen volgens een eerdere rechtszaak rond gelijkheid voor iedereen. Het vonnis stelde ook dat een beleid dat gehuwde koppels van hetzelfde geslacht uit sluit onwettig en ongrondwettelijk is. De rechtbank gaf dan ook een bevel om de beslissing van de sociale woning bouw te vernietigen. De autoriteit kan wel nog in beroep gaan tegen de beslissing van de rechtbank.

In 2018 nam men in Hongkong een wet aan die overzeese partners van hetzelfde geslacht in aanmerking laat komen om in een stad te komen wonen en werken. In 2019 kwam er een wet die homohuwelijken afgesloten in een land waar dat mogelijk is worden erkend. Verder ontbreekt het nog aan tal van gelijke rechten wetten voor holebi's en transgenders in Hongkong. Er zijn slechts twee beperkte wetten die beschermen tegen discriminatie. Een wet op het vlak van werk maar enkel wanneer men werkzaam is voor de overheid. En een wet bij het leveren van goederen en diensten, die enkel van toepassing is voor het leveren van goederen en diensten van en voor de overheid. Naast het legaal mogen aanpassen van de gender voor transgenders ontbreekt het verder aan alle gelijke rechten wetten in het land.

LEES OOK
UNIEK IN HONGKONG ERKENNING VAN BUITENLANDSE HOMOHUWELIJKEN - 2019
UNIVERSITEITEN IN HONGKONG GEVEN HOMO EN LESBISCHE WERKNEMERS HUWELIJKSGELIJKHEID - 2018

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - 2020.

Dit bericht is gepost op 06 March, 2020 en 2505 keer gelezen.Reageer op dit bericht: