Open Vld wil anonieme aangifte van homofoob geweld.Open Vld-deelstaatssenator Stephanie D’Hose heeft een voorstel klaar dat de anonieme aangifte voor slachtoffers van homofoob geweld landelijk invoert omdat het aantal aangiften daalt en omdat er nog steeds holebi's zijn die geen aangifte doen wanneer ze slachtoffer werden van geweld op basis van hun geaardheid.

Uit cijfers opgevraagd bij de minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (cd&v) blijkt dat het aantal bij de politie geregistreerde homofobe feiten op jaarbasis licht is gedaald. Gaande van 187 in 2017 naar 172 in 2018. (Topjes van de ijsberg). Daarnaast ziet men in de cijfers een opmerklijke tegengestelde tendens in de verschillende gewesten. In Brussel gaat men tegen de trend in en stijgt het aantal aangifte van 38 naar 45. In Vlaanderen blijft alles status quo, van 65 in 2017 naar 61 in 2018. Enkel Wallonië laat een stevige daling optekenen, van 84 naar 66.

D’Hose (Open-Vld) zegt: “We weten dat er wat betreft homofoob geweld sprake is van een grote mate van onderrapportering. De drempel voor slachtoffers van homofoob geweld om naar de politie te stappen is ondanks de geleverde inspanningen vanwege deze laatste nog steeds hoog. De algemene daling wat betreft het aangiftes van homofobe incidenten staat in schril contrast met de signalen die ik blijf ontvangen van uit de holebi en transgender gemeenschap. Is er daadwerkelijk sprake van een daling van homofoob geweld of is niet veeleer sprake van een verder toegenomen onderrapportering?," vraagt de politica zich af.

Mede daarom heeft D' Hose een voorstel klaar dat de anonieme aangifte voor slachtoffers van homofoob geweld landelijk wil invoeren. “Deze maatregel is zeer eenvoudig in te voeren en het brengt homofoob geweld zeer snel in kaart. Aldus kunnen de politiediensten concreet en snel optreden. Heden hebben zij pas veel te laat weet van homofoob geweld”.

De mogelijkheid voor slachtoffers van homofoob geweld om anoniem klacht in te dienen bij de politie bestaat bijvoorbeeld al langer in Nederland en werkt daar zeer goed. Het voorstel van D' Hose voorziet expliciet in de mogelijkheid om klachten van homofoob geweld te kunnen indienen via het internet en via een app. Dit verlaagt verder de aangiftedrempel, aldus de Open-Vld politica in de krant het Laatste Nieuws.
Extra
"Onze" politici wijzen steeds op een te hoge drempel om homofobe aanvallen te melden. Maar.. vergeten daarbij dat de oorzaken van onder rapportering elders liggen. Ten eerste: best 'veel' holebi's doen geen aangifte omdat ze van mening zijn dat de politie toch niets doet met hun aangifte, al dan niet vanuit zo'n ervaring. Ten tweede: best 'veel' holebi's doen ook geen aangifte omdat de wet die daders strenger kan straffen, indien er sprake is van homofobie, niet werkt. Om de simpele reden dat homofobie zelden kan worden aangetoond en het woord tegen woord is tussen dader en slachtoffer. Sommigen hebben dit al zelf ervaren, anderen hoorde het vrienden of bekenden vertellen. Voor sommigen zal een anoniem meldpunt nies veranderen. Bron extra bericht: holebi info - luisterende oren en lezende ogen sinds 2001.

Zoals bij alle nieuws berichten kan ook jij je reactie geven/delen op dit bericht op holebi info Facebook. (Klik rechts bovenaan op deze website op de F van Facebook).

Bron nieuws bericht hln.be - Maart 2020.

Dit bericht is gepost op 03 March, 2020 en 3184 keer gelezen.