Amerikanen krijgen zeker geen eerste openlijke homo presidentskandidaat.Pete Buttigieg (foto met echtgenoot) heeft gisterenavond lokale tijd tijdens een toespraak in zijn thuisstad South Bend in de staat Indiana bevestigd dat hij uit de race stapt om de Democratische presidentskandidaat bij de Amerikaanse verkiezingen te worden. De oud-burgemeester zei dat hij uit de voorverkiezingen stapt om “onze partij en ons land te helpen verenigen”. Buttigiegs beslissing betekent mogelijk slecht nieuws voor de linkse kandidaat Bernie Sanders.

Met zijn 38 jaar was hij de jongste presidentskandidaat die het zou kunnen opnemen tegen huidig president Trump. Hij wilde de eerste openlijk homoseksuele én gehuwde president worden en zou daarmee meteen ook de eerste burgemeester zijn die van het stadhuis meteen naar het Witte Huis kon verhuizen.

Gematigde kandidaat
Pete Buttigieg spreekt acht talen, diende in Afghanistan en wachtte tot zijn 33ste om uit de kast te komen. Hij wordt vergeleken met Barack Obama en loopt niet hoog op met de Trump-administratie. Met Buttigieg verdwijnt een van de gematigde kandidaten uit het Democratische speelveld, waardoor anderen zoals Joe Biden en Michael Bloomberg zich makkelijker zullen kunnen profileren als de consensuskandidaat. Met een uitgebreider speelveld in het centrum zou vooral de linkse Bernie Sanders van die verdeeldheid hebben kunnen blijven profiteren. Zeker met de cruciale voorverkiezingen van morgen op Super Tuesday kan Buttigiegs beslissing belangrijke gevolgen hebben.

Het einde
Begeleid door zijn echtgenoot zei Buttigieg dat zijn “pad naar de Democratische nominatie zich sloot” na zijn zwakke resultaat afgelopen zaterdag bij de voorverkiezingen in South Carolina, die met ruime meerderheid door oud-vicepresident Joe Biden werden gewonnen. “We moeten daarom erkennen dat in deze fase van de race, de beste manier om trouw te blijven aan onze doelstellingen is om ons terug te trekken en te helpen onze partij en ons land te verenigen”, aldus Buttigieg tegen zijn aanhangers. Een van zijn medewerkers erkende dat Buttigieg wilde vermijden dat de centrumstem “verspild” zou worden.

Wie is hij?
Buttigieg is de zoon van de Amerikaans-Maltese migrant en latere hoogleraar Joseph Buttigieg en Anne Montgomery. Hij studeerde aan de Harvard-universiteit, waar hij in 2004 met grootste onderscheiding zijn BA in geschiedenis en literatuur haalde. Drie jaar later behaalde hij zijn master aan de universiteit van Oxford. Hij zat in het campagneteam van John Kerry voor de presidentsverkiezingen van 2004 en werkte als consultant bij organisatie-adviesbureau McKinsey & Company. Na zijn vertrek daar meldde hij zich aan bij de reservisten en in 2014 diende hij zeven maanden als inlichtingenofficier in Afghanistan. Daarvoor studeerde hij ook Dari-Perzisch, de laatste taal die hij kon toevoegen aan zijn lijst. Buttigieg spreekt ook Engels, Noors, Spaans, Arabisch, Italiaans, Maltees en Frans.

Leger, burgemeester en coming out
Tijdens zijn tijd in Afghanistan was Buttigieg burgemeester van South Bend, Indiana, zijn 100.000 zielen tellende geboortestad in de ‘Rust Belt’ van teloorgegane industrie. Vóór zijn dertigste verjaardag schopte hij het tot gerespecteerd geleerde, campagnemedewerker, officier én burgemeester. Maar pas toen hij besloot voor een tweede termijn als burgemeester te gaan, kwam hij uit de kast. Buttigieg had als tiener wel met meisjes gedatet, maar wachtte tot zijn 33ste om zijn geaardheid te openbaren. “Het heeft me na Harvard tien jaar gekost om de angst te overwinnen dat homo-zijn een doodvonnis voor mijn carrière zou betekenen”, schrijft hij daarover in zijn memoires. Al die tijd probeerde Buttigieg zijn privéleven te verzoenen met zijn ambitie om hoog spel te spelen in de politiek. “Innerlijk was ik verscheurd door de vraag of ik wel bekend wilde worden als de ‘homoseksuele’ politicus. Maar in Afghanistan besefte ik dat ik kon sterven zonder ooit verliefd te zijn geweest.” Hij werd met 80% van de stemmen herverkozen als burgemeester.

Huwelijk
In 2018 trouwde hij met Chasten Glezman, een leraar uit Michigan. De twee wonen in South Bend, in een zelf gerenoveerd huis van 100 jaar oud met zicht op de St. Joseph. “Een rivier die gehaast lijkt om ergens te raken”, zo omschrijft hij die als een afspiegeling van zichzelf. “Ik ben alleszins de enige linkshandige, Maltees-Amerikaanse, protestantse homo, millennial en oorlogsveteraan in de race naar het Witte Huis, maar ik denk dat dat slechts een eerste indruk is”, zei Buttigieg eerder aan The New York Times.

Super Tuesday
Zes Democraten blijven nu nog over en proberen morgen op Super Tuesday hun slag te slaan. Dan vinden in veertien staten tegelijkertijd voorverkiezingen plaats en worden er op één dag een derde van alle afgevaardigden verdeeld. Het gaat om Bernie Sanders, Joe Biden, Michael Bloomberg, Elizabeth Warren, Amy Klobuchar en Tulsi Gabbard.
LEES OOK
TAL VAN HOLLYWOOD STERREN STEUNEN PETE BUTTIGIEG

Bron: hln.be

Dit bericht is gepost op 02 March, 2020 en 3536 keer gelezen.Reageer op dit bericht: