Hoogste Hof van Israel stemt voor afschaffing verbod draagmoederschap homo koppels.Het Hooggerechtshof in Israël heeft in het voordeel geoordeeld voor de afschaffing van een wet die homo koppels verbied gebruik te maken van een draagmoeder om kinderen te krijgen. De rechtbank geeft de Knesset (parlement) een jaar de tijd om de nieuwe wet te implementeren om homo koppels toegang te geven tot draagmoederschap. Uniek is het feit dat na de afschaffing van het verbod ook lesbische koppels gebruik mogen magen van een draagmoeder indien noodzakelijk.

Een samenvatting van de beslissing van het High Court of Justice zei dat de archaïsche wet "het recht op gelijkheid en het recht op ouderschap" schond en betoogde dat het "illegaal" was, volgens The Times of Israël. Het panel met vijf rechters, geleid door Opperrechter Esther Hayut, oordeelde unaniem dat de wet die homo koppels verbied gebruik te maken van een draagmoeder af te schaffen. Op heden mogen enkel hetero koppels en alleenstaande vrouwen gebruik maken van draagmoederschap.

Israelische holebi organisaties zijn bijzonder blij met de uitspraak. Justitie minister Amir Ohana, die zelf openlijk homo is, zegt voorzichtig optimistisch te zijn omdat de wet nog moet worden goedgkeurd door de Knesset. Anderen zeggen dat er geen twijfels nodig zijn en dat de wet zeker zal worden goedgekeurd.

Gelijke rechten in Israël
- Sinds 2008 kunnen homo en lesbische koppels kinderen adopteren
- Het land heeft anti discriminatie wetten die beschermen tegen holebifobie en haatmisdaden.
- Erkenning buitenlandse homohuwelijken sinds 2006
- Verbod conversie therapie sinds 2014 in publieke gezondheids instellingen.
- Bloed geven door homo's en biseksuele mannen zonder voorwaarden sinds 2018
LEES OOK
UNIEK HOMO KOPPEL MAG GEBRUIK MAKEN VAN DRAAGMOEDER EN IVF IN HET VK - 2019
NOOD AAN WETTELIJK KADER DRAAGMOEDERSCHAP HOMO KOPPELS IN BELGIE + 2 VIDEOS - 2019
TWEE NEDERLANDSE ZIEKENHUIZEN STARTEN MET DRAAGMOEDERSCHAP VOOR HOMO KOPPELS - 2018

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - 2020.

Dit bericht is gepost op 29 February, 2020 en 3411 keer gelezen.Reageer op dit bericht: