Homo, biseksuele mannen en niet binaire personen hebben meer kans op huidkanker.Het risico op huidkanker kan variëren afhankelijk van seksuele geaardheid en geslachtsidentiteit, suggereren twee nieuwe studies. Uit een analyse van enquête gegevens van meer dan 800.000 Amerikaanse volwassenen bleek dat huidkanker vaker voorkomt bij homo- en biseksuele mannen en mensen die buiten de traditionele genders (Man/Vrouw) vallen.

"We moeten begrijpen wat de drijvende kracht is (dit verhoogde risico), waarom deze groepen vatbaarder zijn en wat kan worden gedaan om het risico te verminderen," zei Dr. Arash Mostaghimi, directeur van dermatologisch consult bij Brigham en Women's Hospital in Boston. Andere studies hebben aangetoond dat homo- en biseksuele mannen meer gebruik maken van het gebruik van een zonnestudio, zei Mostaghimi. Maar er zijn andere mogelijke oorzaken voor hogere percentages huidkanker in deze groepen, voegde hij eraan toe. "Er kan een biologische reden zijn, of er kunnen differentiële blootstellingen zijn" zoals aan humaan papillomavirus (HPV), zei Mostaghimi. "HPV wordt gedacht te zijn gekoppeld aan plaveiselcelkanker (vorm van huidkanker) in bepaalde populaties."

Beide nieuwe artikelen zijn geschreven door Mostaghimi en zijn collega's: één gericht op huidkanker en seksuele geaardheid, de andere op huidkanker en genderidentiteit. Beiden analyseerden gegevens van de vragenlijsten van het Behavioral Risk Factor Surveillance System 2014, 2018, een nationaal systeem van telefonische enquêtes uitgevoerd door de Centers for Disease Control and Prevention.

De studie naar seksuele geaardheid omvatte gegevens van 845.264 mannen en vrouwen, inclusief personen die zichzelf identificeerden als heteroseksueel, homoseksueel, lesbisch of biseksueel. In deze studie hadden homomannen in vergelijking met heteroseksuele mannen 26% meer kans op een levenslange geschiedenis van huidkanker en bij biseksuele mannen was de kans 48% hoger. In vergelijking met heteroseksuele vrouwen hadden lesbische vrouwen ongeveer dezelfde kans om huidkanker te hebben, en bij biseksuele vrouwen kwam dit 22% minder vaak voor.

De studie naar genderidentiteit omvatte 864.197 volwassenen, inclusief cisgender mannen en vrouwen (wiens genderidentiteit overeenkomt met het geslacht dat bij de geboorte is toegewezen), transgender mannen, transgender vrouwen en niet-conforme personen (GNC). Vergeleken met het percentage bij cisgender mannen, kwamen huidkanker 15% minder vaak voor bij cisgender vrouwen, maar meer dan twee keer zo vaak bij GNC-individuen. "De bevinding van GNC was een beetje een verrassing," zei Mostaghimi. "We willen dat graag verder onderzoeken om erachter te komen waarom niet-conforme personen van geslacht een hoger percentage huidkanker hebben."

Dr. Diwakar Davar verwelkomde de focus op seksuele en genderminderheden. "Deze studie probeert de rol van seksuele geaardheid en genderidentiteit op de prevalentie van kanker uit elkaar te halen," zei Davar, een medische oncoloog / hematoloog in het UPMC Hillman Cancer Center in Pittsburgh. Buiten hiv-klinieken is dat niet iets dat artsen overwegen, "zei Devar." Het is een heel belangrijk ding bij de behandeling van kanker. Als u deze zeer belangrijke persoonlijke kwestie niet begrijpt, kunt u mogelijk geen verstandhouding opbouwen met de patiënt en kan dit het vermogen van de patiënt om door te gaan met de behandeling beïnvloeden."

Omdat de gegevens zelf werden gerapporteerd, zijn de bevindingen niet zo sterk als ze zouden kunnen zijn, zei Dr. Hooman Khorasani, hoofd van de afdeling dermatologische en cosmetische chirurgie aan de Icahn School of Medicine op de berg Sinaï in New York City. Maar volgens Khorasani tonen rapporten aan dat homoseksuele mannen vaker zonnebanken gebruiken dan heteroseksuele mannen. Bovendien zijn de percentages van HIV hoger bij homomannen dan bij heteroseksuele mannen en dat zou hen meer risico op huidkanker kunnen geven, voegde hij eraan toe.holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Februari - 2020.

Dit bericht is gepost op 25 February, 2020 en 3835 keer gelezen.Reageer op dit bericht: