Homofoben weigeren in het VK mag, en geen huwelijksdiensten weigeren in Noord Ierland.De Britse nationale gezondheidsdienst kan binnenkort mensen weigeren die zich schuldig maken aan homofobie, racisme of seksisme. De Britse Gezondheidssecretaris Matt Hancock stuurde daarover iedereen een schrijven betreffende de nieuwe regels die in april van kracht gaan.

Onder de nieuwe regels kunnen medewerkers niet-spoedeisende patiënten afwijzen. Ze kunnen op heden al weigeren om patiënten te behandelen die hen bedreigen of fysiek aanvallen. Maar nu kunnen vanaf april ook de zorg weigeren aan patiënten die hen pesten of lastigvallen of homofobe, seksistische of racistische opmerkingen maken. Net zoals in veel andere landen hebben ze in het VK regelmatig te maken met agressie tegen gezondheidswerkers zowel op spoeddiensten als tegen ambulance personeel.

Noord-Ierland
Daarnaast komt er nog nieuws vanuit Noord-Ierland, waar het binnenkort voor aanbieders van huwelijksservices verboden wordt om homo en lesbische koppels te weigeren. In 2019 werd Noord-Ierland de laatste plaats in het Verenigd Koninkrijk dat het huwelijk openstelde voor homo's en lesbiennes, de eerste huwelijken konden sinds begin deze maand worden voltrokken.

Het kantoor in Noord-Ierland werkt momenteel aan plannen voor regelgeving rond het homohuwelijk en heeft het publiek gevraagd hun mening te geven in een consultatie die op 23 februari eindigt. Als antwoord op een vraag over de consultatie van TUV-leider Jim Allister , zou de regering naar verluidt "in zwart-wit" hebben gepreciseerd dat hoewel het voornemens is kerken een opt-outclausule te geven voor ceremonies van hetzelfde geslacht, een dergelijke vrijstelling niet geldt voor aanbieders van huwelijksservices. De regering zegt dat dit “in overeenstemming is met de bredere gelijkheidswet die vereist dat dienstverleners niet discrimineren op grond van geslacht of seksuele geaardheid.

Nederland en de Verenigde Staten
In de Verenigde Staten kunnen huwelijksambtenaren en aanbieders van huwelijksservices op basis van religieuze bezwaren weigeren een homohuwelijk af te sluiten. In Nederland kunnen ook huwelijksambtenaren op basis van religieuze bezwaren een homohuwelijk af te sluiten. Nederland is sinds enkele jaren bezig met een uitdoof beleid waarbij de ambtenaren die een homohuwelijk weigeren af te sluiten langzaam 'uitsterven' omdat de overheid enkel nog ambtenaren aanstelt die geen religieuze bezwaren maken tegen het afsluiten van een homohuwelijk. Wat betreft gezondheidszorg kunnen Amerikanen op basis van religieuze bezwaren holebi's en trangenders medische zorgen en aanverwanten weigeren. Met dank aan enkele recent afgesloten wetten en orders door president Trump.


holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - 2020.

Dit bericht is gepost op 21 February, 2020 en 4703 keer gelezen.Reageer op dit bericht: