Antwerpse gemeente betaalt kosten schoolcampagne rond holebi's & transgenders.In Sint-Katelijne-Waver (Antwerpen) gaat het gemeentebestuur dit jaar de kosten dragen van een deelname aan 'Paars', een schoolcampagne die holebi's en transgenders op een positieve manier bespreekbaar wil maken op scholen.

De campagne van 'Paars' gaat elk jaar door in de week van 17 mei, de internationale dag tegen holebi- en transfobie. Tijdens de campagne van 'Paars' roept men iedereen op school op de kleur paars te dragen in solidariteit met holebi's en transgenders en in het bijzonder tegen pesten van holebi's en transgenders. Schepen van Onderwijs en Gelijke Kansen Sarah De Keyser (CD&V) steunt de campagne

Het gemeentebestuur trekt 2.577 euro uit voor de 'Paars' campagne. Zodat de zeven lagere, twee middelbare en één hoge school en één universiteit in de gemeente kunnen deelnemen. Vorig jaar nam alleen de Thomas More Hogeschool deel aan de campagne. "Door als gemeente te investeren en de kost van deelname te dragen, hopen we dat alle scholen zich dit jaar engageren," aldus De Keyser.

Website paars
- Info over Paars (een initiatief van vzw Joen) => Klik hier

Over 17 mei en Paarse (vrij)dag
17 mei is niet zomaar een datum. Deze datum is belangrijk voor alle holebi's en transgenders wereldwijd. Want op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit officieel uit de internationaal gehanteerde lijst van ziekten. Deze dag wordt elk jaar wereldwijd gevierd.
De Paarse dag op scholen komt overgewaaid uit de VS en Nederland. In de Verenigde Staten heet de dag: 'Spirit Day' die voor het eerst doorging in 2010 als uiting tegen pesten van holebi & transgender jongeren. Sinds toen vindt de dag in de VS plaats elke derde donderdag van oktober. Ook in Canada en Nederland houdt men een Paarse dag op scholen. In Nederland gaat Paarse vrijdag elk jaar door op de tweede vrijdag van december.
De kleur paars en de naam Spirit Day zijn ontleend aan de paarse kleur in de regenboogvlag. Op Paarse Vrijdag vraagt men studenten en leerkrachten op school de kleur paars te dragen in solidariteit met holebi's en transgenders, en in het bijzonder tegen pesten van holebi's en transgenders.
In ons Belgen landje is de dag nog steeds niet zo heel bekend, daar kwam pas sinds de laatste twee jaar verandering in, zij het nog in beperkte mate. Anno 2018 waren er nog maar een 20tal scholen die mee deden. Hoeveel er dat vorig jaar waren en dit jaar zullen zijn is niet bekend. In 2018 viel Paarse vrijdag bij toeval op 17 mei, het was toen dubbel feest. De grootste paarse actie uit ons landje kwam toen vanuit Eeklo.

Bron: holebi info & klein deel hln.be

Dit bericht is gepost op 16 February, 2020 en 5150 keer gelezen.