Er komt een Marieke Vervoort straat in kleine Antwerpse gemeente.
Na de Fabiolalaan krijgt Schelle (Antwerpen) er twee vrouwelijke straatnamen bij: de Marieke Vervoortstraat en de Anne Frankstraat. Schelle is daarmee de eerste gemeente die een straat vernoemt naar rolstoelatlete Marieke 'Wielemie' Vervoort, die vorig jaar na een jarenlange strijd tegen dagelijkse pijnen uit het leven stapte via euthanasie.

“Zij staat symbool voor moed en doorzettingsvermogen. Dat verdient een blijvende erkenning”, zegt burgemeester Rob Mennes (CD&V). In het verleden lieten we ons voor de naamgeving van straten vooral inspireren door de toponymie”, zegt burgemeester Mennes. “Maar het vernoemen van straten naar vrouwen past in de huidige tijdsgeest. Dus nu er voor de nieuwe verkaveling in de Frans Cretenlaan twee nieuwe straten worden gecreëerd, zagen we een opportuniteit om deze naar twee symbolische dames te vernoemen: Marieke Vervoort (10/05/1979 - 22/09/2019) en Anne Frank (12/06/1929 - 01/02/1945).”

Schelle is pas de eerste gemeente die een Marieke Vervoortstraat krijgt. “We hebben eerst de ouders van deze bewonderenswaardige atlete gecontacteerd. Ze waren onmiddellijk bereid ons voorstel te steunen. Marieke staat symbool voor moed en doorzettingsvermogen en is voor velen een voorbeeld, niet het minst voor mensen met een beperking. Dat verdient een blijvende erkenning”, aldus de burgemeester. “Met de keuze voor Anne Frank willen we de mensen er dan weer aan laten herinneren hoe gevaarlijk extremisme kan zijn.”

Oppositiepartij N-VA is tevreden dat Schelle er meer vrouwelijke straatnamen bijkrijgt. De partij hield vorig jaar al een pleidooi om meer straten naar vrouwen te vernoemen. “We zijn blij dat ons voorstel navolging krijgt en dat de gemeente deze richting wil uitgaan”, zegt fractieleider Koen Vaerten (N-VA). “Hiermee eren we twee moedige vrouwen en corrigeren we de heersende mannencultuur op vlak van straatnamen. Maar er is nog een lange weg te gaan voor we hier van evenwicht kunnen spreken. Dus hopelijk is dit slechts een begin en komen er later nog meer vrouwelijke straatnamen bij.” Sinds eind vorig jaar voert Radio- en tv-presentatrice Sofie Lemaire actie om meer straten naar opmerkelijke vrouwen te laten vernoemen. Onder de noemer ‘Meer vrouw op straat’ trok zij daarvoor al naar verschillende steden en gemeenten.
LEES OOK
MARIEKE VERVOORT POSTUUM ERE BURGER VAN DIEST - 2019
NEW YORK TIMES VOLGDE MARIEKE VERVOORT TOT AAN HAAR DOOD + PAKKENDE FOTO'S - 2019
NIEUWE BRUG OVER BRUSSELS KANAAL KRIJGT NAAM VAN LESBISCHE ACTIVISTE - 2019
BRUSSELSE STRAAT HERNOEMT NAAR INTERSEKSE / TRANS PERSOON - 2019
HELE NEDERLANDSE WIJK KRIJGT STRAATNAMEN VAN HOLEBI & TRANSGENDER ACTIVISTEN - 2019

Bron: hln.be & holebi info - 2020

Dit bericht is gepost op 14 February, 2020 en 4672 keer gelezen.