Meerderheid holebi & transgender asielzoekers heeft te maken met geweld in Nederland.Een kwart van de holebi en transgender+ asielzoekers in Nederland heeft te maken met geweld gerelateerd aan hun seksuele geaardheid of genderidentiteit in asielzoekerscentra. Dat blijkt uit het onderzoek genaamd 'Keep It Silent' van de Nederlandse vereniging LGBT-Asylum Support

Geen hulp
Zeventig procent van de ondervraagden zegt dat er na melding van een incident niets gebeurde. Een percentage van ruim 80 procent zegt dat als er dan wel maatregelen werden genomen deze geen effect had op de daders. Daarnaast gaf 70% aan dat ze na een incident niet gescheiden werden van de daders, en ruim 60% zegt dat er geen overplaatsing naar een ander centra plaatsvond. Daardoor blijven onveilige situaties voor holebi & transgender asielzoekers in de opvanglocaties in stand.

Verkrachting
Aanleiding voor het onderzoek was een verkrachting in AZC Dronten in mei 2019 waarin een medewerker adviseerde om geen aangifte te doen bij de politie. Ruim zeven maanden later werd alsnog aangifte gedaan, maar na tien maanden is het onderzoek nog steeds niet afgerond.

Dagelijks discriminatie en geweld
Sandro Kortekaas, voorzitter van LGBT Asylum Support zegt: "De cijfers zijn meer dan schokkend. We wisten al langer dat holebi en transgender asielzoekers dagelijks met discriminatie in opvanglocaties te maken hebben, maar tot nu toe was er nog nooit onderzoek naar gedaan. Het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) heeft ondanks jarenlange signalen altijd weten te ontkrachten dat er incidenten plaatsvinden. Dat is niet alleen onhoudbaar maar ook onbegrijpelijk. De angst bij het overgrote deel van holebi en transgender asielzoekers is zéér hoog. Ze vluchten uit landen waar ze niet veilig waren maar komen de personen waarvoor ze gevlucht zijn, opnieuw tegen in het asielcentrum, die geacht worden veilig te zijn," aldus Kortekaas die verder zegt:

Apart volgens politici niet nodig
"De Nederlandse Ex-staatssecretaris Klaas Dijkhoff gaf in 2016 aan dat aparte opvang van holebi en transgender asielzoekers niet noodzakelijk is, omdat de centra een afspiegeling moeten zijn van de Nederlandse samenleving. Het zou echter ondenkbaar zijn als dat wat er nu in de asielcentra gebeurt ook in onze maatschappij zou plaatsvinden. Want dat zou inhouden dat één op de vier holebi's en transgenders in Nederland slachtoffer zou zijn van een geweldsdelict. Dat is onacceptabel." Ook in de afgelopen jaren waren en zijn Nederlandse politici nog steeds van mening dat aparte (lees veilige) opvang voor holebi & trans asielzoekers niet nodig is. Het LGBT Asylum Support zorgt regelmatig wél zelf voor veilige opvang plaatsen.

De resultaten van het rapport / onderzoek werd woensdag naar verantwoordelijk staatssecretaris Ankie Broekers-Knol gestuurd en naar de leden van de commissie Justitie en Veiligheid. Donderdag komt het rapport aan de orde tijdens een debat in de Tweede Kamer Onder andere de Tweede Kamerleden Attje Kuiken (PvdA) en Jasper van Dijk (SP) kregen het rapport dinsdag al overhandigd door Sandro Kortekaas in aanwezigheid van enkele slachtoffers van geweld binnen asielcentra. Daarna werd het rapport gepresenteerd tijdens een bespreking bij de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR Nederland.
LEES OOK
NEDERLAND BEOORDEELD HOLEBI & TRANS ASIEL ZOEKERS VERKEERD - 2018
NEDERLAND ZETTE TRANS ASIELZOEKSTER DIE ZELFMOORD POGING DEED OP STRAAT - 2019
GENTSE STUDENTEN AANDACHT V ONREDELIJKE VRAGEN AAN HOLEBI & TRANS ASIELZOEKERS - 2019
NOOD AAN VEILIGE PLAATS VOOR HOLEBI & TRANS ASIELZOEKERS IN ANTWERPEN EN ELDERS - 2019
HOLEBI & TRANS ASIELZOEKERS IN HEEL EUROPA SEKSUEEL BELAAGD IN ASIELCENTRA - 2018
HOLEBI & TRANS ASIELZOEKERS TERUG NAAR GEVAARLIJK KAMP IN KENIA - 2019
HOLEBI'S EN TRANSGENDERS KRIJGEN GEEN ASIEL MEER IN ITALIE - 2018
EERSTE VERHAAL VAN HOMOFOBIE IN BELGISCH ASIELCENTRA - 2018
HOMO ASIELZOEKER KREEG GEEN ASIEL OMDAT HIJ BETEKENIS REGENBOOGVLAG NIET KENT - 2018

Bron: rozegolf.nl & holebi info

Dit bericht is gepost op 13 February, 2020 en 4573 keer gelezen.Reageer op dit bericht: