Opmerkelijk maar positief, republikeinen schaffen anti transgender wet af.Opmerkelijk, maar goed nieuws vanuit de Amerikaanse staat Zuid Dakota, waar een pas ingevoerde anti transgender wet na protest van dokters en inwoners is afgeschaft.

Het Republikeinse staatshuis had in januari een wet ingevoerd die het verboden en strafbaar maakt voor dokters en ander medisch personeel om medische zorgen te verlenen, waaronder onder andere het toedienen van hormoonblokkers aan transgender jongeren. Dokters en anderen riskeerden een celstraf van 1 jaar en een geldboete.

Maar, onder hevig protest en druk van medische experts, dokters en activisten is maandag de wet in alle stilte afgeschaft. De senaat van Zuid Dakota oordeelde na een stemming dat de wet gepland staat voor dag 41 van de zittingsperiode. Maar... aangezien de wetgeving slechts 40 dagen zit, zal de wet niet meer ter stemming komen, tenzij er nog een meerderheid van senatoren gevonden zou worden om de wet terug op tafel te leggen, maar dit zou zeer onwaarschijnlijk zijn. De Republikeinse afgevaardigde en aanbrenger van de wet zei tegen CNN: 'Wat mij betreft is de wet zeker voor de rest van het jaar dood.'

Jammer genoeg zijn er verder in tal van Amerikaanse staten gelijkaardige wetten op komst. De Republikeins gedomineerde staten Colorado, Florida, Missouri, Oklahoma, Zuid Carolina en Tennessee overwegen een gelijkaardige wet in te voeren. Tegen de wet in Tennessee is er ondertussen al veel protest, onder andere van meer dan honderd grote en kleine bedrijven. (zie eerste link bij lees ook).

Eind vorig jaar kwam president Trump met enkele anti transgender wetten. Eerst werden gezondheidsdiensten voor transgenders afgeschaft, daarbij gaat het vooral om het weigeren van gezondheidszorg aan transgender personen, wat mogelijk is op basis van religieuze bezwaren. Daarnaast kwam er nog een wet die organisatie toestaat om dakloze transgender personen te discrimineren, eveneens op basis van religieuze bezwaren, waarbij de Trump regering onder andere de Amerikaanse afdeling huisvesting en stedelijke ontwikkeling de toestemming geeft om transgenders de toegang te weigeren in opvangcentra voor daklozen. Daarnaast voerde de Trump regering vorig jaar ook tal van anti holebi wetten in. Gelukkig voor holebi's en transgenders kunnen staten op zich zelf in gaan tegen deze anti wetten door ze niet na te leven of door andere pro wetten in te voeren. (zie laatste link bij lees ook).

LEES OOK
TIENTAL AMERIKAANSE STATEN WIL ANTI TRANS WET INVOEREN, EENTJE OOK ANTI HOLEBI
MEER DAN 100 BEDRIJVEN PROTESTEREN TEGEN ANTI HOLEBI & TRANS WET IN TENNESSEE
21e AMERIKAANSE STAAT MET BESCHERMINGSWETTEN VOOR HOLEBI'S EN TRANSGENDERS

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - 2020.

Dit bericht is gepost op 12 February, 2020 en 3683 keer gelezen.Reageer op dit bericht: