Vlaams politicus Fourat Ben Chikha verkozen tot Generale Rapporteur holebi's & transgenders in Europa.Fourat Ben Chikha, 40, van de partij Groen, en zelf openlijk homo, is deze week in de Raad van Europa verkozen tot Generale Rapporteur voor de rechten van de holebi en transgender+ gemeenschap.

“Het is een bijzondere week geweest. In het begin van de week ben ik aangesteld als de ondervoorzitter van onze fractie”, zo laat Fourat Ben Chikha weten via Facebook. ‘Wat een eer is. En daarnaast heb ik een vraag gesteld aan de minister van Georgie over de holebi en transgender+ gemeenschap en zijn antwoord was hoopgevend en ik volg dat verder op.

Daarnaast heb ik ook een tussenkomst gedaan over de situatie in Polen en in het bijzonder over de holebi en transgender+ vrije zones. Daar moeten we nog heel wat meer werk aan de dag mogen leggen om er voor te zorgen dat de holebi en transgender+ gemeenschap daar beschermd wordt.

Er is ook een amendement van mij goedgekeurd rond het rapport ‘religie op de werkplaats. Eigenlijk een zeer geniepige manier om, als je het rapport goed leest, om de de rechten van de vrouw en hun toegang tot gezondheidszorg en holebi's en transgenders te gaan inperken. Denk maar aan voorbeelden zoals in Amerika waar zelfstandigen op basis van hun religieuze overtuiging eigenlijk kunnen weigeren om diensten te verlenen.”

Maar de kers op de taart voor Fourat Ben Chikha is toch wel zijn aanstelling tot generale rapporteur voor de rechten van de holebi en transgender+ gemeenschap. “Dat is toch wel een bijzondere want er is een ongeschreven regel dat je één jaar actief moet zijn en je strepen moet verdiend hebben. Maar blijkbaar heb ik op korte tijd indruk kunnen maken en daardoor had ik het vertrouwen binnen de commissie equality als binnen mijn eigen fractie.”

Extra info:
Ben Chikha, afkomstig uit Tunesië, studeerde sociaal werk aan de Sociale Hogeschool Leuven. Na zijn studies was hij korte tijd hr-manager bij uitzendbureau Adecco.
Van 2009 tot 2010 was hij maatschappelijk werker bij het Jongeren Advies Centrum. Nadien was Ben Chikha van 2010 tot 2016 gezondheidspromotor bij Sensoa, bevoegd voor migranten en homo's. Daarna werd Ben Chikha, zelf homo, in 2017 projectmedewerker voor holebi en transgender+ vluchtelingen bij çavaria, de koepelorganisatie van Vlaamse en Brussels holebi- en transgenderverenigingen. In 2015 werd hij eveneens voorzitter van de raad van bestuur van het stadsproject Let's go urban.
Sinds januari 2019 is hij voor de partij Groen gemeenteraadslid van Gent. Enkele maanden later, bij de Vlaamse verkiezingen van mei 2019, stond hij op de vierde plaats van de Oost-Vlaamse Groen-lijst voor het Vlaams Parlement. Hij raakte echter niet verkozen. Vervolgens werd Ben Chikha door zijn partij gecoöpteerd in de Senaat.

Bron: gaylive - facebook & wikipedia (extra info) - Februari 2020.

Dit bericht is gepost op 05 February, 2020 en 3792 keer gelezen.