Hongaarse holebi's en transgenders bezorgd om houding regering.De holebi en transgender+ gemeenschap in Hongarije wordt geconfronteerd met "steeds meer geconcentreerde aanvallen" door de extreem-rechtse regering, aldus mensenrechten activisten, die tevens stellen dat de zwaarbevochte gelijke rechten in gevaar kunnen komen.

De Hongaarse holebi en transgender+ rechtenorgansiatie Háttér Society vertelde aan NBC dat een combinatie van vijandige Retoriek van de heersende Fidesz-partij, onder druk van anti holebi en transgender+ organisaties en de politie de holebi en transgender+ gemeenschap niet zullen beschermen, en dat tegen het eind van 2019 hun ergste nachtmerries zijn uitgekomen toen de Hongaarse staat van start ging met geconcentreerde aanvallen tegen de holebi en transgender+ gemeenschap. "We vrezen dat dit het begin is van een omezwaai, waarbij men terug naar het verleden keert. Terwijl de bevolking eindelijk eerder bezig was met het meer aanvaarden van gelijke rechten, zien we dit alles verloren gaan."

Viktor Orbán, premier van Hongarije sinds 2010, leidt de rechtse Fidesz-partij en is uitgesproken over zijn oppositie tegen holebi en transgender+ rechten en het homohuwelijk. In 2012 voerde Orbán een nieuwe grondwet in waarin het huwelijk wordt gedefinieerd als zijnde enkel mogelijk tussen een man en een vrouw. Met daarbij nog een wet die holebi's en transgenders expliciet niet beschermed tegen discriminatie.

Daarnaast blokkeerde de Hongaarse regering in 2016 een EU-overeenkomst om homofobe en transfobe discriminatie aan te pakken, maatregelen om gelijkheid te bevorderen en om meer inspanningen te leveren gegevens te verzamelen over de behandeling van holebi's en transgenders. Een woordvoerder van de regering zei destijds: 'Hongarije is niet in staat in te stemmen met de lijst van acties om de gelijkheid van holebi's en transgenders te bevorderen.'

Zoals de "steeds meer geconcentreerde aanvallen" op holebi en transgender+ personen zijn toegenomen, hebben de Hongaarse parlementsspreker en Fidesz-lid Laszlo Kover in 2019 publiekelijk gezegd: "In morele zin is er geen verschil tussen pedofielen en degenen die homo-adoptie eisen. Beide objectiveren het kind als consumentengoed en beschouwen het als een middel tot zelfontplooiing.'

Volgens onderzoeksbureau Gallup zag men in 2019 ook een recordhoogte voor mediavrijheid in het land, met 90 procent van de media die worden beheerd door de "regering en haar bondgenoten". In oktober kreeg Coca-Cola een boete van toezichthouders in Hongarije vanwege een advertentiecampagne met koppels van hetzelfde geslacht. Een brief van ambtenaren beval het bedrijf om "reclame te staken die schadelijk is voor de fysieke, mentale, emotionele en morele ontwikkeling van kinderen en minderjarigen".

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - 2020.

Dit bericht is gepost op 02 February, 2020 en 3153 keer gelezen.Reageer op dit bericht: