Vlaamse moeder moet kiezen tussen man en homo zoon + nuttige links.Wekelijks verschijnt er in de online krant het Laatste Nieuws een artikel waarin journaliste Anke Michiels kleine en grote (liefdes)problemen van lezers onder de loep neemt. Daarbij krijgt ze hulp van seksuoloog en relatietherapeut Wim Slabbinck die zijn visie op het probleem geeft.

Vandaag het verhaal van een moeder die door haar echtgenoot gedwongen wordt te kiezen tussen hem en haar zoon. "Mama, papa, ik moet jullie iets vertellen. Ik val op jongens." De dag dat een tienerzoon uit de kast komt verandert het leven van mama Marjan, 49 en papa Anouar, 40. (fictieve namen) “Mijn man kan hier niet mee leven. Maar ik laat mijn kind niet vallen. Nooit.” Verslag van een huwelijk op instorten.

Marjan en Anouar leerden elkaar kennen in hun studententijd. Al snel werden ze een koppel. Anouar liet snel weten dat hij moslim is, dat was voor Marjan die zelf geen geloof heeft geen probleem. Het koppel trouwde snel, zodat hij zijn ouders tevreden kon stellen. Na twee jaar werd hun eerste kind geboren, een zoon. Nadien volgde er nog een tweeling, twee meisjes. Het werd een perfect huwelijk, de twee culturen smolten in elkaar, zij vierde in zekere mate mee de ramadam hij vierde mee kerstmis. Het koppel was al 20 jaar gelukkig.

Maar recent veranderde alles in een klap. Zoon Idriss kwam uit de kast. Mama had het al zien aankomen. Papa viel uit de lucht. In eerste instantie reageerde hij vol ongeloof, wat later veranderde dat in boosheid, een die Marjan nooit eerder had gezien. De boosheid richte zich meteen tegen de zoon, maar ook tegen de mama die haar zoon blijf verdedigen.

Op een dag zei Anouar tegen zijn zoon. ‘Als jij homo bent, ben je mijn zoon niet meer.’ En tegen mij: ‘Ik verwacht van jou dat je hetzelfde zegt.’ Ik héb uiteraard geprotesteerd. Ik héb geprobeerd om Anouar tot rede te brengen, maar hij wil er niet van weten. ‘Ik kan niet zó iemand als zoon hebben’, briest hij. Het onderwerp is compleet onbespreekbaar geworden bij ons thuis en Anouar praat tout court niet meer tegen Idriss. Alsof hij niet bestaat. Idriss gaat gebukt onder de stress en zit vooral in zijn slaapkamer. Intussen is dit vijf maanden aan de gang. Onze relatie is compleet verziekt."

Marjan kan niet begrijpen dat haar man zich zo gedraagd. "We hebben elkaar al die tijd niet aangeraakt, zelfs geen kus meer gegeven. Alsof hij mij méé verstoot. Ik mis hem verschrikkelijk, maar ik voel toch ook boosheid en teleurstelling. Ik zal nooit begrijpen dat je je bloedeigen kind zo kan laten vallen. Dit is een impasse, en ik weet me geen raad. Anouar dwingt me te kiezen tussen hem en onze zoon. Ik zie Anouar doodgraag, ik vind hem nog altijd de mooiste man ter wereld, en na bijna twintig jaar vlogen de vonken er tussen ons nog regelmatig af: we are a perfect match. Maar zoals het nu loopt, zie ik geen andere uitweg dan hem te verlaten. Wat nu?”

De raad van seksuoloog en relatietherapeut Wim Slabbinck
“Je man heeft duidelijk veel meer tijd nodig. Je zit absoluut in een impasse, Marjan. Je hebt een mooi huwelijk en een goede relatie met je zoon. En nu dreigt alles op de helling te komen. Toch zijn er een aantal zekerheden: je weet dat je zoon niet op zijn stappen zal terugkomen. Jezelf outen is geen keuze, en al zeker niet iets wat genezen kan worden. Jij kan ervoor zorgen dat je zoon zich op een veilige manier kan outen. Dat is je plicht als moeder.”

“Niet alleen moslimhomo’s hebben het moeilijk om uit de kast te komen: ook voetballers houden het nog altijd liever voor zichzelf. Dit is dus geen probleem dat zich alleen stelt bij mensen met een migratieachtergrond, dit is een ‘mannenprobleem’. Sommige vaders voelen zich bedreigd in hun mannelijke identiteit als blijkt dat hun zoon homo is. De reactie van jouw man vertrekt uit het feit dat hij bezorgd is over wat zijn omgeving zal zeggen. Zijn zoon beantwoordt niet aan ‘de verwachtingen’. Maar Anouar mag geen enkel ultimatum opleggen aan jullie. De identiteit van Idriss is zijn eigendom niet. Het is aan Anouar om te aanvaarden dat dingen niet altijd lopen zoals we willen in het leven. De enige manier om hiermee om te gaan, is het aanvaarden van de oriëntatie van Idriss.”

“Dat zal tijd en geduld vragen, maar als de liefde groot genoeg is, kan je die opbrengen, toch? Misschien kan je het proces versnellen door contact op te nemen met Merhaba: een organisatie van vrouwen en mannen met roots in de Maghreb, het Midden-Oosten en Turkije, die zich aangetrokken voelen tot mensen van dezelfde sekse en/of vragen hebben rond hun seksuele geaardheid. Zij creëren een omgeving waarin deze doelgroep elkaar kan ondersteunen. Misschien kan je man, door herkenning te vinden bij andere vaders, beginnen werken aan een aanvaardingsproces? Ga met hem mee. Steun elkaar.”

“Het is belangrijk dat je ook nog de andere aspecten aan je man blijft appreciëren. Blijf hem complimenteren over alles wat hij wél goed doet. Jouw man moet op zijn beurt alle aspecten van Idriss die hij wél fijn vindt, blijven waarderen. Een identiteit is opgebouwd uit heel veel laagjes: er is zeker nog genoeg aanwezig om elkaar graag te blijven zien.”

NUTTIGE LINKS
- Merhaba website => Klik hier
- Ouders met een holebi kind - Trotse ouders => Klik hier
- Werkgroep Ouders van een Holebi kind Gent => Klik hier
- Ouders van een genderkind => Klik hier
- Links naar hulpverlening & landelijke organisaties (holebi & hetero) => Klik hier
- Links naar holebi vriendelijke advocaten, notarissen, therapeuten => Klik hier
- Links naar holebi & trans organisaties & café/dancing => Klik hier

Bron: hln.be & holebi info o.a nuttige links.

Dit bericht is gepost op 02 February, 2020 en 3059 keer gelezen.