Martina Navratilova en John McEnroe veroordelen/boycotten holebi- en transfobe oud top tennisster.Tal van Tennissters roepen op tot een boycot of naamsverandering van het Margaret Court-stadion in Australië. Reden: de zwaar holebi- en transfobe uitspraken van oud tennisster Margaret Court, zowel in het verleden als in het heden. En een recente actie van oud-tennissers John McEnroe, 60, en Martina Navratilova, 63, werd zowel geboycot als veroordeeld door de Australische tennisbond.

Holebifobie
Recent werd Margaret Court, 77, bij de Australian Open geëerd. Ze werd gehuldigd omdat het vijftig jaar geleden is dat ze in één kalenderjaar alle vier grandslamtitels veroverde. Court was in de jaren zestig en zeventig met 24 Grand Slam-zeges erg succesvol, maar is vanwege haar opvattingen controversieel. Court is inmiddels 77 jaar en werkt als predikant in West-Australië. Enkele weken voor de start van de Australian Open zei ze in een toespraak nog "dat holebi's afkomstig zijn van de duivel zijn en niet van God".

McEnroe en Navratilova
Een dag nadat Court bij de Australian Open geëerd werd deden de oud-tennissers John McEnroe (zeven Grand Slam-zeges) en Martina Navratilova (achttien Grand Slams) een oproep het naar haar vernoemde tennisstadion een andere naam te geven. Navratilova en McEnroe riepen de Australische tennisbond op de naam van de Margaret Court Arena in Melbourne te veranderen in de Evonne Goolagong Arena vanwege Courts openlijke en herhaalde holebi- en transfobe uitspraken.

McEnroe en Navratilova, die zelf openlijk lesbisch is, onthulden, nadat ze in het seniorentoernooi een dubbelpartij hadden afgewerkt, een spandoek met daarop ‘Evonne Goolagong Arena’. Daarmee gaven ze aan dat wat hun betreft de Margaret Court Arena van naam verandert in bijvoorbeeld die van Evonne Goolagong, die net als Court Australische is, maar wel veel populairder is, en die zeven keer een grandslamtoernooi won.

Navratilova de mond gesnoerd
Navratilova greep na de wedstrijd de microfoon van de umpire en riep McEnroe bij zich op de baan. Samen hielden ze vervolgens het spandoek met de tekst 'Evonne Goolagong Arena' omhoog. "Ik heb het al vaker gezegd en samen met John wil ik de discussie verder aanzwengelen", zei Navratilova. Daarna werd het geluid van de microfoon afgezet en de tv-verbinding op zwart gezet.

Tennisbond niet blij
De Australische tennisbond was niet blij met de actie van Navratilova en McEnroe: "De Australian Open wil dat iedereen op het park met respect behandeld wordt. “We zijn voorstander van diversiteit, vinden dat iedereen erbij hoort en het recht heeft zijn mening te uiten, maar er zijn regels en protocollen die iedereen moet respecteren.”

McEnroe's oproep aan Serena Williams
Jaren 80 tennis legende John McEnroe deed eerder in de week op televisie al een oproep aan Serena Williams om zo snel mogelijk het record van Court af te pakken. Williams heeft op dit moment 23 grandslamtitels in het enkelspel achter haar naam staan. McEnroe op tv: "Alsjeblieft Serena, win heel snel, liefst dit jaar nog, twee grandslamtoernooien, dan zijn we verlost van de discussie rond Margaret Court en haar gedateerde denkbeelden."

De holebi- en transfobe uitspraken van Court
Nadien verklaarde McEnroe nog dat de uitspraken van Court zowel in het verleden als in het heden verwerpelijk zijn. "Ze vergeleek ooit homo's met Hitler, en claimde dat lesbische tennissters zoals Navratilova jonge meisjes rekruteerde om ze lesbisch te maken. Veder noemde ze transgender kinderen ooit kinderen van de duivel. Vanwege deze uitspraken alleen al werd ze in 2018 uitgeroepen tot homofobe van het jaar." Daarnaast refereerde McEnroe nog naar het feit dat Court destijds een voorstander was van het anti apartheid regime in Zuid-Afrika.

Steun van andere tennissters
Navratilova en McEnroe zijn trouwens niet de enigen die oproepen dat de arena van naam verandert. Ook oud-tennisster Lindsay Davenport is daar voorstander van. Davenport, voormalig nummer één van de wereld, vindt dat een goed idee. "Ik zou graag zien dat de naam van het stadion veranderd wordt. Dat er een naam staat van iemand die eenheid en vrede promoot en die niemand uitsluit." Ook de Nederlandse tennisster Richèl Hogenkamp, zelf openlijk lesbisch, is niet te spreken over de homofobe houding van Court en sluit zich aan bij de oproep tot naamsverandering van de arena. Verder komt er nog steun van de Australische tennisster Samantha Stosur.

Het begon allemaal met een recente uitspraak
Alles begon een week voordat Court werd geëerd. In een open brief in de Australische krant The West Australian schreef Court, dat ze niet meer met luchtvaartmaatschappij Qantas wil vliegen, omdat de directeur van het bedrijf openlijk zijn steun voor het homohuwelijk heeft uitgesproken. "Het stelt mij teleur dat Qantas het homohuwelijk actief promoot. Ik geloof in een huwelijk tussen man en vrouw, zoals het in de Bijbel staat. Uw standpunt laat mij geen andere keuze dan voortaan met een andere luchtvaartmaatschappij te reizen", aldus Court.

Grandslamwinnares Samantha Stosur zei tot slot: "De arena is naar haar vernoemd vanwege haar verdiensten voor het tennis, dus een naamsverandering is misschien niet realistisch. Maar een boycot is een stap in de goede richting." Hoe alles zal evolueren blijft afwachten.

Bron: holebi info, nieuwsblad.be, hln.be, nos.nl

Dit bericht is gepost op 29 January, 2020 en 3130 keer gelezen.Reageer op dit bericht: