Einde Tweede Wereldoorlog betekende alleen voor homoseksuelen niet het einde van vervolging.Meer dan 80 jaar geleden beval Hitler een lijst op te stellen van homoseksuelen die later zouden worden vervolgd. In totaal hebben de nazi's tijdens hun machtsperiode vermoedelijk ruim 100.000 mensen gearresteerd voor homoseksualiteit, waarbij ze de helft gevangen namen, waarna er ongeveer15.000 in concentratiekampen werden onder gebracht. Veel van de homoseksuele gevangenen stierven, sommige na ziekmakende experimenten door wetenschappers die de ‘remedie’ voor homoseksualiteit probeerden te vinden.

Er was destijds geen solidariteit voor de homoseksuele gevangenen; ze behoorden tot de laagste kaste. Transgender personen werden over het algemeen samengevoegd in dezelfde categorie als homoseksuelen onder het nazi-regime, wat betekent dat velen ook de roze driehoek droegen. Er zijn aanwijzingen dat transgenders, zoals homo's, specifiek het doelwit waren. Ook travestieten, al dan niet hetero, waren niet veilig. Op 11 november 1933 vroeg het stadsbestuur van Hamburg het hoofd van de politie om "speciale aandacht te besteden aan travestieten" en "ze af te leveren aan de concentratiekampen".

Helaas, toen de geallieerden de concentratiekampen bevrijdden, werden veel van de homo's die gevangen zaten niet vrijgelaten. In plaats daarvan werden ze overgebracht naar gevangenissen en vervolgens onder controle gezet van de geallieerde strijdkrachten. Hun misdaad, homoseksualiteit, iets dat verboden was voordat de nazi's de macht overnamen, bleef tot 1968 in het statuut van de staat in Oost-Duitsland en 1969 in West-Duitsland. Met andere woorden, het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende niet het einde van de vervolging van homoseksuele en biseksuele mannen en lesbische vrouwen.

Omdat homoseksualiteit na het einde van de Holocaust nog enkele decennia als een taboe onderwerp werd gezien, zijn er beperkte homoseksuele overlevenden. Een verslag, van Pierre Seel, die het concentratiekamp Schirmeck-Vorbrück bij Straatsburg overleefde, herinnerde aan het trauma van het kijken naar zijn 18-jarige minnaar uitgekleed door SS-bewakers en ter dood geslagen en dood gebeteren door Duitse herdershonden. Seel zelf stierf in 2005.

Socioloog Rüdiger Lautmann schat dat tot 60 procent van de homoseksuele mannen die gevangen zaten in concentratiekampen stierven tijdens hun gevangenschap. Maar deze cijfers verklaren alleen degenen die direct werden vervolgd vanwege hun seksuele geaardheid. Onder de miljoenen mensen die zijn gedood in de Holocaust, waren er ongetwijfeld veel meer holebi's en transgenders die hun seksuele en genderidentiteit geheim hielden toen ze op weg waren naar hun eigen dood.

Lesbiennes werden tijdens de Tweede Wereldoorlog apart onderverdeeld. Zij kwamen terecht in de groep van de zwarte driehoek dragers, daar onder vielen vrouwen met antisociaal gedrag, daar onder zaten; feministen, prostituees, lesbiennes en vrouwen die het niet eens waren met het idee dat vrouwen aan de haard moesten staan en ten dienste van hun man.

Omdat homoseksualiteit nog lang na de Tweede Oorlog strafbaar bleef in Duitsland, heeft het mede daardoor jaren lang geduurd voor holebi en transgender slachtoffers uit de Tweede Oorlog werden erkend en herdacht.

Nederland had als eerste ter wereld in 1987 een monument ter nagedachtenis van holebi & transgender slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. In Duitsland kwam er pas in 2006 een gedenksteen speciaal om holebi & transgender slachtoffers te herdenken. In Polen gebeurde dat in 2007, in 2011 in Spanje. Het feit dat het zo lang duurde eer men in verschillende landen naast Joodse en andere Holocaust slachtoffers ook holebi's en transgenders ging herdenken heeft als oorzaak zowel de langdurige blijvende homofobie als nog lang blijvende wetten die homoseksualiteit strafbaar stelden.

Roze driehoek. In Nazi-Duitsland kregen homo's een roze driehoek opgespeld. In de jaren 70 begon de homo beweging de roze driehoek te gebruiken als een homo bevrijdingssymbool, maar pas vanaf de jaren 80 werd de roze driehoek populair binnen de holebi gemeenschappen wereldwijd. Van in het begin werd de driehoek omgekeerd, met de punt naar boven, wat de holebi pride voorstelt, waarmee men liet weten trots te zijn op de eigen geaardheid en waarmee men ook aantoonde te zullen blijven vechten tegen discriminatie en homofobie met de slogan 'Never Again'. Lesbische vrouwen gebruikte een tijd lang de zwarte driehoek als symbool van pride en zusterschap, maar dat symbool werd nooit zo populair als de roze driehoek die ook door veel lesbische en biseksuele vrouwen werd gedragen.

De wereld van vandaag is een heel andere plaats, maar de dreiging van geweld tegen holebi's en trangenders is helaas nooit te ver weg. Ook andere minderheidsgroepen hebben het de dag van vandaag nog steeds hard te verduren. Haatmisdrijven zijn over de hele wereld toegenomen.

In het Verenigd Koninkrijk was er vorig jaar een toename van 37 procent in haatmisdrijven tegen transgenders en 25 procent tegen holebi's. Verder was er ook een stijging van 11 procent op basis van ras en een stijging van 3 procent op basis van religie.

In de Verenigde Staten worden holebi's, transgenders, joden en zwarte mensen vandaag de dag het meest gediscrimineerd en slachtoffer van haatmisdaden, met eveneens een hoog stijgend percentage in het aantal haatmisdaden. Daarnaast zijn er anno 2020 nog ruim zeventig landen waar homoseksualiteit strafbaar is. Deze cijfers herinneren er aan dat, hoewel de Holocaust deel uit maakt van onze geschiedenis, de aanhoudende haat tegen iedereen die als 'anders' word gezien, altijd klaarstaat om de kop op te steken.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Januari 2020.

Dit bericht is gepost op 28 January, 2020 en 3941 keer gelezen.Reageer op dit bericht: