Ooit beschouwd als jongste transgender, Kim Petras groeide uit tot popidool.In Duitsland beperkte haar muziekcarrière zich tot een jingle voor een wasproduct, maar sinds ze naar LA verhuisd is, mag Kim Petras, 27, zich stilaan een echte popster noemen. Ze werkte samen met Charli XCX, Sophie en Paris Hilton, schreef een song voor Fergie, tourde met Troye Sivan en is te horen op de soundtrack van de nieuwe Charlie's Angels.

Kim Petras, geboren in 1992 in Keulen, maakte als tiener al headlines als jongste transseksueel van Duitsland. Verhuisde op haar negentiende naar Los Angeles om het te maken als popartiest, en bracht vorig jaar haar debuutalbum Clarity uit. Ondertussen prijkt ze op de soundtrack van de nieuwe Charlie's Angels.

Paris Hilton fan
Petras is dol op Paris Hilton met wie ze ondertussen goed bevriend is. Alles begon met haar videoclip waarin Petras radeloos voor zich uit staart naar foto's van Paris Hilton, waarbij ze smeekt om een bodemloze bankrekening zodat ze eindeloos kan gaan shoppen. 'I want all my clothes designer, I want someone else to buy them', fantaseert ze. Tot de échte Paris Hilton in volle glorie in de clip verschijnt en haar een roze creditcard toestopt.

De video clip dateert van drie jaar geleden en hoort bij de song 'I Don't Want It At All'. En net door die song kon ze Paris Hilton strikken. "Ze wist eerst niet wie ik was, maar toen een gemeenschappelijke vriendin haar het nummer doorstuurde, wilde ze meteen meedoen. Sindsdien zijn we vrienden. I love her.' En mede door die clip groeide het nummer uit tot een 'sugar baby anthem'. 'Ik was net verhuisd naar LA en wilde iets schrijven over de verwende meiden daar. Zelf zat ik krap bij kas en woonde ik samen met drie roommates. Het was dus fijn om weg te dromen bij dat glamoureuze leventje.'

Dromen komen langzaam uit
Dat wegdromen is ook waarmee het allemaal begon. Petras groeide op in Keulen. Haar ouders luisterden naar Miles Davis en haar oudere zus was eerder een metalfan, maar Kim vond zichzelf terug in de muziek en videoclips van Gwen Stefani, Britney Spears en de Spice Girls. 'Ik werd gepest op school en beschouwde die popsterren als mijn vrienden. Zij gaven me het gevoel dat alles oké was. Daarom ben ik ook zelf pop beginnen te schrijven: ik wil dat fans hun problemen even kunnen vergeten. Escapisme is een grote kracht van popmuziek.'

Daarna ging ze als bezetene op zoek naar de gouden formule van het sterrendom. Engels leerde ze door interviews met popidolen na te spelen. En nog voor haar twintigste had ze honderden songs geschreven, maar al snel bleek Duitsland niet haar markt. 'Verder dan een paar kleine opdrachtjes kwam ik niet. Mijn grote doorbraak in Duitsland was een jingle voor een wasproduct. (lacht)'.

Toen verhuisde ze naar de Verenigde Staten. In Los Angeles voelde ze zich meer thuis. Jarenlang trad ze op in elke gaybar die ze kon vinden, en bij het zoeken naar een label botste ze steeds op hetzelfde probleem: ofwel wilde men dat ze verborg dat ze een transvrouw is, ofwel moest ze dat net uitspelen. Petras wilde geen van beide.

Doorbraak door eigen initiatief
In 2017 zette ze haar eigen label genaamd BunHead Records op poten en begon ze samen te werken met de controversiële producer Dr. Luke, die drie jaar eerder door Kesha van seksueel misbruik werd beschuldigd. Die beslissing levert haar nog steeds kritiek op, maar zo bouwde Petras wel een reputatie van popster op. In 2017 zong ze mee op Unlock It van Charli XCX, een jaar later was ze de openingsact van Troye Sivans tournee en in 2019 volgde het nummer 1,2,3 Dayz Up met Sophie én belandde ze op de soundtrack van Charlie's Angels.

Kim Petras doorbraak kwam vorige zomer met haar debuutalbum Clarity. Daarop vermengt ze haar typerende nilliespop met een persoonlijker aanpak. In tegenstelling tot haar eerder werk draait Clarity niet alleen om feesten, shoppen en glamour, maar ook om een gebroken hart. 'Ik vond het een mooi moment om het gordijn te laten vallen en mijn luisteraars uit te nodigen in mijn wereld. Dat maakt dat ik af en toe emotioneel word op het podium, maar de essentie blijft hetzelfde: een feestje bouwen met mijn fans.'

Bunheads
Die fans zijn intussen zo toegewijd dat ze zichzelf Bunheads (naar haar iconische zijwaartse dot) noemen, enthousiast de catchphrase 'Woo ah!' meebrullen en haar sauzen cadeau doen, een verwijzing naar de zin 'I'm the bitch with the sauce, apparently' uit het nummer Clarity. Vooral binnen de holebi en transgender+ gemeenschappen is Petras een groot icoon. 'Ik ben geboren en getogen in gayclubs', lacht ze. 'Heel wat van mijn vrienden zijn gay of trans. En ik ben heel trots dat ik openlijk transgender ben en toch gewoon mijn ding kan doen. Ik denk niet dat zoiets tien jaar geleden al mogelijk was. Mijn muziek spreekt voor zich, maar tegelijk wil ik transkinderen tonen dat ze een normaal leven kunnen leiden.'

Actie tegen haat
Ondertussen weet Petras, net als de meeste holebi's en transgenders hoe ze om moet gaan met vrijandigheid en haat. Zoals eind vorig jaar, toen leden van de ultraconservatieve Westboro Baptist Church protesteerden tegen haar concert in Kansas City. 'Ik zat backstage met een paar vrienden en hoorde ze mijn fans uitschelden. Dus ik dacht: let's give them a show. Laten we de rollen omdraaien en ervoor zorgen dat zij hier als de idioten uit komen.' En dus stapte Petras in haar bodysuit, netkousen en knielaarzen naar buiten om uitdagend te poseren terwijl de demonstranten op de achtergrond borden met boodschappen als 'God still hates fags' omhoog hielden, een actie die haar wereldwijd lof én applaus opleverde, onder meer van Demi Lovato, Charli XCX en Katy Perry. 'Hoe bekender ik word, hoe meer haat ik over me heen krijg. Ik heb daar maar een ding op te zeggen: I prove them wrong'.

Bron: knack & holebi info - 2020

Dit bericht is gepost op 24 January, 2020 en 3005 keer gelezen.Reageer op dit bericht: