Holebi (trans+) huis Vlaams Brabant heeft een nieuwe naam.De Vlaams-Brabantse koepel van holebi (homo, lesbisch, biseksueel) én transgender+ verenigingen gaat voortaan door het leven als “UniQue - Vlaams-Brabants regenbooghuis”. Dat maakte de organisatie, voordien gekend als “Holebihuis Vlaams-Brabant; open huis voor seksuele oriëntatie en genderidentiteit”, zondag bekend op haar nieuwjaarsreceptie.

Sinds de oprichting van het regenbooghuis in 2008, toen onder de naam “Het Holebihuis; Holebikoepel Vlaams-Brabant”, is er heel wat veranderd. Waar het in die beginjaren ging om een opstartend samenwerkingsverband tussen een tiental Leuvense holebiverenigingen, groeide de werking gestaag.

Volgens voorzitter Dimitri Cools is de vaste waarde doorheen de 12 jaar van het bestaan van het 'Roze Huis' de vele vrijwilligers. “Door hun tomeloze inzet, binnen onze koepel en bij onze lidverenigingen, breidde onze werking uit tot maar liefst 24 verenigingen en tientallen acties, waarbij wij het voortouw namen.”

De koepel werkte ook nauw samen met de stad Leuven, de provincie Vlaams-Brabant en sinds de interne Vlaamse staatshervorming de bevoegdheid rond gelijke kansen overhevelde, ook met het departement Gelijke Kansen van Vlaanderen.

Nog veel vragen
Ook anno 2020 hebben nog heel wat mensen vragen over het holebi (homo, lesbisch, biseksueel) en transgender+ thema's, zo licht ondervoorzitter Wim Muylle toe: “Als holebi of transgenders heb je minder rolmodellen en is de kans groter dat je worstelt met je geaardheid of je genderidentiteit. Het is belangrijk dat je dan terecht kan bij mensen die weten wat je meemaakt en je een luisterend oor kunnen bieden. Daarnaast sensibiliseren we ook de brede samenleving. Dat is de kracht van onze werking.”

Nieuwe naam
“Om die reden was een naamswijziging aan de orde”, zegt Bram Van Hoof die de werkgroep, die op zoek ging naar een nieuwe naam, leidde. “De werking van Holebihuis Vlaams-Brabant omvatte immers ook het transgenderthema, maar uit de naam viel dit niet af te leiden.” Het afgelopen jaar vond dan ook een ruime bevraging bij de achterban plaats. “Onze nieuwe naam diende de volledige lading te dekken, maar ook gedragen en duurzaam te zijn”, stelt voorzitter Cools. Aldus zag “UniQue” als nieuwe naam voor het Vlaams-Brabantse regenbooghuis het levenslicht.

Er is nog werk aan de winkel
Hoewel de maatschappelijke aanvaarding van holebi's en transgenders in de loop der jaren verbeterde, bestaan er de dag van vandaag toch nog drempels, aldus ondervoorzitter Muylle: “Het is belangrijk dat je als holebi en transgenderpersoon juridisch gezien gelijke rechten hebt. Toch zijn het vooral de dagdagelijkse ervaringen, die bepalen hoe goed je je voelt in je vel. Als je kijkt naar de bedroevend lage welzijnscijfers bij holebi’s en transgenders, dan weet je: er is nog werk aan de winkel.”

Niet geheel toevallig dus staan “drempels” centraal in het jaarplan 2020 van UniQue, zegt voorzitter Cools: “We houden rekening met verschillende kruispunten waarop mensen zich bevinden, zoals bijvoorbeeld een transgender die in armoede leeft, of een holebi met een beperking.”

Op zoek naar nieuwe woonst
Ook blijft het regenbooghuis op zoek naar een beter geschikte huisvesting. Met 24 lidverenigingen en een eigen werking groeide de organisatie zodanig dat een ander, groter pand noodzakelijk is. “Daarbij ijveren we ook voor een rolstoeltoegankelijk pand, gezien onze huidige locatie dat helaas niet is”, aldus Muylle. “We bekijken graag met de stad Leuven en Gelijke Kansen Vlaanderen wat onze samenwerkingsmogelijkheden zijn, ook op vlak van financiering. Zo kunnen we onze werking verder uitbouwen en samen zo veel mogelijk drempels wegwerken.”

Website
- Website UniQue - Vlaams-Brabants regenbooghuis ==> Klik hier
Links naar andere holebi & trans koepels / roze huizen
(Ter info: Elke Belgische provincie heeft een regenbooghuis ook wel eens Roze huis genoemd. Het gaat daarbij om een koepel van alle holebi en transgender organisaties van de desbetreffende provincie. Je kan er ook terecht voor informatie, een intake gesprek, het ontmoeten van anderen via het lokaal café, enz... Hier onder links naar de overige koepel huizen in ons Belgen landje):
- Website Regenbooghuis Antwerpen (Het Roze Huis) => Klik hier
- Website Rainbowhouse Brussel => Klik hier
- Website Regenbooghuis Limburg => Klik hier
- Website Regenbooghuis Oost-Vlaanderen (Casa Rosa) => Klik hier
- Website Regenbooghuis West-Vlaanderen (Rebus) => Klik hier
- Website Regenbooghuis Wallonie (Arc-en-Ciel Wallonie) => Klik hier
LEES OOK
ZEVEN BEROEMDE HOLEBI'S EN TRANSGENDERS IN BRUSSELS RAINBOWHOUSE


Bron: leuvenactueel.be - Januari 2020

Dit bericht is gepost op 21 January, 2020 en 3034 keer gelezen.