Moslimleider riskeert levenslange celstraf wegens per ongeluk trouwen met een man.Een Oegandese moslimleider riskeert een levenslange celstraf omdat hij recent per ongeluk trouwde met een man. Volgens ondergrondse holebi organsiaties bewijst dit de extreem homofobe houding van de Oegandese overheid.

Sjeik Mohammed Mutumba wisselde geloften uit met zijn ‘bruid’, Swabullah Nabukeera, tijdens een islamitische ceremonie. Hij ontmoette Nabukeera in een moskee en zag ze alleen in hijab of een gomesi, een traditionele Oegandese jurk tot op de grond. Volgens lokale nieuwsberichten vermeed de vrouw in de eerste twee weken van het huwelijk seks zogenaamd omdat ze ongesteld was.

De waarheid werd pas ontdekt toen een van de buren van Mutumba, Nabukeera beschuldigde van diefstal en de politie belde. Ze werd gearresteerd en naar een lokaal politiebureau gebracht, waar officieren geschokt waren om te ontdekken dat de verdachte kleding in een beha had gestopt zodat het leek alsof het borsten waren. Bij verder onderzoek ontdekten ze dat de verdachte mannelijke geslachtsdelen had. "We hebben de echtgenoot snel op de hoogte gebracht die haar naar het politiebureau had begeleid, " zei Isaac Mugera, officier van justitie in het district Kayunga.

De imam kon het nieuws niet geloven en eiste dat de genitaliën van zijn vrouw zichzelf 'zouden bewijzen'. Daarbij werd al snel aangetoond dat zijn zogenaamde vrouw inderdaad een man was, genaamd Richard Tumushabe, hij trouwde met de moslimleider met als doel hem van zijn geld te beroven. Hij werd uiteindelijk beschuldigd van het hebben van 'onnatuurlijke' relaties, diefstal en het verkrijgen van goederen onder valse voorwendselen, verwijzende naar de bruidschat bestaande uit twee geiten, twee zakken suiker, drie jurken, een pak zout en een koran. Het is vreemd genoeg niet bekend of de man ook een levenslange celstraf riskeert.

De Sjeik zelf wordt ondanks het feit dat hij zelf geen 'misdaad' beging toch aangeklaagd en beschuldigd van het hebben van een 'onnatuurlijke' relatie 'die ingaat tegen de orde van de natuur'. Met de beschuldiging riskeert hij een levenslange celstraf. Hij wordt ondertussen vast gehouden in de gevangenis van Ntenjeru in afwachting van zijn proces dat zal doorgaan op 24 januari. Daarnaast is de religieuze leider ook onderzocht door moslimautoriteiten en geschorst van administratieve taken. De hoofdimam van Kyampisi Masjid Noor-moskee zei dat de schorsing van de geestelijke “bedoeld was om de integriteit van hun geloof te behouden”.

Lokale ondergrondse holebi activisten zeggen dat de reactie op de zaak de algemene houding ten opzichte van holebi's en transgender+ -mensen in Oeganda benadrukt, een land dat homoseksualiteit strafbaar stelt. Frank Mugisha, die de groep Sexual Minorities Uganda runt, vertelde de Daily Mail dat de zaak bewees "hoe homofoob het land is. De imam kan gelijk hebben als hij zegt dat hij het niet wist", zei hij. “Oegandezen moeten de privacy van mensen respecteren. Ze zijn niet noodzakelijk homoseksuelen."

Oeganda heeft sinds de tijd van de Britse koloniale overheersing een aantal van de strengste anti-homowetten ter wereld, hoewel vóór dit punt homoseksuele relaties gebruikelijk en gevierd waren. Vorig jaar kwam het land wereldwijd in het nieuws toen bleek dat men (opnieuw) een zware extra anti holebi wet wil gaan invoeren terwijl homoseksualiteit al wordt bestraft met een levenslange celstraf. Onder de nieuwe wet wil men homoseksualiteit bestraffen met de doodstraf.

Daardoor worden holebi's en transgenders gedwongen ondergronds te leven en zich te verbergen, omdat gewelddadige en brutale homofobe aanvallen gebruikelijk en vaak worden uitgevoerd door Oegandese staatsfunctionarissen. Ook gewelddadige razzia's uitgevoerd door de politie zijn zeer gebruikelijk. Vorig jaar werden tal van holebi's en transgenders opgepakt en anaal vernederd. En eerder stierf een holebi activist in zijn eigen huis nadat een woedende menigte zijn schedel in sloeg. Er werd niemand veroordeeld voor de aanval die helaas niet uniek is in zijn soort.
LEES OOK
16 HOLEBI & TRANS ACTIVISTEN OPGEPAKT EN ANAAL VERNEDERD IN OEGANDA - 2019
OEGANDA LEGT WET DIE HOLEBI ZIJN MET DE DOOD BESTRAFT (OPNIEUW) OP TAFEL - 2019

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Januari 2020.

Dit bericht is gepost op 18 January, 2020 en 3277 keer gelezen.Reageer op dit bericht: