Jong en oud blij met trans coming out Nikki, (3 getuigenissen) en het niet zien is normaal aldus specialist ter zake.Zoals je woensdag bij holebi info (en dinsdag en woensdag in de algemen media) kon lezen, kwam de wereldberoemde YouTube-ster NikkieTutorials, oftewel Nikkie de Jager uit Uden, gedwongen uit de transgender kast. De reacties op haar coming out zijn in ruime meerderheid positief, en vooral transgender kinderen zijn erg blij met haar coming out en zien haar dan ook als hun grote voorbeeld.

3 verhalen en specialisten terzake
Holebi info brengt drie verhalen uit de media van reacties op de coming out van Nikki. De eerste is van de 35-jarige Aaron met daarbij een korte reactie van een Nederlandse klinisch psycholoog, van het Genderteam Zuid-Nederland in Eindhoven. Het tweede verhaal is dat van de 8-jarige Sky en haar mama. Het derde verhaal is dat van de 11-jarige Boris die zijn verhaal deed in het Jeugdjournaal, en tot slot aan het woord de Vlaamse endocrinoloog @ transgender specialist Guy T’Sjoen (UZ Gent).

Het verhaal van Aaron
Maar ook de wat minder jonge transgender is blij met de coming out van Nikki. Zo ook de 35-jarige Nederlandse Aaron uit Goirle (Noord-Brabant), die zegt dat moest hij eerder geen rolmodel hebben gehad het slecht met hem was afgelopen. Het bewijs dat rolmodellen voor transgenders, maar ook voor holebi's erg belangrijk zijn. Aaron is erg blij met de coming out van Nikki; "Zij bereikt zoveel mensen, vooral jongeren, die kunnen zich daarin herkennen."

Aaron werd als meisje geboren en wist al op de leeftijd van zes jaar dat hij eigenlijk een jongen is. Maar het duurde nog tot zijn 33e voordat hij klaar was om daar iets mee te doen. "Ik heb wel dingen aangegeven vroeger, maar de tijden waren anders. Dus dat werd niet echt opgepakt”, vertelt hij. Hij stopte de gevoelens jarenlang weg. Maar toen hij een transgender zag in een televisieprogramma, herkende hij zich zo in het verhaal dat dit niet langer ging. Hij vond het uit de kast komen ‘doodeng en tegelijkertijd een gigantische opluchting’. “Er rust nog best wel een taboe op transgender zijn. Ik was bang dat mensen geen contact meer met mij zouden willen.”

De Nederlandse klinisch psycholoog, van het Genderteam Zuid-Nederland in Eindhoven, Joep Roeffen herkent die angsten. Dat een bekendheid als Nikkie de Jager er nu voor uitkomt, is volgens hem erg goed. “Zij heeft er veel positieve reacties op gehad. Er zullen ongetwijfeld ook haatmails zijn gekomen, maar de meerderheid steunt haar hier wel in. Dat is voor haar belangrijk, maar ook voor anderen.”

Ook Aaron kreeg overwegend positieve reacties toen hij vertelde dat hij transgender is. Als hij de stap niet had gezet, was het volgens hem slecht afgelopen. “Het ging al niet goed. Ik had niet veel levenslust en was eigenlijk alleen maar aan het overleven. Hoe lang houd je dat vol?” Het gaat nu veel beter. “Ik ben een studie gestart. Ik kan eindelijk aan mijn eigen toekomst gaan bouwen.” Hij hoopt, of weet eigenlijk, dat de 25-jarige Nikkie de Jager een rolmodel voor anderen is. “Als je geen voorbeelden hebt, voel je je alleen maar anders. Dan is het lastig om aan te geven hoe je je voelt”, vertelt hij. “Als je niet in een hokje past, kun je een erg zwaar leven hebben. Het zou fijn als het minder nodig is. Dat het gewoon oké is dat je bent wie je bent.”

Het verhaal van de 8-jarige Sky
Mama Taya en trans dochter Sky (fictieve namen) spraken met Linda magazine over de coming out van Nikki. Mama Taya heeft drie kinderen, Lyka, 21, Sky, 8, en Finnley 11. Jongste dochter Sky werd in een jongenslichaam geboren, maar dook al vanaf de leeftijd van twee graag de verkleedkist in. “Heel schattig vonden we dat”, vertelt Taya. “Iedere driejarige die door de kamer danst is leuk, of hij nu een balletjurk aan heeft of niet.” Taya dacht er dan ook niet over na. “Tot Sky zei dat ze in haar verkleedjurk naar school wilde.”

Mama Taya twijfdelde of ze dat wel zou toestaan. Tot een vriend zei: "Waarom mag ze thuis een jurk aan en op school niet?. Hij had natuurlijk gelijk. In het begin vroeg ze Sky nog elke dag of ze een broek of rokje aan wilde. Maar elke keer rolde Sky met haar ogen, en zei ze: 'Hallo, ik wil een rok aan.' Toen hebben we het idee van jongens- en meisjeskleren maar losgelaten. Hoewel Sky voortaan dus altijd jurkjes mocht dragen, merkten haar ouders dat ze steeds ongelukkiger werd. “Ze wilde niet langer de jongen in de jurk zijn. Zei steeds vaker dat ze wilde dat ze een meisje was. Jongen zijn vond ze niet leuk.” Uiteindelijk besloten ze dat Sky als meisje naar zomerkamp mocht. “Als een soort test. Daar kwam ze zo blij van terug, dat ik dacht: waarom ook niet.”

Andere ouders zeggen vaak dat ze Sky te jong vinden om als meisje door het leven te gaan, zegt Taya. “Maar ze krijgt nog geen medicijnen of operaties, dus als ze ouder is, kan ze altijd weer terug. We willen dat ze nu gelukkig is.” Ook legt ze die ouders uit dat Sky eigenlijk de hele dag moest liegen. “Ze speelde als jongen een toneelstukje, en dat had een negatief effect op haar zelfbeeld.”

Nu Sky wel als meisje door het leven gaat, worstelt ze nog steeds met die onzekerheid. “Ze vindt zichzelf minder waard, want ze is geen écht meisje.” Ze was ook verdrietig toen ze hoorde dat ze later niet zelf zwanger kan worden. “Dat wil je als ouder kunnen fixen, maar dat kan niet. We vertellen haar keer op keer dat ze goed genoeg is, maar sommige dingen zijn gewoon naar. En dat mag er ook zijn: je moet het bespreekbaar maken.”

Sky kende Nikkie de Jager al van Wie is de Mol. Haar moeder vertelde haar dinsdag dat ‘die Nikkie’ ook trans is. “Ze was zó blij. Zei: ‘O, wat cool! Mag ik haar appen?'” Zo’n verhaal doet dus echt iets, benadrukt Taya. “Ze ziet dat ze niet alleen is, en ze heeft er een rolmodel bij, want daar zijn er niet zoveel van. Als je tegen iemand kunt opkijken, kan dat echt het verschil maken.”

Luister niet naar boeken, Facebook of je omgeving als je kind vragen heeft over gender en identiteit, zegt Taya. “Mijn belangrijkste les is: luister naar je kind. Alleen je kind weet hoe zij zich voelt – niemand anders.” Durf je kind vervolgens de ruimte te geven om dat gevoel te ontdekken. “Niemand denkt op een dag: laat ik eens transgender worden. Zeker een jong kind niet. Neem hem of haar dan ook serieus, en geef je kind de vrijheid om zichzelf te zijn.”

Het verhaal van de 11 jarige Boris in het Jeugdjournaal
Boris, 11, is transgender en blij met de video van Nikkie. In Nederland zijn honderden kinderen die worstelen met de vraag: wat doe je als je wordt geboren in een meisjeslichaam, maar je voelt je een jongen? Of andersom? Boris van 11 jaar vertelde daarover kort in het Nederlandse jeugdjournaal.
Lees verder onder de video


Vlaams expert aan het woord
Nikkie Tutorials. Zij deed in haar laatste YouTube-video uit de doeken dat ze transgender is, tot grote verbazing van de hele wereld. Die verrassing blijkt niet zo abnormaal, bevestigt endocrinoloog Guy T’Sjoen (UZ Gent): “Hoe vroeger je aan de transitie begint, hoe minder mannelijke kenmerken overblijven.”

Prof. dr. endocrinoloog Guy T’Sjoen benadrukt hoe verschrikkelijk het is dat Nikkie gepusht werd: “Ze nam het initiatief omdat ze onder druk gezet werd. De wet op de privacy werd flink geschonden. Als transgender persoon kies je zelf wie je wil informeren, op welke manier, hoe die zelfonthulling gebeurt en welke details je deelt. Dat moet altijd een eigen beslissing zijn.”

Maar de video wordt wereldwijd enthousiast onthaald. “Ik heb gisteren mijn video geüpload. Ik had veel verschillende scenario’s in mijn hoofd, maar dit had ik nooit, maar ook echt nooit durven dromen”, vertelt Nikkie ontdaan in een update op haar Instagram Stories. Al waren veel mensen ook compleet verrast en dat is niet ongewoon volgens de endocrinoloog.

“Wanneer je haar ziet, zou je inderdaad niet weten dat zij een verleden heeft in een ander geslacht. Maar wij zien inderdaad dat wanneer mensen jong beginnen met hun behandeling, je vaak mannelijke kenmerken niet of amper nog ziet. Heb je een puberteit als man doorgemaakt? Dan is testosteron aanwezig geweest en heb je een adamsappel, misschien wat baardgroei en een lagere stem. Dat zijn allemaal onomkeerbare gevolgen van die testosteron. Dat zijn dan ook meteen zaken waarbij veel werk aan te pas komt bij mensen die niet heel vroeg met hun transitie begonnen zijn. Een baard gaat bijvoorbeeld niet weg met alleen hormonen, dan moet je een laserepilatie of een elektrische epilatie laten doen en dat kan soms littekentjes nalaten. Die blijf je dan zien. De stem, daar moet flink wat logopedie voor gevolgd worden. Zijn de stembanden verlengd door de testosteron? Dan kan je die nooit meer inkorten. Die adamsappel die duidelijker wordt, zal altijd blijven bestaan. Anders moet de chirurg aan de slag. Vroeg starten heeft dus wel zeker zijn voordelen,” aldus professor T’Sjoen, die verder zegt:

“Het feit dat Nikkie visagiste is, helpt natuurlijk ook wel. Ze kent natuurlijk alle technieken om haar uiterlijk zo vrouwelijk mogelijk te maken, wat een groot voordeel is. Wij moeten soms mensen wat advies geven want je leren opmaken is niet evident. In dat opzicht heeft ze een heel goed beroep uitgekozen.”

Daarnaast doet ze uit de doeken dat ze op haar 19de een geslachtsoperatie onderging. Maar ook zo’n procedure laat vaak weinig sporen na, zo bleek zelfs haar verloofde Dylan lang niet op de hoogte te zijn. “Om in België een genitale geslachtsoperatie te ondergaan, moet je 18 jaar zijn”, legt dokter T’Sjoen uit. “Soms gaan we bij transgender mannen, wanneer een vrouw de transitie naar man maakt, de borstoperatie wel vroeger uitvoeren. Gewoon omdat het erg lastig is voor een man om met borsten te leven in een maatschappij.”

Maar ook zo’n procedure laat vaak weinig sporen na. “Littekens heb je altijd na een operatie, maar de schaamstreek is vaak ook een beetje behaard waardoor sommige littekens wat bedekt kunnen zijn. Daarnaast heeft het veel te maken met hoe je littekens aanmaakt. Sommigen maken smalle fijne littekens aan, andere dikkere. De kwaliteit van de chirurgie van de vaginoplastie is tegenwoordig vaak zodanig goed dat het inderdaad moeilijk is om het verschil te zien met iemand die als vrouw geboren is.”

Nikkie haar situatie was allesbehalve gemakkelijk en herkenbaar meent de professor. “Heel de transitie gaat gepaard met dilemma’s: want wanneer moeten ze het vertellen? Wanneer een transgender persoon net met iemand begint te daten is dat erg spannend, hoe iemand reageert op zo’n nieuws is altijd verschillend. Het is een heel moeilijk moment en zeker ook altijd een heel persoonlijke ervaring. Het advies dat wij hier geven is: hoe nauwer de band met iemand is, hoe sneller je best eerlijk bent. Word je verliefd en heb je een hechte band? Dan is dat misschien het moment om iets te gaan vertellen. Het is zeker ook een proces in fasen: vaak vertellen mensen het eerst aan familie en vrienden, dan aan collega’s of op school en dan pas achteraf aan onbekenden. Bij Nikkie gaat dat natuurlijk veel breder, zij wordt hiermee ook een rolmodel. Maar we zien wel dat het vertellen een energievreter weghaalt en het zelfvertrouwen doet toenemen.”
Nuttige link
- Alle Vlaamse verenigingen en info sites voor transgender+ personen (jong & ouder) => Klik hier
LEES OOK
MAAK KENNIS MET JONGSTE TRANS MEISJE VAN 2019
1 OP 3 VLAAMSE TRANSGENDERS IS TUSSEN DE 12 EN 18 JAAR - 2019
11-JARIG TRANS MEISJE OP COVER NATIONAL GEOGRAPHIC, MAAK KENNIS MET EMMA UIT NL - 2019
14-JARIGE CANADESE TRANSGENDER JONGEN MAG DOOR GAAN MET THERAPIE - 2019
TRANSGENDER KINDEREN MOETEN LANGST DE RECHTER IN NEDERLAND - 2019
VOOR HET EERST TRANS PERSONAGE IN KETNET SERIE GESPEELD DOOR TRANS TIENER - 2019
N.A.V RODE NEUZEN DAG HET VERHAAL VAN EEN JONGE TRANS MAN - 2019
5 VLAAMSE TRANS OVER STRIJD NA OPERATIE, NIET ALTIJD SUCCES VERHAAL - 2019
MAAK KENNIS MET JACK EN JACE EEN IDENTIEKE TRANSGENDER TWEELING - 2019

Bronnen: omroepbrabant.nl - linda.nl - YouTube - hln.be & holebi info

Dit bericht is gepost op 16 January, 2020 en 4769 keer gelezen.Reageer op dit bericht: