Belgische douanier geschorst wegens homofobie en haat tegen moslims.Een Belgische douanier is door zijn werkgever, de Federale Overheidsdienst Financiën, geschorst omdat hij via YouTube haatvideo’s zou hebben verspreid. In de video’s stelt de man zich voor als “onafhankelijk christelijk prediker” en gaat hij hard tekeer tegen holebi's en moslims.

De man is geschorst omdat zijn gedrag “haaks staat op de waardigheid en de neutraliteit die een federaal ambtenaar moet aanhouden”, klinkt het. De man was nog maar een week aan de slag als douanier.

De video’s, waarvan sommige al enkele jaren oud zijn, waren niet ontdekt tijdens zijn sollicitatiegesprekken, maar kwamen pas vorige week aan het licht. De FOD Financiën startte daarop een onderzoek en bekeek de video’s. Zo riep de man alle moslims in ons land en Frankrijk na de aanslagen van 22 maart 2016 op hun geloof af te vallen en christen te worden.

In een 14 minuten durende video noemt hij Molenbeek “een islamistisch bastion zoals het Vaticaan een katholiek bastion in Italië is”. “Als ware christen, verspreid van het juk van het katholieke obscurantisme, is het mijn plicht u over de ware religie te prediken, die van God, de ware God van de bijbel en het evangelie van Jezus Christus.”

Homofilie noemt de man “pervers”, en dat is volgens hem “geen belediging, wel een wetenschappelijk feit”. Ook verspreidt hij complottheorieën over de aanslagen op de Twin Towers van 11 september 2001.

“De man was op 3 januari begonnen aan een stage van een jaar”, zo bevestigt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën, het nieuws. Hij zegt dat de overheidsdienst in de loop van vorige week via een tip vernomen heeft dat de man haatboodschappen, voornamelijk tegenover holebi's en moslims verspreidde. “Zaterdag werd hij genotificeerd over de beslissing om hem te schorsen”, klinkt het. Adyns benadrukt dat de federale ambtenaren “te allen tijde”, hun neutraliteit moeten behouden. Dat geldt dus ook voor privéactiviteiten.

Nochtans wordt er tijdens de selectieprocedure, die via Selor verloopt, niet op dergelijke feiten gescreend. “Kandidaten mogen daar niet op gescreend worden. En het kan ook geen grond zijn om iemand te weigeren”, zegt de woordvoerder. De douanier is tot nader order geschort. Er wordt nu nagegaan of er daarna een definitieve sanctie moet volgen. Het beëindigen van de stage behoort tot de mogelijkheden, al wil Adyns daar nog geen uitspraak over doen.

Bron: hln.be

Dit bericht is gepost op 14 January, 2020 en 3280 keer gelezen.