Basketballegende Ann Wauters stopt dit jaar met spelen.Ann Wauters 39, levende basketballegende en één van de leading lady’s van de Belgische sport overall, stopt met basketballen na de Olympische Spelen van Tokio 2020, komende zomer. “De Olympische Spelen halen is de droom waarom ik bleef voortspelen. Daarna kan ik zeggen: oef, het is gedaan.”

Wauters bereikte op haar 39ste alles wat er te bereiken valt in het internationaal clubbasketbal over de hele wereld. Maar er is een leemte, de Olympische Spelen halen met de nationale ploeg. Al meermaals stond ze op stoppen, maar de Olympische vlam brandt zo hevig dat ze er steeds weer een seizoen aan vast plakte, ook al hing ze soms met haken en ogen aan elkaar. De tol van zoveel jaren topbasketbal.

Historische plaatsing op komst?
Over drie weken kunnen de Belgian Cats zich in Oostende plaatsen voor de Olympische Spelen, dat zou historisch zijn. “Was dat uitzicht op de olympische droom er niet, was ik al gestopt”, zegt Wauters. “Enkel en alleen daarvoor wilde ik doorzetten. Maar die Spelen zijn echt mijn laatste kunstje. Daarna kan ik zeggen: Oef, het is gedaan. Dus ik zeg nu heel duidelijk: dan is het oké voor mij. Mijn lichaam heeft mij zoveel prijzen en mooie avonturen gegeven, nu pers ik er nog één keer alles uit en dan wordt het tijd om lief te zijn voor mijn lichaam.”

Blessure
Na een knie blessure ging ze vorig jaar revalideren bij kinesist Lieven Maesschalck om zo goed mogelijk voor de dag te komen op het olympische kwalificatietoernooi. “Ik vind het belangrijk als sporter dat ik zelf mijn einde kan schrijven”, zegt Wauters. “Noodgedwongen stoppen met een blessure, dat vindt geen enkele topsporter leuk. Ik stop ook enkele maanden voor een symbolische verjaardag. Daarna zal ik op tram vier zitten, dan is het welletjes.” Dat het EK van 2021 in onder meer Valencia plaatsvindt, waar ze woonde met haar gezin toen ze als mama haar basketbalcomeback maakte, kan haar niet op andere gedachten brengen. “Ik zal op het EK in 2021 zijn, maar dan om naar de Cats te kijken.” (lacht).

We gaan winnen
Mocht het fout gaan, dan neemt ze al vroeger afscheid. Wat betekend dat als de Belgian Cats zich niet kunnen plaatsen voor de Spelen ze hoogstwaarschijnlijk onmiddellijk stopt. Momenteel speelt ze bij het Turkse Kayseri. "Ik zou gigantisch ontgoocheld zijn als we ons olympisch ticket niet zouden pakken. En dan weet ik op dit ogenblik eigenlijk niet wat ik zou doen. Die knoop hak ik nu niet door. Omdat ik ervan overtuigd ben: Wij gaan gewoon naar Tokio. En dan zou het prachtig zijn om daar te zeggen: Dit was mijn laatste match.”

Duizelingwekkende prestaties
‘The Legendary Ann Wauters’. Zo stond het in het programmaboekje van het EK in Praag 2017. Toen haalden de Belgian Cats historisch brons, een van de talloze prijzen van Wauters. Nu is het echt officieel: dit jaar stopt ze, ten laatste op de Olympische Spelen van Tokio 2020. En zo verliest de Belgische sport een van haar iconen. Ja, heel zeker om haar sportieve topprestaties, maar óók om haar merites naast het parket.

Wauters won vier keer de Champions ­League, de hoogste Europese clubtitel. Pakte landstitels en ­bekerfinales aan de lopende band bij de meest prestigieuze clubs in de zwaarste competities ter wereld. Werd een paar keer uitgeroepen tot beste speler van die competities. Heeft verder een duizelingwekkend lange carrière van twee decennia aan de top. En pakt met de nationale ploeg een medaille op een EK, en eindigt als vierde op een WK... Dat, en nog veel meer heeft Wauters de afgelopen jaren klaargespeeld. Ze zette basketbalzalen in vuur en vlam van in het Russische ­Ekaterinburg en Moskou over het Zuid-Koreaanse Seoel tot het Amerikaanse New York, San ­Antonio, Seattle en Los Angeles. De beroemdste sporttempel ter wereld, Madison Square Garden in New York, was een tijdlang haar wekelijkse thuisstadion.

Geen sportvrouw
In elk land waar Wauters speelde, en dat zijn er heel wat, pakte ze een prijs. Als het op trofeeën aankomt, zijn er in de Belgische sport niet zo heel veel die hun voet op gelijke hoogte kunnen zetten. Met zo’n erelijst kan het vreemd lijken dat ze nooit werd bekroond met een sport­trofee als Sportvrouw van het Jaar of werd genomineerd voor de onderscheiding van Nationale Trofee voor Sportverdienste. Er is evenwel een reden. In de voorbije decennia botste Wauters op, evenzeer straffe sportvrouwen als Justine Henin, Kim Clijsters, Tia Hellebaut… Of het kan ook dat ze niet altijd even goed werd gevolgd door de stemgerechtigden, ooit werd ze genomineerd voor Sportvrouw van het Jaar terwijl ze warempel zwanger was, een andere keer stond ze niet eens op de longlist terwijl ze dat jaar wel de Turkse beker had gewonnen. Maar dit terzijde. Dat ze nooit Sportvrouw werd, daar ligt Wauters niet wakker van. Ze zal de eerste zijn om aan te geven dat een individuele sportster sowieso een streepje voor heeft op een ploegsportster.

Topsport vrouw en mama van drie
Wat ze wel gemeenschappelijk heeft met pakweg Clijsters of ­Hellebaut: ze is een van de topsportsters die met succes een ­carrière als topsportmama invult. Bijzonder: Wauters en haar partner, ex-basketbalster Lot Wielfaert, kozen ervoor om in 2010 samen zwanger te zijn. Of ze nu aan de slag ging in Amerika, Rusland of Zuid-Korea, Lot stond altijd aan haar zijde toen ze nog geen kinderen hadden. Dat was niet anders toen Wauters na haar bevalling besliste om weer op topniveau te gaan spelen en met succes een comeback maakte.

Het gezin, sinds enkele jaren uitgebreid met een derde kindje, reisde samen de wereld rond. Dit jaar zit Wauters alleen op een appartement in Turkije, om wedstrijdritme op te doen voor de Olympische Spelen. En daar heeft ze het moeilijk mee, geeft ze toe. En het zou nooit mogelijk zonder haar de steun van haar partner. Wauters betrekt trouwens bewust haar kinderen bij haar carrière, laat ze meedelen in vreugde, maar ook in ontgoocheling in de kleedkamer na het verlies. “Zodat ze weten dat topsport niet enkel mooie kanten heeft, maar ook minder mooie die er onvermijdelijk bij horen. Net zoals in het echte leven. Ik hoop dat ze eerst over mij vertellen dat ik een topmama ben. En daarnaast mogen ze er ook trots op zijn dat mama goed kan basketballen.” Ann en Lot hebben samen drie kinderen. Dochtertje Lou geboren in 2011 met Lot als biologische mama. Zoontje Vince geboren in 2011 met Ann als biologische mama en dochtertje Dree met Lot als biologische mama.

Klein rolmodel v.d holebi gemeenschap
Wauters is niet alleen een voorbeeld van hoe sporters tot op rijpere leeftijd en als mama topsport kunnen bedrijven. Ze maakt ook geen probleem van haar geaardheid en is zo een rolmodel voor de holebi gemeenschap in de sport, waar ook in 2020 nog altijd niet even openlijk over wordt gesproken. Niet dat ze koste wat het kost een voortrekker wil zijn. Maar ze heeft altijd geredeneerd: als haar verhaal kan helpen, waarom dan niet?

Het is typisch Wauters: spring uit de band op het parket, maar doe erbuiten maar gewoon. Zo zal ze nooit opscheppen over haar riante inkomsten, als ze dat zou willen, zal ze nooit meer moeten werken. Ze zal nooit pochen over de soms luxueuze omstandig­heden toen ze bij Ekaterinburg, de beste ploeg ter wereld, speelde. Toen ze met de privéjet van de ploeg landde, stonden de privéchauffeurs van elke afzonderlijke speelster op een rijtje op het Russische tarmac te wachten. Haar laconieke reactie toen: “Wow, net zoals in de film.”

Ann Wauters, 1m95, is een van de grootste Belgische sport­vrouwen aller tijden. Topbasketbalster, topmama, ­rolmodel. De volgorde is vrij te kiezen.

LEES OOK
LOT OVER HAAR LEVEN ALS ECHTGENOTE VAN VLAAMS TOP BASKETBALSTER ANN WAUTERS - 2018

Bron: gva.be & holebi info - 2020

Dit bericht is gepost op 09 January, 2020 en 3245 keer gelezen.