Nederlands onderzoek: leidinggevenden werven niet snel transgender aan, wel eerder holebi.Uit nieuw Nederlands onderzoek blijkt dat 1 op de 5 leidinggevenden niet snel een transseksueel persoon in dienst te zullen nemen. Hiermee ligt de acceptatie een stuk lager dan die van bijvoorbeeld holebi's (homo's lesbiennes biseksuelen).

Het onderzoek wed gedaan in opdracht van IT-dienstverlener Peak-IT. Twee jaar geleden bleek al uit onderzoek van het Nederlands Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat transgenders moeilijker aan werk komen. Discriminatie, een gebrek aan steun bij het zoeken naar werk, en negatieve opvattingen over transgender zijn zouden hier aan bijdragen. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat 1 op 5 Nederlandse leidinggevenden of HR-verantwoordelijken zegt niet snel een transgender persoon in dienst te zullen nemen.

Mannen hebben er meer moeite mee
Uit het nieuwe onderzoek blijkt verder dat mannelijke leidinggevenden meer moeite hebben met het aanstellen van een transseksuele collega dan een vrouwelijke leidinggevende. Iets meer dan een kwart (26,7 procent) van de mannelijke respondenten reageert met ‘eens’ op de stelling ‘ik zou niet snel een transseksueel in dienst nemen’. 64 procent van de mannen is het oneens met deze stelling, een kleine 10 procent weet het niet of heeft geen mening. Van de vrouwelijke leidinggevenden zegt 1 op de 10 (10,8 procent) niet snel een transseksueel in het bedrijf te nemen.

Minder moeite met het aanwerven van holebi's
Het onderzoek toont ook aan dat leidinggevenden minder moeite hebben met het aanwerven van een homo of lesbisch persoon. Slechts 5,4% van de leidinggevenden zegt 'niet snel' een holebi aan te zullen werven. Ook hier hebben mannen (8%) vaker moeite met het aanwerven van een homo of lesbisch persoon dan vrouwen (2%).

Mogelijke verklaring
Peak IT heeft de leidinggevenden niet gevraagd hun antwoord te motiveren. Toch heeft Tina Glasner, zij deed namens de Universiteit voor Humanistiek onderzoek naar de positie van transgenders op de werkvloer, een mogelijke verklaring. Transgenders die geslachtsveranderende operaties ondergaan zijn meermaals uit de running. ‘De lange uitval die gepaard gaat met een transitietraject kan een rol spelen in de opvattingen van leidinggevenden’, zegt Glasner. ‘Dit zou ook kunnen verklaren waarom de acceptatie van holebi's groter is.’

Meerderheid transgenders heeft positieve ervaring
In het onderzoek waaraan Glasner meewerkte werd ook een open vraag over discriminatie gesteld. Hieruit bleek dat transgenders ook vaak voor representatieve functies werden afgewezen. ‘Er werd dan gezegd dat klanten of collega’s misschien moeite zouden hebben met een transgender’, zegt zij. Hierbij is niet uitgesloten dat leidinggevenden niet eerlijk zijn over hun eigen (negatieve) opvattingen. Desalniettemin benadrukt Glasner dat de meerderheid van de transgenders in Nederland een positieve ervaring heeft op de werkvloer.

Het SCP wijst in haar rapport expliciet op de rol die leidinggevenden hebben bij de acceptatie van transgenders op de werkvloer. ‘De leidinggevende is van belang, omdat die op organisatie- of teamniveau vaak de toon zet rond inclusie, verdraagzaamheid en acceptatie.’

Rol management in acceptatie
Maar wat kun je als collega of leidinggevende doen om transgenders een welkom gevoel te geven op de werkvloer. Zo geeft Transgender Netwerk Nederland bij de journalistieke website OneWorld enkele inclusiebevorderende tips, zoals:
- Zorg ervoor dat transgenders expliciet worden benoemd in het diversiteitsstatement, managers moeten er voor zorgen dat alle medewerkers bekend zijn met het diversiteitsbeleid.
- Daarnaast kunnen hogere managers een belangrijke rol spelen, meent de belangenvereniging.
- Maak budget vrij, betrek diversiteitsdoelstellingen in functioneringsgesprekken van managers en evalueer het diversiteitsbeleid regelmatig.
- Stel transitierichtlijnen op, zodat personen die in transitie gaan zo goed mogelijk ondersteund kunnen worden.

Standpunten waar Hein Knaapen, scheidend HR-directeur van ING, zich in kan vinden. Knaapen, zelf homo, houdt in elk land waar hij komt een holebi & transgender+ lunch. ‘Ik vind het als senior persoon belangrijk om mijn identiteit bekend te maken, zodat mensen op hun gemak zijn’, zei hij tegen vakblad CHRO.
LEES OOK
HOLEBI EN TRANSGENDER IN LEIDINGGEVENDE FUNCTIE IS BETER VOOR HET BEDRIJF - 2018
HOLEBI EN TRANSGENDER UIT DE KAST OP HET WERK IS BETER VOOR BEDRIJF - 2018
DEEL 3 HOLEBI & TRANS+ OP DE BELGISCHE WERKVLOER - 2018
HOLEBI OF TRANSGENDER ZIJN OP DE BELGISCHE WERKVLOER - DEEL TWEE - 2018
VLAAMSE WERKGEVERS HOLEBI OF TRANS WERKNEMER OKE MAAR BANG - DEEL 1 - 2018

Bron: www.mt.nl & holebi info 2020

Dit bericht is gepost op 04 January, 2020 en 3001 keer gelezen.Reageer op dit bericht: