Gentse politie maakt cijfers aantal holebi- en transfobe aanvallen bekend.Volgens cijfers van de Gentse politie kwamen de afgelopen twee jaar ruim twintig meldingen binnen van homofoob en transfoob geweld. De cijfers worden bekend gemaakt op het moment dat er deze avond een demonstratie wordt gehouden tegen holebi- en transfobie, en dit naar aanleiding van de homofobe aanval op het Sint-Baafsplein vorige week waarbij het onderzoek nog loopt.

De Gentse politie voert een onderzoek naar de feiten van vorige week (eind december). Er werden onder meer camerabeelden opgevraagd bij de organisatie van de Gentse Winterfeesten, de kerstmarkt op het Sint-Baafsplein. Maar omdat die volgens de camerawet niet op de openbare weg gericht mogen staan, hebben die beelden weinig opgeleverd.

“Er zijn nog andere camerabeelden opgevraagd om te onderzoeken”, zegt de woordvoerder van de Gentse politie. De vele camera’s die nummerplaten controleren voor het circulatieplan in de Gentse binnenstad, en sinds kort ook de lage-emissiezone, kunnen niet gebruikt worden voor dit soort politie-onderzoek. De camera’s kunnen wel geraadpleegd worden door de politie om bij misdrijven waarbij een voertuig betrokken is, te zien aan welke camera een wagen is gepasseerd. Maar de camera’s maken niet de hele tijd beelden. Een ‘cameraschild’ is er niet in Gent.

Het zijn geen alleenstaande incidenten. In 2019 heeft de Gentse politie zeven processen-verbaal opgemaakt voor discriminatie op basis van seksuele geaardheid. Dat zegt de woordvoerder van het korps vrijdag aan De Gentenaar. Details over om wat voor feiten het gaat, zijn niet bekend.

Meldpunt Holebi & Transgender+ fobie
De Gentse politie heeft sinds 2013 een specifiek meldpunt voor geweld tegen holebi’s of mensen met een andere seksuele geaardheid. Op een apart e-mailadres en via een specifiek telefoonnummer (link onderaan deze tekst) kunnen mensen die slachtoffer zijn van zo’n feit, of getuige ervan, een melding maken. Bij het meldpunt kwamen in 2018 zestien meldingen binnen, in 2019 vier. De meldingen gelden echter niet als een proces-verbaal. Daarvoor moet de melder een aangifte komen doen op het politiekantoor. Wie een melding doet via het meldpunt wordt opgebeld om een afspraak te maken, al dan niet met begeleiding van slachtofferhulp.
Meldpunt homo- en transfobie
Antonius Triestlaan 12, 9000 Gent
Tel: 09 266 67 56 (elke werkdag van 9 tot 17 uur)
Email: Homo-Transfobie.gent@police.belgium.eu
Website info (belangrijke info bij aangifte) ==> Klik hier
LEES OOK
ZATERDAG 4 JANUARI PROTESTACTIE TEGEN HOLEBI- & TRANSFOBIE TE GENT - 2020
HOMO'S SLACHTOFFER VAN HOMOFOBEN IN GENT - - December 2019

Bron: nieuwsblad.be

Dit bericht is gepost op 04 January, 2020 en 3162 keer gelezen.