Eerste land dat homoseksualiteit uit strafwet haalt in 2020 is een feit.Het Centraal Amerikaans Caribische land Belize is het eerste land dat in 2020 homoseksualiteit uit de strafwet haalt. Hiermee volgt men landen als Angola, Botswana en Hong Kong die vorig jaar (2019) hetzelfde deden. Ook in 2018 haalde drie landen: India, Libanon en Trinidad homoseksualiteit uit de strafwet.

Een tien jaar lange strijd tegen een verouderde koloniale wet is eindelijk ten einde, nadat het hof van beroep in Belize unaniem oordeelde dat het verbod op homoseksualiteit niet langer van toepassing kan zijn. Sectie 53 van het strafrecht van het land, waarin het verlangen van hetzelfde geslacht werd omschreven als "tegen de orde van de natuur", is volgens het hof in strijd met vijf secties uit de grondwet.

Belize, een kleine Engelstalige Caribische natie verscholen in de oostelijke flank van Guatemala en Mexico had net zoals veel andere landen nog steeds een wet uit het Britse koloniale tijdperk dat homoseksualiteit wettelijk verbood. En hoewel er al lang geen straffen meer werden uitgesproken bleven holebi activisten tien jaar lang strijden tot wat zopas is bereikt. Homoseksualiteit is niet langer verboden of strafbaar maar legaal, wat de weg opent naar meer gelijke rechten voor homo's en lesbiennes in het land.

Het hof van beroep oordeelde eveneens dat: "Consensuele geslachtsgemeenschap tussen volwassen homo's of tussen volwassen lesbiennes in privé doet geen afbreuk aan de fundamentele rechten en vrijheden van anderen, noch aan het hedendaagse publieke belang." Belize is een onafhankelijk land in Centraal-Amerika, een koninkrijk (een Commonwealth realm) met als staatshoofd de Britse koningin Elizabeth II, dat grenst aan Mexico in het noordwesten en Guatemala in het zuiden en westen. Aan het oosten grenst het aan de Caribische Zee. Het land is lid van het Britse Gemenebest.
LEES OOK
BOTSWANA DERDE LAND DAT IN 2019 HOMOSEKSUALITEIT UIT DE STRAFWET HAALT

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - 2020

Dit bericht is gepost op 03 January, 2020 en 3206 keer gelezen.Reageer op dit bericht: