Een holebi & transgender+ decennium achter de rug, mijlpalen uit de Amerikaanse geschiedenis.In navolging van de vele nieuws jaaroverzichten kwam NBC-News met een kort overzicht van een holebi & trangender+ decennium. De jaren 2010 in de Verenigde Staten waren gevuld met tal van holebi & transgender+ mijlpalen, gaande van de legalisatie van het homohuwelijk tot transgender rechten en een ware regenbooggolf in de Amerikaanse politiek.

Aan het begin van het jaar 2010 konden maar weinig Amerikanen voorspellen dat het komende decennium een revolutie teweeg zou brengen in het juridische en culturele landschap van holebi's (homo's, lesbiennes, biseksuelen) en transgender+ personen. De NBC (National Broadcasting Company, - 'Amerikaans televisie- en radionetwerk') maakte een verslag van de vele holebi & trangender+ mijlpalen van het afgelopen decennium. Te beginnen in het jaar 2010 en eindigend in 2019.

2010 - DON'T ASK, DON'T TELL
In navolging van een campagnebelofte ondertekende president Barack Obama op 22 december 2010 de intrekking van het Don't Ask, Don't Tall beleid van Clinton uit 1994 dat de militaire dienst verbood door openlijk homoseksuele mensen. DADT was een compromis nadat Clinton een campagnebelofte uit 1992 niet had waargemaakt om homoseksuele en lesbische Amerikanen toe te laten tot het leger. De intrekking werd van kracht in september 2011. Onder de wet werden duizenden Amerikanen ontslagen uit het leger enkel en alleen omdat ze homo, lesbisch of biseksueel waren, sommigen nadat ze zelf uit de kast waren gekomen, anderen omdat ze waren verraden.

2011 NEW YORK HOMOHUWELIJK
Gouverneur Andrew Cuomo tekende het wetsontwerp op 24 juni 2011, slechts enkele uren nadat de senaat van de staat New York de Marriage Equality Act had aangenomen. Spontane vieringen braken uit in de staat en vooral in de Stonewall Inn in New York City, de geboorteplaats van de moderne holebi & transgender+ rechtenbeweging.
Opmerking: de eerste Amerikaanse staat die het huwelijk openstelde voor homo's & lesbiennes was de staat Massachusetts in 2014, nadien volgden er nog velen overwegend door uitspraken van staatsrechtbanken.

2011 - DEEL 2: HILLARY CLINTON
In navolging van haar iconische toespraak uit 1995 in Beijing als First Lady, waarin ze verklaarde dat 'mensenrechten de rechten van de vrouw zijn en de rechten van de vrouw de mensenrechten', gaf de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Hillary Rodham Clinton op 6 december 2011 een toespraak aan de Verenigde Naties waarin ze de historische woorden sprak: 'Homorechten zijn mensenrechten en mensenrechten zijn homorechten.'

2012 - SUPPORT VAN VICE PRESIDENT
Voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis sprak een vice-president (Joe Biden) in mei 2012 openlijk zijn support uit voor het homohuwelijk. Hij deed dat in een uitzending van NBC News.

2012 - DEEL 2: FDA KEURD TRUVADA GOED
In juli 2012 keurde de Food and Drug Administration Truvada goed als preventieve tegen HIV, of PrEP, om HIV-overdracht te voorkomen bij personen met een hoog risico, met name homoseksuele mannen en transgendervrouwen. PrEP was controversieel toen het werd goedgekeurd, maar is op grotere schaal gebruikt en geaccepteerd als steden, staten en de federale overheid heeft het gebruik ervan als hulpmiddel om de hiv-epidemie te beëindigen, uitgebreid gepromoot. In plaatsen zoals New York City waar de opname van PrEP hoog is, is het aantal HIV-infecties beginnen af nemen.

2012 - DEEL 3: TAMMY BALDWIN VERKOZEN IN SENAAT
In november werd Tammy Baldwin uit Wisconsin de eerste openlijke lesbische politica ooit verkozen in de Amerikaanse senaat. Baldwin had daarvoor al geschiedenis geschreven. Op 24-jarige leeftijd, anno 1998, werd ze als eerste openlijke lesbische politica verkozen in het Huis van Afgevaardigde.

2013 - HUWELIJKSWET HOOGGERECHTSHOF
De Defense of Marriage Act, of DOMA, aangenomen in 1996 als reactie op de korte flirt van Hawaï met de legalisering van het homohuwelijk, werd door het Supreme Court ongrondwettelijk verklaard in de beslissing van de VS tegen Windsor in juni 2013. De uitspraak stond toe dat de federale voordelen gelijkelijk naar getrouwde koppels van hetzelfde geslacht stroomden in Washington, DC, en de 12 staten waar het homohuwelijk toen legaal was.

2014 - LAVERNE COX - TIME MAGAZINE
Laverne Cox, vooral bekend van haar rol in de succesvolle Netflix-serie "Orange Is the New Black", werd de eerste transgender persoon die in juni 2014 op de cover van Time Magazine verscheen. Een maand later werd ze de eerste transpersoon ooit die genomineerd werd voor een Emmy.

2015 - CAITLYN JENNER UIT DE KAST
In een coming-out gehoord over de hele wereld, kwam Olympisch gouden medaillewinnaar Caitlyn Jenner als transgender naar buiten via een glamoureuze Vanity Fair-coverfoto van juni 2015, gemaakt door fotograaf Annie Leibovitz.

2015 - DEEL 2: HOMOHUWELIJK IN ALLE STATEN
Onder verwijzing naar zijn beslissing uit 2013 waarbij de Wet op het huwelijk werd vernietigd, vond het Hooggerechtshof in het monumentale Obergefell v. Hodges-besluit in juni 2015 een constitutioneel recht op huwelijk dat koppels van hetzelfde geslacht omvatte en het homohuwelijk landelijk legaliseerde. In een iconisch beeld dat over de hele wereld wordt uitgezonden, werd het Witte Huis verlicht in de kleuren van de regenboogvlag om de uitspraak te vieren. Vanaf dat moment werd het homohuwelijk legaal in alle Amerikaanse staten.

2016 - PULSE NACHTCLUB BLOEDBAD
Een schutter opende het vuur in de Orlando holebi en trangender+ nachtclub Pulse op 12 juni 2016, waarbij 49 mensen om het leven kwamen. De schietpartij was voor korte tijd de dodelijkste massa-schietpartij in de Amerikaanse geschiedenis. In een daaropvolgende rechtszaak van de vrouw van de schutter kwamen details naar voren die aantoonden dat de homoclub Pulse willekeurig werd gekozen nadat heteroseksuele clubs te veilig waren bewaakt.

2016 - DEEL 2: OBAMA EN NATIONAAL HOLEBI & TRANS+ MONUMENT
De nog steeds actieve gaybar in New York City werd het eerste National Monument Service-geëxploiteerde nationale monument gewijd aan de holebi & transgender+ rechten op 24 juni 2016. De bar was destijds het strijd toneel van de beroemde Stonewall rellen.

2016 - DEEL 3: TRANSGENDER IN HET LEGER
Op 30 juni 2016 kondigde minister van Defensie Ash Carter aan dat transgenders Amerikanen zouden mogen dienen in de strijdkrachten, waardoor de erfenis van president Obama als leider in de gelijkheid van holebi's en transgenders in het leger zou worden verzegeld. "Dit is het juiste om te doen voor onze mensen en voor de kracht," zei Carter.

2016 - DEEL 4: KATE BROWN VERKOZEN
Kate Brown werd verkozen als gouverneur van Oregon. Brown, schreef toen geschiedenis als eerste openlijke biseksuele gouverneur verkozen in een Amerikaanse staat.

2017 - OSCAR HOMO FILM
Voor het eerst in de geschiedenis won een film met homo thema een Oscar voor beste film. De film Moonlight uit 2016, over het leven van een jonge zwarte homo man, werd in het zelfde jaar ook de allereerste film met homo thema ooit die een Academy Award won.

2017 - DEEL 2: ANTI TRANSGENDER WET TRUMP
In een reeks vroege ochtend tweets op 26 juli 2017, die naar verluidt het ministerie van Defensie verraste, kondigde president Donald Trump aan dat hij het ingetrokken verbod op transgender militaire dienst zou intrekken. Dat betekende het einde van het openlijk laten dienen van transgender personen in het Amerikaanse leger.

2017 - DEEL 3: DANICIA ROEM VERKOZEN
Danica Roem gekozen tot wetgevende macht in Virginia. Na het winnen van haar zetel in het Virginia House of Delegates op 7 november 2017, werd Danica Roem, een voormalige journalist, de eerste openlijk transgender persoon die werd verkozen in een Amerikaanse wetgevende macht.

2018 - REGENBOOGGOLF IN DE POLITIEK
Maar liefst 150 holebi en transgenders werden politiek verkozen. Onder hen onder andere democraat Jared Polis, die de eerste openlijke homo gouverneur in de Verenigde Staten werd, en democraat Sharice Davids, die haar district in Kansas tegen een vierjarige zittende partij omdraaide en het eerste openlijk lesbisch congreslid uit Kansas werd en een van de eerste twee vrouwelijke indianen die in het Congres ooit werden verkozen.

2019 - PETE BUTTIGIEG PRESIDENTSKANDIDAAT
In een video die op 23 januari 2019 op Twitter is geplaatst, kondigde Pete Buttigieg aan dat hij presidentskandidaat is voor de Democraten. Hij werd daarbij meteen de allereerste openlijke homo presidentskandidaat ooit.

2019 - DEEL 2: STONNEWALL RELLEN
Op 28 juni 2019 begon het 50-jarig jubileum van de opstand in New York City (Stonewall rellen) die de moderne beweging voor holebi & transgender+ rechten aanwakkerde en transformeerde. 50 jaar Stonewall werd wereldwijd gevierd. In New York met massa optochten.

2019 - DEEL 3: THEY WERD WOORD VAN HET JAAR
They (Ze) werd door Merriam-Webster (uitgeverij o.a woordenboeken) uitgeroepen tot het woord van het jaar. Dat gebeurde na een beslissing op basis van zoekopdrachten van internetgebruikers. Men kondigde aan dat het niet-enkelvoudig voornaamwoord 'They' (Ze), dat de voorkeur geniet van sommige transgender- en niet-binaire mensen, niet enkel het woord van het jaar werd maar ook zal worden toegevoegd aan de nieuwste editie van het woordenboek, wat uiteindelijk ook gebeurde in september 2019.

LEES OOK
HOLEBI INFO NIEUWS JAAROVERZICHT BINNENLANDS HOLEBI & TRANSGENDER NIEUWS 2019
HOLEBI INFO NIEUWS JAAROVERZICHT BUITENLANDS HOLEBI & TRANSGENDER NIEUWS 2019
HOLEBI INFO NIEUWS JAAROVERZICHT HOLEBI & TRANS+ SHOWBIZZ & SPORT NIEUWS 2019

Bron nieuws bericht: holebi info en nbc.news.com - 2020.

Dit bericht is gepost op 02 January, 2020 en 2732 keer gelezen.Reageer op dit bericht: