Hormoontherapie bij transgenders kan risico geven op goedaardige hersentumoren en beroertesTransgender personen moeten voorzichtig zijn. Want uit onderzoek blijkt dat trans personen die hormoontherapie nemen om van man naar vrouw, of van vrouw naar man te gaan, mogelijk gevaar lopen op het ontwikkelen van goedaardige hersentumoren en beroertes . Dat blijkt uit onderzoek door Amsterdam UMC.

Nienke Nota onderzocht of transgender mensen met hormoontherapie een groter risico hebben op het ontwikkelen van goedaardige hersentumoren en beroertes. Uit haar onderzoek bleek dat het risico op bepaalde goedaardige hersentumoren groter is bij transvrouwen die langdurig een testosteronremmer gebruiken. Transmannen die testosteron krijgen, hebben een groter risico op goedaardige hersentumoren.

Daarnaast vond Nota dat transvrouwen een groter risico hebben op beroertes. Het kan zijn dat toediening van hormonen een ander effect heeft op het lichaam dan wanneer het dit zelf produceert. Daarnaast hebben transgender mensen wellicht een hoger risico op beroertes omdat zij meer stress ervaren en mogelijk een ongezondere leefstijl hebben. Het is goed om hormoontherapie vergezeld te laten gaan van leefstijladviezen en monitoring van bijvoorbeeld bloeddruk om het risico op hart- en vaatziekten zo klein mogelijk te houden.

Nuttige links
- Belgische transgender info website => Klik hier
- Lijst Belgische transgender organisaties => Klik hier
- Nederlandse transgender info website => Klik hier


Bron: Amsterdam UMC en medicalfacts.nl/

Dit bericht is gepost op 18 December, 2019 en 2429 keer gelezen.Reageer op dit bericht: