Nederland wil af van discriminatie van homo's en biseksuele mannen voor bloeddonatie.De Nederlandse Tweede Kamer wil dat de discriminatie van homo en biseksuele mannen voor bloeddonatie wordt aangepakt. De partijen GroenLinks, D66 en VVD dienden daarover voorstellen in die mogelijk op een meederheid in de Kamer kunnen rekenen.

De Tweede Kamer wil dat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) en bloedbank Sanquin de discriminatie van homo- en biseksuele mannen bij bloeddonatie gaan aanpakken. De Nederlandse holebi & transgender federatie het COC had eerder al aangedrongen op het aanpakken van de discriminatie van homo's, biseksuele mannen en MSM bij bloeddonatie.

"Een belangrijke stap op weg naar een einde aan discriminatie van homo- en bimannen bij bloeddonatie. We roepen minister Bruins dan ook op hier snel werk van te maken. Niet de vraag met wie je seks hebt, maar de vraag of je veilige seks hebt, moet bepalend zijn voor de vraag of je bloed mag doneren," aldus een woordvoerder van het COC.

Homo- en biseksuele mannen mogen nu (sinds 1 juli 2019) in Nederland geen bloed doneren als ze de laatste 4 maanden seks hadden met een man. In de meeste andere landen is dat 12 maanden, in sommige landen drie maanden. De Nederlandse partijen GroenLinks, D66 en VVD stellen voor dat homo en biseksuele mannen binnenkort wél al bloedplasma mogen doneren. Dat kan bijvoorbeeld al in Israël, waar bloedplasma wordt ingevroren en meerdere keren op hiv wordt getest.

De partijen vragen de regering ook om te laten onderzoeken of er een bloeddonatiebeleid kan komen dat is gebaseerd op seksueel risicogedrag (veilige seks) in plaats van op de vraag of mensen homo- of biseksuele contacten hebben. Het feit dat Nederlandse homo's en biseksuele mannen nu pas bloed mogen geven als ze vier maand geen seks hebben noemt het COC een teleurstellend beleid en onnodig discriminerend. Voor het COC staat een veilige bloedvoorziening voorop, maar homo- en biseksuele mannen moeten niet onnodig gediscrimineerd worden. Al het gedoneerde bloed wordt getest, al na enkele dagen kan worden vastgesteld of het bijvoorbeeld hiv bevat klinkt het.

Extra
Lijstjes van landen waar homo's, biseksuele mannen en MSM bloed mogen geven, mét of zonder voorwaarden

(Waarvoor staat MSM?: het staat voor Mannen die Seks hebben met Mannen, deze mannen zijn overwegend hetero, hebben sporadisch seks met een man maar beschouwen zichzelf niet als homo of biseksueel.)
LANDEN ZONDER WACHTTIJD:
Argentinië - Italië - Mexico - Portugal - Thailand - Uruguay en Zuid-Afrika.
LANDEN MET WACHTTIJD (GEEN SEKS) VAN DRIE MAANDEN
Engeland en Wales.
LANDEN MET WACHTTIJD (GEEN SEKS) VAN VIER MAANDEN
Denemarken - Nederland en Frankrijk. - Opmerking: in Denemarken mogen homo koppels met een monogame relatie zonder wachttijd bloed geven.
LANDEN MET WACHTTIJD (GEEN SEKS) VAN TWAALF MAANDEN
Australië - België - Brazilië - Canada - Duitsland - Finland - Hong Kong - Ierland - Israël - Japan - Nieuw Zeeland - Noord Ierland - Portugal - Verenigde Staten - Zweden en Zwitserland.
LEES OOK
VOOR HET EERST MEER HETERO MANNEN BESMET MET HIV-VIRUS DAN HOMO MANNEN
HIV IN BELGIE DALING ONDER HOMO'S, STIJGING ONDER HETERO'S
FRANKRIJK VERLAAGDE WACHTTIJD BLOEDGEVEN HOMO'S EN BI MANNEN
BELGISCHE TRANSGENDERS MOGEN GEEN BLOED GEVEN
MEER DAN KWART MILLENIALS WIL GEEN KNUFFEL VAN OF VRIENDEN ZIJN MET IEMAND DIE HIV HEEFT

Bron: coc.nl - extra's door holebi info

Dit bericht is gepost op 10 December, 2019 en 2681 keer gelezen.Reageer op dit bericht: