Nederlandse partijen willen discriminatie van holebi's e.a in Nederlandse Grondwet.In Nederland wil een ruime meerderheid van de Tweede Kamer dat het non-discriminatiebeginsel in de Nederlandse grondwet wordt uitgebreid. Daarbij zou moeten worden toegevoegd dat ook discriminatie vanwege handicap of seksuele geaardheid niet is toegestaan.

De vraag komt van de Nederlande partijen: D66, GroenLinks en PvdA, en kreeg donderdag in de Tweede Kamer vooral lof. Hoewel het voorstel al in het jaar 2010 werd ingediend, werd het nu pas voor het eerst behandeld. Op dit moment staat in artikel 1 van de Nederlandse Grondwet enkel dat discriminatie wegens 'godsdienst, ras, geslacht, levensovertuiging of welke grond dan ook niet is toegestaan.'

De partijen PvdA, GroenLinks en D66, zijn van mening dat de opname van handicap en seksuele geaardheid een betere waarborg biedt dat discriminatie ook vanwege die redenen niet is toegestaan. Volgens de partijen is het ook een signaal hoe belangrijk het beginsel is. GroenLinks-Kamerlid Renkema noemde de uitbreiding ‘de vastlegging van iets wat we maatschappelijk met elkaar vinden’.

De regeringspartijen en een groot deel van de oppositie steunen de initiatiefwet, al waren bij de behandeling ook zorgen dat de lijst van gronden waarop niet gediscrimineerd mag worden te lang wordt en dat er later nog allerlei andere verboden aan zullen worden toegevoegd.

De Nederlandse partijen die geen voorstander zijn van de toevoegingen zijn de SGP en de PVV. Volgens deze partijen kunnen alle apart genoemde categorieën worden geschrapt, zodat alleen de zinsnede overblijft dat ‘discriminatie op welke grond dan ook niet is toegestaan’.

Als de Nederlandse Tweede Kamer het voorstel van toevoeging van handicap en seksuele geaardheid aanneemt, wil dat nog niet zeggen dat de wet dan meteen een feit is. Ook de Nederlanse Eerste Kamer moet dan nog akkoord gaan, en omdat het om een verandering van de Nederlandse Grondwet gaat, moet het voorstel daarna ook nog eens door beide Kamers en mét tweederde meerderheid worden aangenomen.
LEES OOK
NEDERLANDSE TRANSGENDERS & INTERSEKE PERSONEN OPGENOMEN IN ANTI DISCRIMINATIE WET
NEDERLAND GAAT LESBIENNES BISEKSUELEN ASEKSUELEN PANSEKSUELEN BETER BESCHERMEN
NEDERLAND VOORNAMELIJK ENKEL OP PAPIER HOLEBI & TRANSGENDER VRIENDELIJK

Bron: rozegolf.nl

Dit bericht is gepost op 06 December, 2019 en 2649 keer gelezen.Reageer op dit bericht: