Homo koppel krijgt vijftien jaar celstraf alleen maar omdat ze van elkaar houden.In Zambia zijn twee mannen onder de Britse koloniale wet veroordeeld tot een celstraf van vijftien jaar alleen maar omdat ze van elkaar houden. Stephen Sambo, 30, en Japhet Chataba, 38, werden beschuldigd van 'het hebben van seks tegen de orde van de natuur'.

De mannen werden eind vorig jaar al veroordeeld maar kregen zopas hun straf te horen. Officieren van justitie presenteerden video's en foto's van de twee mannen, terwijl een hotelmedewerker de rechtbank vertelde dat ze door een raam had gezien dat de twee mannen seks hadden met elkaar.

Over de veroordeling zei president Edgar Lungu tegen Sky News: "We zeggen nee tegen homoseksualiteit. Waarom zouden we zeggen dat we beschaafd zullen worden als we het toestaan ... zeg je dat we nu erg primitief zijn omdat we homoseksualiteit afkeuren. Zelfs dieren doen het niet, waarom moeten wij dan gedwongen worden dit te aanvaarden?. Eerder zei de president dat degene die opkomen voor de gelijke rechten van holebi's zullen branden in de hel.

Wetten die homoseksualiteit strafbaar stellen, zijn afgeleid van het voormalige Britse koloniale strafrecht van Rhodesië. Noord-Rhodesië werd in 1964 Zambia. Volgens een woordvoerder van de president hebben de mannen 'geluk' omdat ze levenslang hadden kunnen krijgen. Nog thans is de strafmaat 'maar' gestelt op 14 jaar in het Afrikaanse land.

Holebi activisten uit Zambia hopen al jaren dat hun overheid eerder de kant zou kiezen van enkel andere Afrikaanse landen, zoals Botswana, dat dit jaar homoseksualiteit uit de strafwet haalde. Homoseksualiteit is niet strafbaar in de volgende Afrikaanse landen: Angola - Benin - Botswana - Burkina Faso - Democratische Republiek Congo, Centraal-Afrikaanse Republiek, Djibouti, Equatoriaal-Guinea, Gabon, Guinee-Bissau, Ivoorkust, Kaapverdié, Lesotho, Mali, Niger, Tjsaad en Zuid-Afrika.
LEES OOK
AFRIKAANSE BOTSWANA 3de LAND DAT HOMOSEKSUALITEIT UIT STRAFWET HAALT DIT JAAR
HET AFRIKAANSE ANGOLA HAALDE ZOPAS HOMOSEKSUALITEIT UIT DE STRAFWET

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 03 December, 2019 en 2735 keer gelezen.Reageer op dit bericht: