1 december Wereldaidsdag, oproep tot meer solidariteit + cijfers, info Belgie, Nederland, Wereldwijd, middelen, verhalen en nuttige links.Vandaag 1 december is het Wereldaidsdag. Op deze dag staat men zowel stil bij het aantal wereldwijde dodelijke slachtoffers ten gevolge van de ziekte, als is er de oproep tot meer solidariteit begrip en aanvaarding van mensen met hiv.

Sinds de start van Wereld Aids Dag in 1988 is veel vooruitgang geboekt, maar er zijn nog steeds barrières die mensen ervan weerhouden zich te laten testen op hiv. Discriminatie en de angst voor een stigma spelen hier in mee.

Cijfers
UNAIDS publiceert ieder jaar de meest actuele cijfers met betrekking tot aidsbestrijding. Hoewel velen denken dat aids niet meer voorkomt, blijkt dat, dat niet het geval is. Want ondanks dat het aantal nieuwe hiv-infecties wereldwijd afneemt, stijgt in sommige landen het aantal infecties juist fors. Zo zijn er in 2018, ruim 770 duizend mensen overleden aan de gevolgen van aids en zijn er 1,7 miljoen nieuwe infecties geconstateerd.

Belgie
Hoewel het aantal diagnoses in ons landje daalt, krijgen nog altijd gemiddeld 2,4 Belgen per dag te horen dat ze besmet zijn met het virus. In totaal leven ongeveer 20.000 mensen met hiv in ons land. Hiv en aids zijn dus verre van uitgeroeid. Bovendien is de spectaculaire daling van het aantal nieuwe besmettingen in de afgelopen jaren wat afgeremd. Tussen 2012 en 2016 daalde het aantal nieuwe hiv-diagnoses met 26 procent, maar die trend zette zich in 2017 en 2018 niet door. Het aantal nieuwe diagnoses lag in 2018 27,5 procent lager dan in 2012, het jaar met het hoogste aantal diagnoses, en 2 procent lager dan in 2017.

Volgens Sensoa (Vlaams expertisecentrum) kan de levenskwaliteit van mensen met hiv beter. Stigma blijft het belangrijkste probleem, geeft 41% van ondervraagden aan, veel patiënten zijn bang om het iemand te vertellen, zijn bezorgd dat anderen het doorvertellen of vrezen dat ze afgewezen zullen worden omwille van hun diagnose. Ongeveer 65% geeft aan ooit gediscrimineerd te zijn omwille van de ziekte.

Daarnaast ervaren ze weinig sociale steun: ongeveer 43% van de patiënten heeft die ervaring. Eén op de zeven vertelt zelfs aan niemand dat hij of zij besmet is met het virus. De geestelijke gezondheid van hiv-patiënten blijft dus een aandachtspunt. Mensen met hiv lijden bijna dubbel zo vaak ooit aan een depressie dan de algemene bevolking: 26 tegenover 15%.

Nederland
Hoewel in Nederland het aantal besmetting licht daals, is het aantal Nederlandse hiv-patiënten toegenomen. Van 18.000 naar ruim 26.500 in 2019, blijkt uit de hiv-monitor van dit jaar. Jaarlijks sterven ongeveer twintig mensen aan aids in Nederland.

Op het Beursplein in Amsterdam wordt zondagmiddag een levensgroot standbeeld van een huilende vrouw onthuld vanwege Wereld Aids Dag. De traan die de ‘huilende vrouw’ iedere veertig seconden laat, staat symbool voor het feit dat iedere veertig seconden iemand in de wereld sterft aan aids. Het bassin waarin zij staat, gevuld met water, verbeeldt de 32 miljoen mensen die sinds het uitbreken van de epidemie zijn overleden.

Het beeld wordt onthuld door Aidsfonds-ambassadeur Angela Groothuizen en het 11-jarig meisje Jacky, die met hiv leeft en haar moeder verloor aan aids. De onthulling van het beeld is ook de aftrap van een landelijke campagne ‘Stop Aids. Uit liefde voor alle liefdes’.

Wereldwijd
Wereldwijd zijn bijna 38 miljoen mensen geïnfecteerd met hiv. Dit jaar sterven naar verwachting 770.000 mensen aan de gevolgen van aids. Volgens de laatste cijfers krijgt nog altijd bijna de helft van de kinderen met hiv wereldwijd, geen levensreddende medicijnen.

Hiv, nog niet te genezen, wel te remmen
Op dit moment is hiv nog steeds niet te genezen. Wel is zijn er aidsremmers, daarnaast is er ook de PrEP-pil die een besmetting met het hiv-virus tegen houdt. De pil is zowel een aidsremmer als een middel dat het virus kan tegen houden. Het blijft daarnaast nog steeds zéér belangrijk dat iedereen blijft veilig vrijen, en dat je jezelf regelmatig laat testen, ook wanneer je hetero bent, ook wanneer je denkt niet, of niet vaak wisselende seks partners te hebben. (Omdat sommigen wisselende seks partners fout interpreteren).

Maar PrEP wordt nog niet door iedereen gebruikt. In landen waar het middel beschikbaar is en wordt terug betaald door de ziekteverzekering durven voornamelijk hetero's de pil niet te nemen vanwege zijn negatieve reputatie, 'wie de pil slikt zou dat alleen doen om ruige en onveilige seks te hebben', klinkt het vooroordeel. Sommigen krijgen zelfs te horen: 'Oh, gebruik jij die feestpil? Dan ben jij vast een los beest in bed.'
Medicatie
Vandaag zijn we veertig jaar na het uitbreken en bekend worden van de ziekte. En dankzij aidsremmers (zoals Truvada) is hiv uitgegroeid tot chronische aandoening. Wie vandaag besmet is met het hiv-virus en trouw zijn medicatie neemt, heeft eigenlijk dezelfde levensverwachting als iemand zonder hiv. En wie trouw de PrEP-pil slikt beschermt niet alleen zichzelf maar ook anderen.

De effectiviteit van hiv-medicatie wordt bepaald door het meten van de zogenaamde viral load. De viral load ("virale last/lading") is een getal dat het aantal RNA-kopieën (ofwel hiv-deeltjes) per mL bloed aangeeft. Binnen enkele maanden na de start van de combinatietherapie moet de viral load onder de meetgrens (bij moderne technieken 20 kopieën/mL) zijn, en dat ook blijven. Dit noemt men een ondetecteerbare viral load. Indien de viral load in een later stadium alsnog detecteerbaar wordt, is dit een indicatie dat de gebruikte therapie niet meer goed werkt doordat resistentie is opgetreden. In dat geval zal men op zoek moeten gaan naar een andere combinatie, waarbij deze resistentie geen rol speelt.
De PrEP-pil
De pil is deels ook een aidsremmer, maar wordt voornamelijk ingezet in de strijd tegen de verspreiding van het virus.
Mensen die al hiv hebben en een hoger risico lopen om besmetting, kunnen het middel dus nemen om de kans op besmetting van anderen te verkleinen. Het middel werkt enkel bij correct gebruik, dit wel zeggen; therapietrouw zoals ook noodzakelijk is bij andere hiv-remmers. Therapietrouw wil zeggen dat de medicijnen altijd op het voorgeschreven tijdstip worden ingenomen en er geen doses (structureel) gemist worden. Bij een verminderde therapietrouw bestaat het risico dat de replicatie van het virus onvoldoende geremd wordt, waardoor resistentie kan ontstaan. Het bevorderen van therapietrouw is een van de speerpunten bij de ontwikkeling van nieuwe hiv-remmers. Eenvoudige innameregimes, bij voorkeur eenmaal per dag, en het gebruik van combinatiepreparaten spelen hier een belangrijke rol bij.
Hiv remmer
Net als de PrEP-pil zijn hiv-remmers dubbel, ze worden niet enkel gebruikt om de ziekte te remmen maar ze worden ook gebruikt om besmetting te voorkomen bij personen die reeds een verhoogd risico hebben gelopen. Deze toepassing wordt PEP (post exposure prophylaxis) genoemd. Een PEP-kuur bestaat uit een volledige combinatiebehandeling gedurende een maand en moet binnen 72 uur na het risicocontact gestart worden. In ons landje worden zowel de aidsremmer Truvada als PrEP terugbetaald door het ziekenfonds. In tal van andere landen gebeurt dat niet, en in arme landen hebben mensen géén toegang tot de middelen wegens té duur.

VERHALEN
- In de krant het laatste nieuws: Stephanie (29) is seropositief: “Het kan iedereen overkomen. Ook heteromeisjes zonder ‘speciaal beroep' Om dit bericht te lezen ==> Klik hier
- Via metro nieuws.nl: Jacky is 11 en heeft hiv, 'Het is een soort draakje'. Bericht lezen => Klik hier
- Ook boeiend: De 7 grootste verzinsels over hiv en aids ontkracht => Klik hier
NUTTIGE LINKS
- Website Mannenseks (homo, biseksuele mannen en MSM) ==> Klik hier
- HIV in Belgie, feiten en cijfers ==> Klik hier
- Alles over HIV & Aids ==> Klik hier
- Website Sensoa ==> Klik hier
- Website Leven met HIV ==> Klik hier
- Alle info over Soa's ==> Klik hier
- Zanzu voor anderstaligen over seksualiteit - in ruim 13 talen => Klik hier
LEES OOK
HIV IN BELGIE DALING ONDER HOMO STIJGING ONDER HETERO + 2 VIDEOS
MAAK KENNIS MET 100-JARIGE DIE AL JAREN MET HIV LEEFT - 2019
QUEER EYE STER UIT DE KAST ALS HIV POSITIEF - 2019
DOORBRAAK IN STRIJD TEGEN HIV, DANK AAN HIV REMMER, TESTEN & VEILIG VRIJEN BLIJFT NODIG - 2019
UZ GENT KOMT MET WERELD PRIMEUR INZAKE HIV BESTRIJDING - 2019
DOORBRAAK HIV BESTRIJDING VANUIT FRANKRIJK - 2018
CONCHITA WURST GEDWONGEN UIT DE KAST ALS HIV POSITIEF - 2018
OOK VAN ALLEEN LESBISCHE SEKS KAN JE HIV OF SOA KRIJGEN - 2018

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 01 December, 2019 en 2775 keer gelezen.Reageer op dit bericht: