Aantal zelfmoorden onder homo's en lesbiennes daalt met dank aan legalisatie homohuwelijk.Uit nieuw onderzoek blijkt dat het aantal zelfmoorden onder homo's en lesbiennes in dalende lijn gaat met dank aan huwelijksgelijkheid of te wel het homohuwelijk zoals we het ook wel noemen.

Dit blijkt uit onderzoek gedaan in Zweden en Denemarken. Het onderzoek, gepubliceerd op 14/11/19 in het Journal of Epidemiology and Community Health, stelt dat zelfmoorden onder homo's en lesbiennes is gedaald met 46% bij diegene die een huwelijk aangingen. In vergelijk met een daling van 28% bij diegene met een andere relatie of geen relatie binnen de groep van homo's en lesbiennes.

Onderzoekers vergeleken data van 1989 tot 2002 en van 2003 tot 2016. De studie volgde 28.000 gehuwde homo en lesbische koppels over een gemiddelde periode van elf jaar. Zowel Denemarken als Zweden lopen internationaal voorop in het verstrekken van gelijke rechten voor holebi's & transgenders. Denemarken legaliseerde legale partnerschappen in 1989 en het homohuwelijk in 2012. Zweden legaliseerde legale partnerschappen in 1996 en het homohuwelijk in 2009.

Volgens de onderzoekers is de vermindering van het aantal zelfmoorden onder homo's en lesbiennes voornamelijk te wijten aan huwelijksgelijkheid. "Legalisatie van het homohuwelijk en andere ondersteunende wetgevende maatregelen doen het stigma rond seksuele minderheden verminderen, en trouwen is dus eigenlijk beschermend tegen zelfmoord," aldus Annette Erlangsen, hoofdauteur van het Deense onderzoeksinstituut voor zelfmoordpreventie.

De studie versterkte ook eerder onderzoek waaruit bleek dat holebi's en transgenders meer kwetsbaar zijn voor zelfmoord. In beide tijdsperioden hadden deelnemers in relaties van hetzelfde geslacht twee keer zoveel kans om hun eigen leven te benemen in vergelijk met heteroseksuelen. De onderzoekers vonden het volgende ook nog belangrijk om te delen:

In de Verenigde Staten zijn pro holebi & transgender wetten zoals gelijke huwelijksrechten gecorreleerd met een afgenomen zelfmoordcijfer onder holebi en transgender jongeren. Staten die het homohuwelijk hadden goedgekeurd voorafgaand aan de uitspraak van het Hooggerechtshof in 2015 waardoor het homohuwelijk legaal werd in alle Amerikaanse staten, een daling van 7% liet zien van het aantal zelfmoorden onder homo's en lesbiennes, en dit volgens onderzoek uit 2017.

Het komt er kort gezegd op neer, hoe meer gelijke rechten holebi’s en transgenders krijgen / hebben, hoe minder kans op depressies, zelfmoorden en zelfmoord pogingen. Gelijke rechten verminderen stigma en dragen bij tot meer aanvaarding of het gevoel van meer aanvaarding. En komen dus ten goede aan de mentale en lichamelijke gezondheid van holebi’s & transgenders.
LEES OOK
HOMOHUWELIJK IS GOED VOOR MENTALE GEZONDHEID, OOK VOOR SOMMIGE HETERO'S
STIJGING AANTAL ZELFMOORDEN ONDER HOLEBI'S EN TRANSGENDERS IN ZWITSERLAND
VLAAMSE CAMPAGNE PREVENTIE ZELFMOORD HOLEBI & TRANS MET WEBSITES & HULPVERLENING
KAROLIEN DE BECKER EN WANNE S OVER WAAROM ZOVEEL ZELFMOORDEN VLAAMSE HOLEBI & TRANS
HET VERSCHIL TUSSEN ZELFMOORDEN ONDER HOLEBI'S EN HETERO'S

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 15 November, 2019 en 2569 keer gelezen.Reageer op dit bericht: