Oplichters doen zich voor als slachtoffers holebi- of transfobie op Grindr.Een cybersecuritybedrijf heeft Ierse (en anderen wereldwijd) Grindr-gebruikers gewaarschuwd dat oplichters holebi's & transgenders proberen op te lichten door te doen alsof ze slachtoffer zijn van homofobe of transfobe aanvallen. ESET Ierland zegt dat de nieuwe zwendel geld van slachtoffers probeert te verkrijgen door hun kredietkaart- of bankkaart gevens te verkrijgen.

Het cybersecuritybedrijf waarschuwt naast Ierse gebruikers ook andere gebruikers omdat de kans bestaat dat het fenomeen zich zal verspreiden naar andere landen. Men probeert mensen te lokken naar een website (zie foto) die er uit ziet alsof het echt afkomstig is van een organisatie die zich inzet voor slachtoffers van holebi- of transfobie.

De oplichting gaat als volgt. Men krijgt een bericht van een 'mooi persoon'. Eens contact gemaakt vertelt de oplichter dat hij of zij slachtoffer is geworden van holebi- of transfobie waarbij men zelfs foto's door stuurt waarop lichamelijke verwondingen te zien zijn zodat alles echter lijkt. Men vraagt dan gebruik te maken van LGID, een vorm van ID waarmee de Grindr-gebruiker wordt gescreend om te controleren of ze geen strafblad hebben.

Daarna stuurt de oplichter een link waar je jezelf dan moet registreren voor de screening, waarbij er een betaling van 2 euro dient te worden overgemaakt voor het verwerken van de ID. Op de website staat dan vervolgens te lezen dat 50 procent van alle betalingen wordt gedoneerd aan Harassment Victims Community Foundation (HVCF), een organisatie die niet bestaat. De website beweert een ongekende bron van openbare veiligheid te zijn die het publiek landelijk toegang geeft tot de gegevens van zedendelinquenten. En stelt dat er hier voor een partnerschap is tussen Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Azië, Australië, Afrika en het Europese ministerie van Justitie en staats-, territoriale en tribale regeringen, 'die samenwerken voor de veiligheid van iedereen.'

Eens dat het slachtoffer zichzelf heeft aangemeld en de 2 euro overmaakt blijkt er even later 50 euro van de rekening te zijn gegaan en geen 2 euro. Het cybersecuritybedrijf waarschuwt gebruikers dat de oplichters ook nog kunnen misbruik maken van de bankgegevens en zelfs privé details van het slachtoffer om hem of haar daar later mee af te persen. Verder geeft het cybersecuritybedrijf gebruikers de raad extra voorzichtig te zijn (zowel op dating apps als op sociale media) wanneer contacten voorstellen om links te volgen die vragen om persoonlijke en betalingsgegevens in te vullen.
LEES OOK
GRINDR BESTAAT TIEN JAAR, VERHALEN VAN GEBRUIKERS + VEILIGE DATING TIPS
DATING APP TINDER WELDRA OOK VOOR HOLEBI'S EN TRANSGENDERS
TRANSGENDERS BESCHULDIGEN TINDER VAN DISCRIMINATIE

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 14 November, 2019 en 2551 keer gelezen.Reageer op dit bericht: