Parijs krijgt holebi herdenkingsmonument + info over andere wereldwijd.De burgemeester van Parijs wil een monument oprichten ter ere van de veroordeelde, gedeporteerde en geëxecuteerde homoseksuelen, slachtoffers van zowel de eigen Franse wet, die homoseksuele handelingen tot 1791 verbood, als zijnde slachtoffers vanuit de Tweede Wereldoorlog onder het nazi-regime.

"Het idee is om zo snel mogelijk een herdenkingsplaats te creëren voor mensen die zijn gedeporteerd en vermoord vanwege hun homoseksualiteit. De oprichting van dit monument zal gebeuren in samenwerking met de vereniging Les Oublié.e.s de la Mémoire, die met name verantwoordelijk zal zijn voor de artistieke dimensie," aldus de burgemeester.

Het monument komt waarschijnlijk aan de Alléé Marcel Proust (steegje Marcel Proust) in het actste arrondissement van de hoofdstad, en dit op een steenworp afstand van de Champ-Elyséés. Indien de plaats geen optie is kiest men een ander alternatief dat nog voor het eind van dit jaar zal worden bekend gemaakt.

In 2014 kwam er in Parijs al een gedenkplaat voor twee homo mannen, Bruno Lenoir en Jean Diot. Beide werden in 1750 ter dood veroordeeld wegens homoseksuele handelingen die destijds strafbaar waren in Frankrijk. Deze plaat is te vinden in het voetpad van de Rue Montorgueil in het tweede arrondissement van Parijs ter hoogte van nummer 67, de plek waar ze werden gezien ‘in een onfatsoenlijke houding en op een verwerpelijke manier’. In Frankrijk was het verrichten van homoseksuele handelingen tot 1791 verboden.

Wereldwijde herdenkingsmonumenten, een overzicht:

Amsterdam - Nederland Opgericht in 1987. Het monument bestaat uit drie roze granieten driehoeken, die zo zijn neergelegd dat ze een grote driehoek vormen. De tekst op het monument 'Naar Vriendschap Zulk Een Mateloos Verlangen' is een dichtregel van de homoseksuele, joodse schrijver Jacob Israel de Haan (1881-1924). Nederland was trouwens destijds het eerste land ter wereld dat aandacht schonk aan de holebi & trans slachtoffers uit Nazi Duitsland.
Frankfurt - Duitsland Opgericht in 1994. Het monument kreeg de naam: The Frankfurter Engel en bestaat uit een klein beeldje dat een engel voorstelt. Op het monument staat de tekst: 'homoseksuele mannen en vrouwen werden vervolgd en vermoord in Nazi Duitsland. De misdaden werden ontkend, de dood verborgen en de overlevenden geminacht en vervolgd. We herdenken dit, met het bewustzijn dat wereldwijd mannen die houden van mannen, en vrouwen die houden van vrouwen, nog steeds vervolging riskeren.
San Francisco, Californie Opgericht in 2001 Het monument bestaat uit een parkje met daarop vijftien kruisen waarbij elk kruis staat voor elke 1000 holebi's en transgenders die omkwamen tijdens de Holocaust, omgeven door een driehoek.
Sydney - Australië Opgericht in 2001. Het monument bestaat uit een grote roze driehoek ontworpen door Russell Rodrigo en Jennifer Gamble.
Tel Aviv, Israël Opgericht in 2014 Het monument bestaat uit drie roze betonnen langwerpige stenen die samen een driehoek vormen.
Luik, België Opgericht in 2007 Herdenkingsplaquette aan de binnenzijde van gebouw l’Harmonie nabij het centraal station. De plaquette vertoont een concentratiekampgevangene met opgeheven hoofd en voorzien van de roze driehoek. In de linkerbovenhoek bevindt zich een citaat uit de roman Escal-Vigor (1898) van Georges Eekhoud.
Plaquettes
In diverse vroegere concentratiekampen van Nazi-Duitsland zijn plaquettes aangebracht die aan het lot van homoseksuelen herinneren. Deze kwamen er in 1984 in Mauthausen, Oostenrijk. In 1985 in Dachau, Duitsland. In 1992 in Sachsenhausen, Duitsland. In 2005 in Italië, en in 2006 in Weimar, Duitsland.
LEES OOK
MAROKKAANSE AUTORITEITEN LEGGEN HOLEBI EN TRANSGENDER HERDENKINGSMONUMENT PLAT
HOMOFOBEN VERNIELEN DUITS HOLEBI EN TRANSGENDER HERDENKINGSMONUMENT
POLEN HEEFT NA TAL VAN HOMOFOBE AANVALLEN NU EEN ONBREEKBAAR REGENBOOG MONUMENT

Bron: tetu en rozegolf én holebi info (o.a extra info wereldwijde monumenten)

Dit bericht is gepost op 06 November, 2019 en 2459 keer gelezen.Reageer op dit bericht: