Biseksuelen riskeren meer gezondheidsproblemenUit nieuw onderzoek blijkt dat het negeren en discrimineren van biseksuelen kan zorgen voor serieuze gezondheidsproblemen bij biseksuele personen. Dat blijkt uit onderzoek naar seksualiteit en gender minderheid.

Sabra Katz-Wise, PhD, was een panellid voor de eerste biseksuele gezondheidsonderzoekworkshop van de National Institutes of Health (NIH). Ze schreef een stuk voor de Harvard Medial School waarin ze zegt dat hoewel erg veel holebi's en transgender+ personen last hebben van minderheidsstress, wat bijdraagt aan een slechte gezondheid, biseksuele mensen meer unieke stress ervaren door bifobie.

Biseksuele mensen zijn het slachtoffer van negatieve stereotypen, bijvoorbeeld dat biseksualiteit een 'fase' is en zich 'onzichtbaar' kunnen voelen omdat hun oriƫntatie vaak wordt verondersteld op basis van de relatie waarin ze zich momenteel bevinden. Wat kan leiden tot onvoldoende gezondheidszorg.

Katz-Wise gaf twee voorbeelden: een biseksuele vrouw die een relatie heeft met een vrouw, maar soms ook seks heeft, al dan niet binnen de relatie, met mannen, krijgt geen anticonceptie of counseling over seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) op afspraak van een arts, omdat ze (ten onrechte) verondersteld lesbisch te zijn en geen risico zou lopen op zwangerschap of soa's. (Dit is natuurlijk enkel van toepassing bij vrouwen die open zijn over hun seksuele relaties bij een arts).

Of het voorbeeld van een biseksuele man die een relatie heeft met een vrouw maar soms ook seks heeft met mannen, krijgt geen informatie over soa's en aids omdat de arts niet weet of negeert dat de man biseksueel is en er vanuit gaat dat de man heteroseksueel is.

De onderzoekster haalde ook een studie uit 2019 aan in de Archives of Sexual Behaviour, waaruit bleek dat biseksuele mensen een groter risico lopen op gezondheidsproblemen, waaronder gastro-intestinale problemen, artritis en obesitas. En biseksuele mensen hebben ook meer kans op psychische problemen.

Katz-Wise suggereert dat dit komt door dubbele discriminatie. "Biseksuele mensen ervaren discriminatie van uit zowel heteroseksuele als homo lesbische en transgender groepen, waarbij ze meermaals en herhaaldelijk te horen krijgen dat ze uit de kast moeten komen als het een of het ander of als biseksueel. Deze dubbele discriminatie kan leiden tot isolatie en eenzaamheid, wat schadelijk kan zijn voor de geestelijke gezondheid," aldus Katz-Wise.

Verder stelt de onderzoekster dat om de gezondheid van biseksuelen te verbeteren, biseksuelen het best eerlijk open zijn over hun geaardheid tegen dokters en gezondheidswerkers. Dit geldt des te meer voor mannen die zich hetero noemen maar toch af en toe seks hebben met een man. Tot slot geeft ze biseksuelen ook de raad om zich te omringen met andere biseksuelen, omdat die beter de 'unieke' situatie van biseksuelen begrijpen.

Aan homo's lesbiennes en niet biseksuele transgenders geeft ze de raad om minder vooroordelen te hebben tegenover biseksuelen met het oog op meer aanvaarding met als doel een betere gezondheid van biseksuele personen.


holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 31 October, 2019 en 3216 keer gelezen.Reageer op dit bericht: