Zanger Stromae boos op tegenstanders van wet die lesbische koppels e.a meer rechten geeft.De Belgisch singer-songwriter Stromae, 34, is niet te spreken over het feit dat een conservatieve Franse groep zijn nummer 'Papaoutai' gebruikte tijdens een manifestatie tegen de uitbreiding van het recht op kunstmatige bevruchting waardoor ook lesbische koppels en alleenstaanden gebruik kunnen maken van IVF.

Frankrijk mag dan wel het land zijn van liberté, égalité en fraternité, de gelijkheden en vrijheden zijn lang niet absoluut. Zo hebben niet al onze zuiderburen recht op kinderen. In Frankrijk komen op dit moment enkel heteroseksuele koppels in aanmerking voor medische assistentie bij een kinderwens. Lees: kunstmatige bevruchting. President Emmanuel Macron wil daar verandering in brengen. Momenteel ligt er een wetsvoorstel klaar dat het recht op procréation médicalement assistée (PMA) uitbreidt naar lesbische koppels en alleenstaande vrouwen.

Volgens laatste peilingen is een meerderheid van de Fransen voorstander van uitbreiding van de wet. Maar het protest van een minderheid afkomstig uit conservatieve hoek klinkt zeer luid. Onder leiding van Manif Pour Tous, de groep die in 2013 fel betoogde tegen het homohuwelijk, kwamen vorige week zo’n 75.000 Fransen op straat. Zonder zijn goedkeuring of medeweten werd ook onze eigenste Stromae daarin betrokken. Bij wijze van aankondiging van een van de sprekers op de manifestatie, werd diens nummer ‘Papaoutai’ gedraaid. Die titel laat zich in het Nederlands vertalen als ‘Papa, waar ben je?’

De link tussen het nummer en de manifestatie leek de organisatoren dus zonneklaar, al is dat de Brusselaar in het verkeerde keelgat geschoten. Hij overweegt nu om klacht in te dienen. Die klacht zou niet kansloos zijn. Het auteursrecht stelt namelijk dat wie een muziekstuk wil gebruiken op een openbaar evenement daarvoor toestemming moet hebben van die auteur. Dat was hier niet het geval. Daarnaast geeft het ook aan dat de zanger geen problemen heeft met de uitbreiding van de Franse wet waardoor (ook) lesbische koppels gelijke rechten krijgen.

Een opvallend conflict, maar dan wel eentje dat vrij vaak voorvalt. In het verleden stonden nog al artiesten op hun achterste poten als hun muziek werd gebruikt als politiek/maatschappelijk statement. Tijdens de voorbije Amerikaanse presidentsverkiezingen protesteerden onder anderen Neil Young, R.E.M., Adele, Elton John en The Rolling Stones toen hun muziek werd gebruikt bij de campagne van Donald Trump.
LEES OOK
FRANKRIJK VERLAAGT WACHTTIJD ROND BLOED GEVEN DOOR HOMO'S - - 2019
FRANSE HOMO EN LESBISCHE KOPPELS KRIJGEN BEWUST PROBLEEM KINDEREN - - 2018

Bron: holebi info & hln.be

Dit bericht is gepost op 16 October, 2019 en 2781 keer gelezen.Reageer op dit bericht: