Meeste mensen begrijpen zanger Sam Smith, die nu anders wil worden aangesproken, niet.In maart kon je bij holebi info al lezen dat zanger Sam Smith uit de kast was gekomen als non-binair of genderqueer. Vandaag komt het nieuws dat Smith niet langer 'hij' wil worden genoemd maar they/them ('hen/zij').

Zijn tweede coming out, als non-binair, (de eerste was toen zij uit de homo kast kwam in 2014), was niet echt een verrassing omdat hen al in 2017 liet weten zich zowel man als vrouw te voelen. Maar vandaag de dag gaat zij nog een stapje verder en wil de zanger dat iedereen hen niet langer benoemt als hij maar als they/them (hen/hun).

Juiste voornaamwoorden
Als voorbeeld van wat Smith bedoelde bedankt hij via Twitter de Britse Radio presentator James Barr voor een tweet die verwijst naar de ster als ‘zij’. “Ik heb net @samsmith geïnterviewd en zij klonken zo gelukkig en bevrijd en meer zichzelf dan ooit. Het heeft me het gevoel gegeven dat deze wereld weer een goede plek is”, schreef die. Smith repliceerde dankbaar: “Je bent een van de eerste mensen die deze voornaamwoorden bij mij gebruikt. Dank je. Dat voelt heel mooi.”

Iedereen op de hoogte
Volgens de vriendenkring van de zanger heeft Sam “lang en hard nagedacht over de beslissing zich als non-binair te outen”, en heeft er eerst heel veel over gelezen. “Zij weten dat het sommige mensen langer dan anderen zal kosten om het volledig te begrijpen”, klinkt het. “Eerst kregen de vrienden het verzoek van Sam, daarna wordt het ook doorgegeven aan de muziekindustrie. Het wordt een spannende en baanbrekende tijd voor hen.”

Geen man maar ook geen vrouw
Smith gaf eerder al zelf aan dat hun “zich nooit op hun gemak voelde als man.” “Ik ben geen man of vrouw. Ik denk dat ik ergens tussenin zweef het zit allemaal in een spectrum.” De muzikant liet ook weten dat de eerste ervaringen met de homogemeenschap soms “behoorlijk gewelddadig en eng waren”. “Ik realiseerde me pas echt hoe erg het was toen ik met therapie begon. Het was veel. Die eerste ervaringen, ze waren niet erg aangenaam.”

Negatieve reacties
Jammer genoeg voor de zanger zijn er nog erg veel mensen die het totaal niet begrijpen. Dat blijkt vooral uit twitter berichten vanuit het Verenigd Koninkrijk. Mensen schreven dingen als: 'Nog nooit zoiets dom gehoord in mijn leven.' en 'De wereld is gek geworden'. of ook nog: 'Hij heeft een mannelijk geslachtsdeel dus is hij een hij.' Iemand schreef ook nog: 'Deze hele genderkwestie is nog moeilijker dan de Brexit.' Jammer is dat sommige media door titel keuze als 'De wereld is gek geworden', niet bijdragen tot meer aanvaarding van non-binaire of genderqueere personen. Gelukkig is er ook een andere kant:

Positieve reacties
Daarnaast wordt ook openlijk de vraag gesteld in welke categorieën Smith nu moet worden genomineerd als hij een award wil winnen. En moet hij alle awards die hij won in de categorie ‘beste mannelijke artiest’ nu afgeven? Gelukkig voor de Britse zanger wordt hen op zijn eigen platformen door oude en nieuwe fans bedolven onder de felicitaties en klinkt het dat zij een inspiratie is voor velen die net zo zijn als 'hun' en 'hen', (they/them). Dat is niet enkel te danken aan mensen vanuit de eigen gemeenschap, maar ook bijvoorbeeld door het steeds vaker verschijnen van genderneutrale kleding in het modebeeld.

Wat is genderqueer en non-binair? dat kan je lezen in het nieuws bericht met de titel: 'Zanger Sam Smith uit de kast als GenderQueer', terug te vinden hier onder, tweede link.
LEES OOK
SAM SMITH KWEEKT LANGZAAM AAN MEER ZELFVERTROUWEN - 2019
ZANGER SAM SMITH UIT DE KAST ALS GENDER QUEER - 2019
SAM SMITH KREEG VAN ELTON JOHN EEN DRAG QUEEN NAAM - 2019
SAM SMITH TOONT ZICH VOOR HET EERST IN VROUWEN KLEDING, MAAR BLIJFT WEL HELEMAAL MAN - 2018

Bron: hln.be & holebi info

Dit bericht is gepost op 15 September, 2019 en 3032 keer gelezen.Reageer op dit bericht: