Tweeduizend deelnemers op allereerste Gay Pride in Sarajevo.Zondag ging de allereerste Gay Pride parade door in Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina. Ondanks protesten en dreigementen deden volgens de politie iets meer dan 2000 mensen mee aan de optocht.

De allereerste Pride in Sarajevo kreeg bescherming van bijna duizend politie agenten zodat de deelnemers niet op de tegenstanders, een groep van ongeveer 150, botsten. Onder de aanwezigen tal van holebi & transgender ambassadeurs uit westerse landen als Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië en zelfs vanuit de Verenigde Staten.

De demonstranten droegen regenboogvlaggen, speelden op drums en riepen slogans voor gelijke rechten en tegen holebi- en transfobie tijdens de optocht die eindigde voor het parlement. Activist Lejla Huremovic zei: "Vandaag zeggen we luider dan voorheen dat we zullen vechten met moed en waardigheid voor ons leven om te zijn wie we zijn, vrij van angst en geweld."

Eerder waren er wel al holebi festivals in Sarajevo, namelijk in 2008 en 2014, maar die werden telkens aangevallen door radicale moslims. De Gay Pride was de allereerste ooit in de Bosnische hoofdstad. De pride werd niet aangevallen maar eerder riepen enkele moslim organisaties en enkele politieke partijen op de optocht niet te laten doorgaan.

Meer dan 80 procent van de 340.000 inwoners van Sarajevo zijn moslim. En Bosnië en Herzegovina, een land met 3,5 miljoen inwoners, verbiedt officieel discriminatie op grond van seksuele geaardheid, maar dat is dan ook zo goed als de enige gelijke rechten wet in het land. Verder mogen transgenders legaal hun gender laten aanpassen en kunnen holebi's openlijk dienen in het leger. De eerste Gay pride van afgelopen zondag is dan ook een start voor meer aanvaarding, gelijkheid en meer gelijke rechten.
LEES OOK
TURKSE GAY PRIDE (OPNIEUW) AANGEVALLEN DOOR DE POLITIE
WORLD PRIDE TROK MILJOENEN DEELNEMERS + FOTO'S VIDEO EN INFO
ANTWERP PRIDE WAS GROOT SUCCES + TWEE VIDEO'S
STUDENTEN DIE PRIDE VIERDEN BRUTAAL AANGEVALLEN DOOR POLITIE
AMSTERDAMSE PRIDE WAS EEN SUCCES
BELGIAN PRIDE WAS SUCCES + 3 VIDEO'S

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 09 September, 2019 en 2555 keer gelezen.Reageer op dit bericht: